Spanje viert ‘yellow day’ de gelukkigste dag van het jaar

Spanje viert “yellow day” de gelukkigste dag van het jaar
Beeld: Freepik

Spanje viert ‘yellow day’ de gelukkigste dag van het jaar

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Veel inwoners van Spanje en de rest van Europa weten het waarschijnlijk niet of staan er niet bij stil maar 20 juni is de ‘yellow day’ ofwel de gelukkigste dag van het jaar. Volgens psychologen is 20 juni de dag waarop men het gelukkigst is en waarbij diverse elementen bij elkaar komen zodat men zich lekker voelt. Yellow day vindt in 2020 plaats op de dag dat de zomer officieel begint en is een beetje een tegenhanger van het internationaal bekende ‘blue monday’, werelds meest deprimerende dag. 

Dit jaar is ‘yellow day’ tevens de dag voordat de noodtoestand en het de-escalatieproces in Spanje eindigen waardoor de inwoners van Spanje door heel Spanje kunnen reizen en de grenzen opengaan voor de buitenlandse reizigers. ¡Olé!

Terwijl op de derde maandag van januari elk jaar de ‘blue monday’ ofwel de meest trieste dag van het jaar gevierd wordt, heeft men het initiatief genomen om elk jaar 20 juni tot ‘yellow day’ te bekronen. Dit is volgens de psychologen en weerexperts de gelukkigste dag van het jaar. Maar waarom dan, wat maakt deze 20 juni dan zo speciaal.

Begin zomer

Normaal gesproken wordt ‘yellow day’ één dag voor de start van de zomer (verano) gevierd maar het toeval wil dat deze zaterdag 20 juni ook officieel om 23:44 uur de zomer begint die 93 dagen en 15 uur zal duren tot 22 september. Met de start van de zomer wordt de lente (primavera) na 92 dagen en 18 uur afgesloten nadat deze op 20 maart om 04:50 uur begon.

Zon

20 juni is de dag van het jaar met de meeste zonuren, zoals 15 uur en 1 minuut in Madrid, 15 uur en 16 minuten in Barcelona en zelfs 15 uur en 57 minuten in A Coruña in het noordwest gelegen A Coruña in Galicië. Het zonlicht zorgt voor ‘felicidad’ en ‘ánimo’ nu men weet dat de zomer en dus ook de zomervakantie eraan komt.

Temperatuur

De zon is echter niet de enige reden waarom 20 juni de gelukkigste dag van het jaar is. De temperaturen lopen rond deze tijd van het jaar steeds meer op en het wordt warmer en warmer met gemiddelde temperaturen van 23 graden. Dat is uiteraard niet altijd zo en het gaat om een gemiddelde temperatuur.

Vakantiegeld

De experts hebben echter nog enkele andere factoren opgenomen om de gelukkigste dag van het jaar te bepalen. Zo hebben we al de zon en de steeds hoger wordende temperaturen gehad maar ook het extra vakantiegeld (paga extra de verano) in deze maand zorgt ervoor dat veel Spanjaarden zich gelukkiger voelen. Tel daarbij ook de aankomende vakanties bij op en de formule is compleet.

‘Rey en España’

Nu zullen veel in Spanje wonende Nederlanders en Belgen zich wellicht afvragen waarom men een ‘yellow day’ moet organiseren terwijl het leven in Spanje al zo goed is. Dat is deels dan ook wel waar, zeker voor die personen die naar Spanje zijn gekomen en als ‘god in Frankrijk’ leven ofwel ‘rey en España’ met genoeg geld, een leuk huis, vrije tijd en geen zorgen en weinig tot geen problemen. Voor de Spanjaarden is dat natuurlijk wel wat anders want die hebben hun normale leven in dit land en zij kunnen zo af en toe wel een vrolijke dag gebruiken: de ‘yellow day’ dus 🙂

Doe jij ook mee met de ‘yellow day’?

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.