Nieuwe corona-maatregelen in Catalonië: discotheken dicht en mogelijk avondklok

Nieuwe corona-maatregelen in Catalonië: discotheken dicht en mogelijk avondklok
Beeld: 123rf (aangepast)

Nieuwe corona-maatregelen in Catalonië: discotheken dicht en mogelijk avondklok

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – De regionale premier van Catalonië heeft op maandag aangekondigd dat er nieuwe corona-maatregelen komen in de autonome regio Catalonië. Het is deze regio waar in Spanje de meeste Covid-patiënten in de ziekenhuizen en op de ic-afdelingen liggen en waar de corona-incidentie inmiddels is gestegen naar 456 in 7 dagen per 100.000 inwoners. De maatregelen, waarvan diverse eerste goedgekeurd moeten worden door het regionaal Hooggerechtshof, omvatten onder andere de sluiting van discotheken, limieten in de capaciteit in de horeca, bijeenkomsten met maximaal 10 personen en een mogelijke avondklok.

Ondanks de eerder genomen corona-maatregelen zoals de coronapas-verplichting op veel plaatsen in Catalonië, is het de regio niet gelukt om het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames te laten dalen. In slechts 20 dagen is het aantal besmettingen verdubbeld en is de corona-incidentie gestegen naar 456 per 100.000 inwoners in 7 (niet 14) dagen tijd.

Enkele maatregelen die men in Catalonië wil nemen zijn: het sluiten van discotheken, limieten in de capaciteit van 50% in bars en restaurants en 70% in winkels, sportscholen, bioscopen en theaters. Deze maatregelen kan de Generalitat de Catalunya nemen zonder toestemming van het regionale Hooggerechtshof. Als de corona-incidentie in 7 dagen naar de 500 stijgt wil men ook een avondklok tussen 1 en 6 uur ‘s nachts invoeren. De ‘toque de queda’ geldt alleen in die gemeenten van meer dan 10.000 inwoners waar de corona-incidentie hoog is. Daar heeft de regionale overheid wel toestemming voor nodig.

Verder wil de regionale overheid dat de bijeenkomsten in privésfeer gelimiteerd worden tot maximaal 10 personen en dat het thuiswerken weer de norm wordt in Catalonië om zo min mogelijk verplaatsingen te hebben. In Catalonië heeft men ook al verplicht gesteld dat als iemand in contact is geweest met een persoon die positief is getest op Covid-19 ook in quarantaine moet, ongeacht of deze persoon gevaccineerd is of niet.

In Catalonië geldt op dit moment de coronapas in het nachtleven (discotheken, feestzalen, danszalen en dergelijke) en bij evenementen in hotels en restaurants waar o.a. een dansvloer is en waar huwelijksvieringen en/of communies gevierd worden. Sinds 3 december geldt in Catalonië ook een coronapas-verplichting in bars, restaurants, sportscholen, sportcentra en tijdens bezoek aan bejaardencentra. Een coronapas is NIET nodig om op een terras te zitten bij een bar en/of restaurant. Deze maatregel is sinds vrijdag 10 december met 15 dagen verlengd.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.