skip to Main Content
Catalaanse CUP partij beschuldigt de Spaanse staat van het plannen van een aanslag met doden in Catalonië

Catalaanse CUP partij beschuldigt de Spaanse staat van het plannen van een aanslag met doden in Catalonië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Terwijl het afgelopen weekend de algemene secretaris van Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) Marta Rovira de Spaanse centrale regering van mogelijk “extreem geweld met doden op straat” beschuldigde tijdens een radio interview, komt nu de lijsttrekker voor de CUP partij in de stad Lleida Mireia Boya met de beschuldiging dat “ze” hebben gedreigd met een aanslag met doden op straat om dat in de schoenen te schuiven van de separatisten. Net zoals de ERC topvrouw heeft ook de CUP vertegenwoordigster geen bewijzen geleverd voor deze ernstige beschuldigingen aan het adres van de Spaanse staat.

Vanuit verschillende kanten en van diverse Catalaanse partijvertegenwoordigers zoals de ERC en nu ook de CUP en zelfs een twitter bericht van de afgezette en naar Brussel gevluchte regiopremier Carles Puigdemont wordt de Spaanse staat of beter gezegd de Spaanse regering beschuldigd van aanslagen, doden en schieten met echte kogels op Catalaanse burgers om de separatisten in diskrediet te brengen. Vooralsnog gaat het om “opmerkingen” die handig gedaan worden tijdens interviews die gegeven worden in de verkiezingscampagne voor de vervroegde verkiezingen op 21 december.

Daarnaast zijn het tot nu toe opmerkingen waar geen bewijzen voor zijn en tot nu toe heeft ook nog niemand bewijzen kunnen of willen leveren van deze ernstige beschuldigen aan het adres van de Spaanse regering. Volgens Puigdemont is de Spaanse regering tot alles in staat, iets wat wel te merken was op 1 oktober toen de politie – in opdracht van de rechter – hardhandig te werk ging bij het illegale referendum. De ERC parlementariër Joan Tardá zei zondagavond nog op de Spaanse televisie in het la Sexta programma el Objetivo dat Marta Rovira van zijn ERC partij inmiddels gematigder is met deze beschuldigingen maar hij bleef ook volhouden dat er “bewijzen” op de vergadertafel lagen, iets waar Rovira zich op baseerde.

Voor de Spaanse regering inclusief de minister-president Mariano Rajoy gaan dat deze beschuldigingen nu echt te ver en hij heeft zelfs geen woorden voor dit soort “democratische” en ongegronde opmerkingen van de separatisten. Ook andere ministers van de PP en andere politieke partijen vinden dat de separatisten nu echt te ver gaan en maar wat in het wild roepen om aandacht te trekken en kiezers te lokken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 20 reacties
 1. Als t brein achter de aanslag in Barcelona met de Spaanse inlichtingendienst blijkt samengewerkt te hebben en t hoofd v d mossos met art. 155 uit zn ambt gezet wordt, geeft dit wel te denken. Zeker als t artikel hierover in El Pais spoorloos verdwijnt zonder enige verwijzing hiernaar. Dat Rajoy verontwaardigd reageert is ook niet gek, moet hij zeggen ja dat klopt! Hij weet ook niets v d boekhouding B in zijn partij noch van de vele betrokkenen v d zaak Gürtel die allemaal t loodje leggen. Slapen jullie lekker verder!!

  1. @Leen, meen je dit nu serieus, of ben je zelf lid van de CUP of Aran? Volgens de CUP leeft een organisatie als ANC in een fantasiewereld omdat ze een vredige afsplitsing nastreven, en dat streven “zit ernstig de strategische handelingen van de CUP in de weg”. Dit is wat ze bij de verkiezingen in 2015 hebben gezegd, wat hen betreft waren ze al lang de weg van de ETA ingeslagen. Geeft maar weer aan dat “die strijd voor onafhankelijkheid” puur op haat berust, een haat die ze in Catalonië keurig decennialang aan hun mensen hebben bijgebracht. Gelukkig is lang niet iedereen daar vatbaar voor en zo manipuleerbaar.

  2. Beste Troll,

   Het artikel in Okdiaro over de informant is gewoon beschikbaar;
   https://okdiario.com/investigacion/2017/11/16/iman-ripoll-monto-celula-yihadista-matanza-rambla-confidente-del-cni-1520606

   Alle landen die dit soort terrorisme bestrijden weten dat infiltreren vrijwel onmogelijk is in die gesloten gemeenschap, dus wordt men genoodzaakt om de risico te nemen.
   Was hij vanaf het begin een “radicale” iman of is hij dit gaande zijn loopbaan als informant geworden?

   Ten tijde van de aanslagen was Josep Lluís Trapero de kersverse baas van de Mossos, dus hij heeft de aanslagen niet kunnen belemmeren.

   Rajoy doet net als ieder politicus onder vuur, erom heen praten en ontkennen.

