skip to Main Content
Chaos en problemen in Barcelona en Madrid door staking taxichauffeurs
La Vanguardia

Chaos en problemen in Barcelona en Madrid door staking taxichauffeurs

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Bezoekers en inwoners van de steden Madrid en Barcelona moeten er rekening mee houden dat er sinds afgelopen vrijdag en deze maandag geen taxi’s te vinden zijn. Er vinden namelijk stakingen plaats vanwege de rel rondom de zogenaamde VTC-licenties waar bedrijven zoals Uber en Cabify gebruik van maken. In Barcelona hebben de VTC-chauffeurs ook het werk neergelegd uit ontevredenheid met de autonome overheid en de agressie van de taxichauffeurs.

Afgelopen vrijdag begonnen de taxichauffeurs in Barcelona met een staking nadat de sector niet tot een overeenkomst kon komen met de autonome overheid Generalitat de Catalunya wat betreft de beperkingen voor de VTC-licenties. De Generalitat wilde dat men 15 minuten van te voren een Uber of Cabify moet bestellen terwijl de taxisector het daar helemaal niet mee eens is.

Barcelona

Er werd meteen besloten om te gaan staken en dat heeft voor aardig wat problemen gezorgd in de Catalaanse stad. Zo zijn de Gran Via en Avenida Diagonal afgesloten door zowel de taxichauffeurs alsook de VTC-chauffeurs die het ook niet eens zijn met de beslissingen van de autonome overheid en protesteren daarnaast tegen de gewelddadige houding van de taxichauffeurs. Er zijn namelijk al enkele gewonden te betreuren waarbij taxichauffeurs Uber en Cabify rijders aanvielen waarbij ook auto’s werden vernield. Er zijn ook taxichauffeurs gearresteerd.

De Catalaanse politie heeft uit voorzorg het Parque de la Ciutadella afgesloten omdat er honderden boze taxichauffeurs met leuzen als “guerra” ofwel oorlog in een demonstratie op weg zijn naar het Catalaanse parlementsgebouw. Daarbij sloten de taxichauffeurs (in de stijl van de Franse gele hesjes) diverse wegen af zoals de grote Via Laietana en Ronda Litoral waardoor ook de bussen niet kunnen rijden.

Madrid

Vanaf deze maandag 21 januari is ook een staking zonder einddatum begonnen bij de taxichauffeurs in Madrid. Ook daar wil de taxisector dat er regels komen wat betreft de VTC-licenties en dat het aantal Uber en Cabify voertuigen wordt beperkt.

De staking in Madrid is hoofdzakelijk te merken bij de treinstations, grote wegen en bij het vliegveld waar geen taxi’s te vinden zijn. Deze week moet de grootste toerisme beurs van Spanje Fitur beginnen maar de taxi’s kunnen roet in het eten gooien. Honderden taxichauffeurs hebben maandagochtend ook de ingang tot de expositiehallen geblokkeerd.

Wat is een VTC

Maar wat is nou eigenlijk een VTC-licentie en waarom doen taxichauffeurs daar zo moeilijk over? Een VTC-licentie is een vergunning die iemand krijgt om een auto te verhuren maar dan met chauffeur. Deze vergunningen werden enkele jaren geleden door hoofdzakelijke privéchauffeurs en limousine chauffeurs gebruikt. VTC is de afkorting voor “Vehículos de Turismo con Conductor”.

Met de komst van smartphone apps en platforms zoals Uber en Cabify werden chauffeurs die willen gaan rijden voor deze diensten verplicht tot het hebben van een VTC-licentie. Spanje heeft op dit moment 67.089 taxivergunningen en 5.890 VTC-vergunningen. Er zou dus 1 VTC-chauffeur zijn per 11 taxichauffeurs zijn.

Volgens de regels moet de verhouding echter anders zijn zoals 1 VTC-chauffeur per 30 taxichauffeurs, iets waar met name in grote steden niet aan voldaan wordt. Ongeveer de helft van de VTC-licenties zijn te vinden in Madrid gevolgd door Barcelona.

Daarnaast is het zo dat het merendeel van deze VTC-licenties geen eigendom zijn van personen maar van coöperaties, arbeidsbedrijven en naamloze vennootschappen ofwel professionals die meerdere VTC-licenties hebben en zo een alternatief taxibedrijf opzetten en voor Uber en Cabify gaan rijden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Het logisch gevolg van onze huidige vrije markt model waarbij hier een over aanbod bestaat van chauffeurs (dat het om Taxi of anderen gaat) bestaat tegen over de vraag (klanten). Het echte probleem is dat er dus stilaan niet genoeg werk meer is om laag geschoolden (op te merken dat als er ooit zelfrijdende wagens komen het pas echt een drama zal worden) op te vangen en dat dit hier een van de gevolgen van is waarbij als je de chauffeur van de een of ander systeem verbied te werken je dus een sociale drama veroorzaakt bij al deze chauffeurs.

 2. Als ze kunnen staken, verdienen ze kennelijk genoeg om dat vol te houden.
  Hou nou toch op zeg, er valt genoeg te verdienen voor iedereen, maar zet de voorwaarden gelijk maar doe vooral de prijzen naar beneden.
  Ik ben nu een aantal keren in Madrid geweest en ze naaien je waar je bij staat als ze denken dat je geen Spaans verstaat, tot dat ik ze er in het Spaans op wijs dat ze me eerst moeten kussen voor ze me mogen verneuken, dan zijn ze ineens een stuk goedkoper en een stuk toegankelijker…..
  Dus Rob, vaak ben ik het met je eens, maar in dit geval niet.
  Concurrentie is goed voor de consument, mits iedereen aan dezelfde voorwaarden voldoet, en het grappige is dan wel dat bij de Catalanen het de eigen regio regering is die snapt dat ze het niet kunnen tegen houden wat er nu gebeurd.

  De taxi lui in Spanje hebben te lang een monopolie gehad en dat is dus nu gedaan….net als in andere landen waar het wel goed werkt.

  1. Verneukt worden is natuurlijk nooit goed, maar dat geldt natuurlijk overal. Verder vind ik de taxiprijzen in Spanje schappelijk in vergelijking met Nederland, zeker dat gajes van TCA in 020. Maar waar het mij vooral om te doen is, noem jij eigenlijk ook. Er moet concurrentie zijn op basis van een gelijk speelveld en gelijke regels. Daar is hier geen sprake van met die nieuwe parasieten. En op dat punt geef ik de professionele chauffeur sus gelijk. De verantwoordelijkheid voor dit hele gedoe ligt bij de gemeente. Onder andere dus Ada Colau, zelf ook niet vies van activisme.

   1. Concurrentie is prima, maar regels zijn gemaakt voor iedereen, niet alleen voor de echte chauffeur ( sukkel ) het gaat niet om geld maar om heerlijk concurrentie ( nog maal sukkel )

 3. Ik snap die taxichauffeurs wel. Dit is pure broodroof door een stelletje parasieten die niet eens een opleiding hebben en niet aan de arbeidseisen voldoen die aan de professionele chauffeurs wel gesteld worden.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by