menu: rubrieken, zoeken & meer

Nieuwe corona-maatregelen in Catalonië: discotheken dicht en mogelijk avondklok

Nieuwe corona-maatregelen in Catalonië: discotheken dicht en mogelijk avondklok
Beeld: 123rf (aangepast)

Nieuwe corona-maatregelen in Catalonië: discotheken dicht en mogelijk avondklok

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De regionale premier van Catalonië heeft op maandag aangekondigd dat er nieuwe corona-maatregelen komen in de autonome regio Catalonië. Het is deze regio waar in Spanje de meeste Covid-patiënten in de ziekenhuizen en op de ic-afdelingen liggen en waar de corona-incidentie inmiddels is gestegen naar 456 in 7 dagen per 100.000 inwoners. De maatregelen, waarvan diverse eerste goedgekeurd moeten worden door het regionaal Hooggerechtshof, omvatten onder andere de sluiting van discotheken, limieten in de capaciteit in de horeca, bijeenkomsten met maximaal 10 personen en een mogelijke avondklok.

Ondanks de eerder genomen corona-maatregelen zoals de coronapas-verplichting op veel plaatsen in Catalonië, is het de regio niet gelukt om het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames te laten dalen. In slechts 20 dagen is het aantal besmettingen verdubbeld en is de corona-incidentie gestegen naar 456 per 100.000 inwoners in 7 (niet 14) dagen tijd.

Enkele maatregelen die men in Catalonië wil nemen zijn: het sluiten van discotheken, limieten in de capaciteit van 50% in bars en restaurants en 70% in winkels, sportscholen, bioscopen en theaters. Deze maatregelen kan de Generalitat de Catalunya nemen zonder toestemming van het regionale Hooggerechtshof. Als de corona-incidentie in 7 dagen naar de 500 stijgt wil men ook een avondklok tussen 1 en 6 uur ‘s nachts invoeren. De ‘toque de queda’ geldt alleen in die gemeenten van meer dan 10.000 inwoners waar de corona-incidentie hoog is. Daar heeft de regionale overheid wel toestemming voor nodig.

Verder wil de regionale overheid dat de bijeenkomsten in privésfeer gelimiteerd worden tot maximaal 10 personen en dat het thuiswerken weer de norm wordt in Catalonië om zo min mogelijk verplaatsingen te hebben. In Catalonië heeft men ook al verplicht gesteld dat als iemand in contact is geweest met een persoon die positief is getest op Covid-19 ook in quarantaine moet, ongeacht of deze persoon gevaccineerd is of niet.

In Catalonië geldt op dit moment de coronapas in het nachtleven (discotheken, feestzalen, danszalen en dergelijke) en bij evenementen in hotels en restaurants waar o.a. een dansvloer is en waar huwelijksvieringen en/of communies gevierd worden. Sinds 3 december geldt in Catalonië ook een coronapas-verplichting in bars, restaurants, sportscholen, sportcentra en tijdens bezoek aan bejaardencentra. Een coronapas is NIET nodig om op een terras te zitten bij een bar en/of restaurant. Deze maatregel is sinds vrijdag 10 december met 15 dagen verlengd.