   1. Hij was al radikaal, hij probeerde eerst in België voet aan de grond te krijgen, maar daar werd hem verboden als imam te werken. Toen vertrok hij naar Spanje en informeerde de Belgische politie de Spaanse. Maar in Spanje vonden ze een geradicaliseerde imam dus kennelijk een prima informant. De vraag is wie nou wie informeerde… En ik vraag me ook af wat voor andere randfiguren als informant bij de inlichtingendienst te boek staan.

 2. De enige terroristische aanslag in Catalonië met politieke redenen was de aanslag op de Hipercor op 19 juni 1987.
  Uitgevoerd door de Baskische terroristische afscheidingsbeweging ETA. Een groepering waar juist de CUP mee sympatiseerd.
  Het getuigd van smerig sinisme om juist de Spaanse regering onder verdenking te stellen van een eventuele aanslag.
  Door de aanslag werden 21 mensen gedood en 45 gewond, waarmee het de meeste dodelijke aanslag uit de geschiedenis van de ETA is.In de twee jaar voorafgaand aan de aanslag had de ETA in Barcelona een zestal autobommen af laten gaan, waarbij in totaal drie doden waren gevallen. De vrienden van de CUP dus.

  1. Ze zei het op TV en je kunt het hierboven op YouTube terugkijken. De CUP zijn antisysteemanarchisten, van dit soort uitspraken moet je niet raar opkijken. Wat echt ernstig is is dat bij de CUP best wel wat extreme radicalen rondlopen die als ze nog meer doordraaien misschien wel in staat zouden kunnen zijn om een aanslag te plegen en de Spaanse overheid de schuld te geven, laten we hopen dat het niet zover komt. Deze mensen leven in een parallele fantasiewereld die alleen in hun hoofd zit, vol kreten als “Spanje steelt van ons” etc.

 3. Ik vond tot nu toe de hele houding en aanpak van de separisten in Catalonië al beneden elk fatsoen. Maar nu wordt het echt te grof. Dit soort beschuldigingen zijn bijzonder ernstig en zonder bewijs is dit een laster die naar mijn mening ook vervolgd moet worden door justitie.

 4. Wat een achterlijk gedoe in Spanje. De rottigheid den top. Het brengt alleen maar schade aan het land zelf. De problemen die er al waren in Spanje die worden opzij gezet als dichtgebonden vuilniszakken.
  Ik heb al zolang de indruk dat er doelbewust ellende wordt aangericht aan alles wat maar goed is in Spanje en in de rest van de wereld.
  Waar komen al die negatieve invloeden vandaan. Wanneer komen er normale leefomgevingen. Waar je zonder wantrouwen en zorgen kunt leven.

  Gaat het nog beroerder worden in Spanje zeg dan maar dag tegen het toerisme en alles wat er van moet leven. Voor mijn doen en denken is het niet meer te vatten. Is de politiek waar die zich ook bevindt te corrupt en volledig rot van binnen. De fijne dingen in het leven om van te genieten zijn al flink aangetast door al die slechte invloeden.

  Waar groeien de nieuwkomers onder ons op. Met wat voor voorbeelden en situaties krijgen zij te maken. Volgens mij staat het hele circus op het punt uit elkaar te knallen. Elke keer weer die ontwrichte samenleving . Zo is het weer opbouwend en daarna weer afbrekend het slaat echt nergens op.
  Wat een rare bizarre wereld. Ik ben er helemaal klaar mee. Politiek kan voor mij net als die dichtgebonden vuilniszakken ook bij het grofvuil.
  Een neerwaartse spiraal .
  Een domme kortzichtige wereld. Alleen dat luchtgeld telt.
  Een wereldse vuilnisbelt op volle toeren.
  Waar blijft de bezem der wijsheid en vooruitgang.

  1. De CUP is een anarchistische partij die alleen uit is op destruktie en vernietiging. Evenals Podemos, en anti-systeempartijen uit Baskenland.
   Je moet niet vergeten dat het om een zware minderheid gaat, die je echter wel serieus moet nemen … maar ook niet te veel aandacht moet geven.

 5. Dat de Spaanse Staat tot alles in staat is lijdt geen twijfel, daar is het ook een Staat voor. Rustig aan al die oproerkraaiers oppakken. Spanje heeft al genoeg ellende ondervonden van een zekere Largo Caballero in 1934 die de bevolking tot geweld aanwakkerde en meer van die mensen hebben we beslist niet nodig. Wat betreft de woorden “politieke gevangenen” die nu sommige Catalanen in hun mond hebben is de benaming bijna juist. Maar hebben ze niet een woordje vergeten?. Is het niet beter ze “politieke criminelen gevangenen” (presos delincuentes políticos) te noemen? Zijnde een groot voorstander van vrije meningsuiting moet er wel ingegrepen worden tegen groffe leugens via wettelijke maatregelen, want anders blijft er maar weinig van een Rechtsstaat over.

 6. Dat is de aard van het (leugenachtige) beestje, het is één en al verkiezingsretoriek.
  En die Puigdemont probeert hiermee een slaatje uit te slaan, tegen het uitgevaardigde EAB.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken