skip to Main Content
Duizenden agenten de straten op van Barcelona tijdens demonstratie

Duizenden agenten de straten op van Barcelona tijdens demonstratie

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – In de Catalaanse hoofdstad Barcelona zijn zaterdag volgens de organisatie 160.000 en volgens de gemeente 35.000 agenten van de Policía Nacional en Guardia Civil de straten opgegaan om te demonstreren. Het doel van deze manifestatie is om gelijkheid van salarissen af te dwingen.

De agenten van de autonome politie eenheden Mossos d’Esquadra in Catalonië en de Ertzaintza in Baskenland verdienen over het algemeen zo’n 600 euro meer per maand dan de agenten van de nationale Policía Nacional en Guardia Civil. Een agent van de autonome politie verdient op jaarbasis zo’n 38.000 euro wat neerkomt op zo’n 2.200 euro netto per maand. Een agent van van de nationale Spaanse politie verdient tussen de 27.000 en 28.000 euro op jaarbasis wat zo’n 1.500 euro netto per maand is.

De Spaanse regering heeft reeds toegezegd dat ze in een periode van drie jaar dat salaris gelijk gaan trekken en daar op jaarbasis 500 miljoen euro voor uittrekken met een totaal van 1,5 miljard euro. De vakbonden van de nationale politie vertrouwen deze toezegging niet en eisen dat er vanuit de Spaanse regering meer gedaan wordt aan het gelijktrekken van de salarissen zodat alle politieagenten in heel Spanje ongeveer hetzelfde loon hebben.

Om die eis kracht bij te zetten kwamen er duizenden agenten van de Guardia Civil en Policía Nacional naar Barcelona om te demonstreren. Volgens de organisatie waren er minstens 160.000 mensen op de been maar de gemeente schat dat aantal veel lager op zo’n 35.000 deelnemers. Onder de demonstrerende mensen waren ook diverse politici aanwezig zoals de leider van de Catalaanse PP Xavier García Albil maar ook de topman van de Ciudadanos partij Albert Rivera en de Catalaanse Inés Arrimadas die beiden onthaald werden met de leuzen “presidente”.

Over het algemeen is het zo dat een agent van de Policía Nacional 1.825 euro bruto per maand verdient en een agent van de Guardia Civil zo’n 1.790 euro bruto per maand. Een agent van de Catalaanse Mossos d’Esquadra verdient echter zo’n 2.444 euro bruto per maand en een agent van de Baskische Ertxainza zo’n 2.650 euro bruto per maand. Dat zijn dus enorme verschillen tussen de autonome en nationale politie eenheden.

Er zijn echter ook verschillen tussen de andere bedragen die de agenten krijgen voor het “gevaar” van het werk wat bij de autonome politie kan oplopen tot 1.244 bij de Baskische politie en 1.525 euro bij de Catalaanse politie bruto per maand maar bij de Policía Nacional 689,44 euro en bij de Guardia Civil 650,07 euro bruto per maand is. Ook de extra uren die agenten moeten werken worden in het geval van de autonome politie vergoed met 20 euro bruto per uur terwijl de nationale politie in principe direct geen vergoedingen hebben voor extra uren.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Mossos 38000 euro jaarlijks kan, maar volgens mij bruto.
  2200 euro netto per maand geloof ik nooit, zal ook wel
  bruto zijn.

 2. Kan er iemand een zinnige uitleg geven waarom ze voor een beslissing van Madrid in Barcelona komen betogen? 90% van de Policia National en Guardia Civil werken ook buiten Catalunya …
  Het verschil in netto loon is trouwens kleiner; Mossos +/- 1850 euro en Guardia Civil +/- 1600 euro.
  Men vergeet wel te vermelden dat Mossos GEEN extra-legale voordelen heeft en Guardia Civil krijgt bovenop het loon nog een ziekteverzekering (hospitalisatie en tandzorg), gratis openbaar vervoer, een geboortepremie, premie voor schoolgaande kinderen, een woonst (zoals de Rijkswacht vroeger) en vakantiewoningen in heel spanje aan 15 euro per dag!
  Ik zou me schamen om dan nog meer te eisen als het gemiddelde loon in Spanje nog geen 1200 euro is …

 3. Tuurlijk. We willen politie die ons beschermt, niet wegloopt als wij dat wel doen (omdat we bang zijn), dat er meer politie is etc, maar we willen vooral dat een ander er voor betaald. IK? Ben je gek. Laat een ander dat maar doen. Ik wil ze alleen gebruiken.

 4. Links-of rechtsom, dit geld wordt uiteindelijk betaald door de belastingbetaler. Het moet dus wel opgehoest kunnen worden.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken