skip to Main Content

Spaanse regering versnelt hervorming regionale banken

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse regering werkt aan plannen om de positie van de noodlijdende spaarbanken in het land te verbeteren. Dat zei de Spaanse vicepremier Alfredo Pérez Rubalcaba vrijdag. ”We hebben besloten de hervorming van de spaarbanken te versnellen om hun solvabiliteit en geloofwaardigheid te vergroten”, aldus Pérez Rubalcaba. De plannen worden gesmeed in samenwerking met de centrale bank. De minister kon niet aangeven wanneer er meer duidelijkheid komt.

Eerder op de dag verschenen berichten dat Spanje de probleembanken deels wil nationaliseren, om de onrust over de financiële positie van de overheid weg te nemen.

Caja’s

De zogeheten caja’s, regionale banken die onder grote politieke invloed staan, zouden worden gedwongen om als normale banken de beurs op te gaan voor nieuw kapitaal.

De overheid zou vervolgens belangen nemen in de banken die onvoldoende kapitaal uit de markt weten aan te trekken.

Slechte leningen

Door de crisis op de Spaanse huizenmarkt zitten de spaarbanken met een grote hoeveelheid slechte leningen, die voor veel onzekerheid zorgen over de financiële positie van Spanje.

De gedeeltelijke nationalisering moet een einde maken aan die onzekerheid, door duidelijk te maken hoeveel de redding van de spaarbanken kost. De schattingen daarvoor lopen nu uiteen van 17 tot 120 miljard euro.

Economen

Economen verwachten dat Spanje die kosten zelf kan dragen, zonder financiële steun van de EU en het IMF. De staatsschuld zou wel oplopen, maar niet zo hoog als in Griekenland en Ierland.

Een oplossing voor de caja’s kan daardoor de druk verminderen op Europese politici om het noodfonds voor eurolanden uit te breiden.

De spaarbanken, waarvan er vorig jaar vijf niet door de Europese stresstest kwamen, moeten voor het einde van deze maand meer duidelijkheid geven over de slechte leningen en vastgoedinvesteringen op hun balans. (ANP)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend