skip to Main Content
Nederlandse zakenman schrijft boek over alles wat er mis is in Spanje

Nederlandse zakenman schrijft boek over alles wat er mis is in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De Nederlandse zakenman en nu ook schrijver Vincent R. Werner heeft een boek geschreven over alles wat er mis is in Spanje en met de Spanjaarden. Althans, zo staat het omschreven in de Spaanse krant El Confidencial. De titel van het 383 pagina’s tellende boek is in het Engels “It is not what it is” en werd geschreven in Barcelona.

De Spaanse krant noemt enkele punten die volgens het boek typisch Spaans zijn zoals gebrek aan informatie over wat er om de Spanjaard heen gebeurt (1), de ethiek in Spanje is niet hetzelfde als de westerse ethiek (2), er is geen financiële cultuur in Spanje (3), niemand neemt verantwoordelijkheden (4), of risico’s (5), niemand wil zich aanpassen of veranderen (5), de Spanjaarden zijn kortzichtig (6) en de diensten die door bedrijven en overheden worden aangeboden zijn een ramp (7).

In het boek “It is not what it is: The real (S)pain from Europe” wordt geschreven dat de Spaanse samenleving een tijdbom is die de hele Europese Unie kan dynamiseren. De tekst die in het boek staat is een opeenvolging van ideeën, onderwerpen, gegevens en persoonlijke anekdotes die de Nederlander gedurende 17 jaar heeft verzameld. Hij woonde 2 jaar in Madrid en 15 jaar in Barcelona.

Vincent R. heeft een succesvolle carrière gehad met diverse leidinggevende functies en advieswerk voor multinationals zoals Apple of de Nederlandse bank ABN Amro. Volgens de schrijver hoort hij al 17 jaar dat de Spanjaarden de chip moeten omzetten maar tot nu toe doet niemand dat. Er wordt door de Spanjaarden veel geklaagd en alles is de schuld van de regering. Het echte Spanje is volgens de schrijver heel anders dan wat men internationaal wil laten zien. Dat is dan ook de kern van het boek.

Vincent R. houdt van Spanje maar is bang dat zijn boodschap in het boek wordt geïnterpreteerd als een aanval op Spanje en haar inwoners. Dat is volgens de schrijver helemaal niet de bedoeling van het boek want Spanje is in zijn ogen een fascinerend land maar niet alles is rozengeur en maneschijn en dat moet ook verteld worden.

Een van de dingen die de Nederlander aanhaalt is bijvoorbeeld het werk. Zelf heeft hij teams van 50 man geleid waaruit geconcludeerd kan worden dat het niet zo is dat de mensen niet willen werken maar niet slim werken en zeker niet productief. Men brengt veel tijd door op kantoor maar men werkt niet op een effectieve manier. Even tijd voor koffie, elke 15 minuten een sigaret etc. Dat is niet erg productief.

Op de speciale website voor het boek staan enkele feiten die uit het oog springen zoals slechts 7% van de Spanjaarden spreekt Engels terwijl 10% van het bbp afkomstig is uit het internationale toerisme. 50% van de Spanjaarden heeft het voortgezet onderwijs niet afgemaakt, 78% is niet gelukkig in hun baan en jaarlijks verliezen bedrijven 25,5 miljard door werkverzuim. Dat zijn dingen die niet normaal zijn in de rest van Europa.

De Nederlander is zich bewust dat Spanjaarden niet graag kritiek ontvangen en al helemaal niet van een buitenlander die nog maar 17 jaar in Spanje woont maar Vincent R. geeft aan dat hij schrijft en zegt wat hij ziet en ervaart en hij denkt dat men alleen maar altijd kan leren, ook van kritiek.

Lees het hele vraaggesprek (in het Spaans) op de website van El Confidencial.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 70 reacties
 1. Vincent Werner legt de vinger op de zere plek en veel van zijn observaties zijn onweerlegbaar. De zinsnede “De Nederlander heeft zich in de loop der jaren noodgedwongen aangepast aan de Spaanse cultuur” geeft echter het perspectief aan. Als een buitenlander in Nederland probeert iets van zijn/haar eigen cultuur vast te houden dan is de wereld te klein. Maar een Nederlander in Spanje meent 374 pagina’s lang de cultuur van zijn nieuwe vaderland de maat te mogen nemen. Vingertje omhoog over van alles wat er naar zijn maatstaven aan mankeert.
  Ik heb in Spanje als Managing Director bedrijven in verschillende branches geleid in Baskenland en Andalucia. Ik heb winkels opgezet in Madrid, Barcelona en San Sebastian. Ik herken veel van wat Vincent Werner zegt, maar ik heb nooit de euvele moed, noch de wens gehad om in mijn eentje een heel volk te vertellen hoe ze moeten leven en werken.
  Plaatsvervangende schaamte voor weer zo’n Hollands vingertje is de reden om te reageren. De kunst van het wonen en werken in den vreemde is om je aan te passen en toch je (zakelijke) doelstellingen te bereiken. Niet afgeven op wat je ziet, het beste uit jezelf halen om in dat umfeld te presteren. Daarbij komt dat het in Spanje helemaal niet zo slecht is met die arbeidscultuur. De teams die ik heb geleid hebben zonder uitzondering geweldig gefunctioneerd. Zonder dat zij zich hebben hoeven aan te passen aan mijn Nederlandse cultuur. Ik heb gewerkt in tal van andere landen en continenten. Ik weet uit ervaring dat wij in Nederland de vreemde eenden in de bijt zijn. Efficiënt en effectief. Procesmatig en geldgedreven. Daarom vind ik het zo heerlijk om in relatieculturen als Spanje te werken. Ben benieuwd of er een Spanjaard in Nederland is die het aandurft 375 pagina’s lang af te rekenen met onze cultuur. Bizar.

 2. Ik heb het boek niet gelezen maar met wat ik in de artikelen erover lees kan ik wel enigszins instemmen. Ik woon sinds 1990 in Spanje, heb voor verschillende bedrijven gewerkt. Er wordt inderdaad veel en lang gewerkt en dat komt zeker door inefficientie en omdat vaak de verkeerde mensen op de verkeerde plaatsen zitten. De gedeelde werkdag is ook een oorzaak. Als er gewerkt wordt van 8 tot 1.30 en er daarna breeduit in een restaurant gegeten wordt met de daarbij behorende wijn en cognacjes achteraf is het logisch dat men niet helemaal helder terugkomt voor het tweede deel van de dag. Bovendien heerst er vaak een soort regime binnen vooral particuliere bedrijven, waarbij de chefs gebruik maken van de angst van hun ondergeschikten om hun baan te verliezen mochten ze iets niet naar wens doen of niet genoeg (onbetaald) overwerken. Men zal zich -ook daarom- niet snel ziek melden.
  Bij overheden is dat anders, daar heeft iedereen zijn werk en werktijden gegarandeerd. Niemand zal daar een stapje extra doen als dat niet hoeft en men blijft al ziek thuis bij een simpele verkoudheid.
  Ook wat Werner schrijft over corruptie in alle lagen van de Spaanse maatschappij is niet bezijden de waarheid, al is dat ook op een lager niveau (bv. artsen die cadeaus en reizen aangeboden krijgen om bepaalde produkten van bepaalde bedrijven aan te schaffen of bepaalde medicijnen voor te schrijven aan patiënten). Waarom anders wordt er nog steeds massaal gestemd op de meest corrupte politieke partij van Spanje, de regeringspartij PP? Omdat de meeste Spanjaarden er eigenlijk de diepste bewondering voor hebben.

 3. na vier jaar in Spanje was mijn spaans ook niet echt goed, maar 15 jaar in Spanje, en dan nog naar Engels moeten switchen, zegt iets over hoe oppervlakkig deze man in Spanje leeft. Mijn ervaring is heel anders:
  – hard werk: een werkende spanjaard werkt meer uur dan een werkende nederlander. Mijn spaanse schoonmoeder is ouder dan 65 en werkt 8 tot 8! Er is wel heel veel ongelijkheid, ook qua werkuren… ik durf te wedden dat de hardstwerkende 25% van de spaanse bevolking harder werkt dan de hardstwerkende 25% van de Nederlandse bevolking, maar de misntwerkende 25% van de Spaanse bevolking minder dan dezelfde Nederlandse bevolkingsgroep.
  – ondernemend: ik ken nogal wat spanjaarden die eigen bedrijven zijn begonnen, of, omdat de arbeidsmarkt niet goed is/was, niet bij de pakken zijn gaan neerzitten, maar naar het buitenland zijn gegaan
  – in het dieptepunt van de crisis was er veel minder anti-buitenlander sentiment dan in de veel minder diepe crisis in Nederland. Respect.
  – het is waar dat het Engels van veel spanjaarden niet goed is, maar er is duidelijk een inhaalslag aan de gang voor de jongere generatie in Madrid
  – veel Spanjaarden feesten helemaal niet zoveel. Studenten aan de (goede) uni waar ik was, feestten minder dan mijn medestudenten aan mijn uni in NL.
  – wat wel waar is dat er veel tijd voor vrienden wordt genomen, en er graag een biertje gedronken wordt (maar niet tot dronkenschap, als ik zovaak in NL heb gezien)…
  – Madrid is erg open voor vreemdelingen. Bijna iedereen is daar zelf tweede of derde generatie (interne) immigrant. Mensen nemen de tijd om met je praten, ook als je spaans niet goed is.
  – Banco Santander doet het stuk beter dan ABN Amro dat een molensteen om de nek van RBS is geweest. Dat is maar een voorbeeld, maar de werkelijkheid is minder stereotiep dan dhr Werner beweert.
  – Ethiek: misschien is er in zakenrelaties meer corruptie, maar mijn ervaring is dat je als je van iemand aan kunt, dan zijn het wel je spaanse vrienden…
  – Er zijn ook veel mensen die in plaats van te klagen, gewoon ervoor blijven gaan. Als er dan een Nederlander zoals dhr Werner in iets moeilijkere omstandigheden komt, nou, dan klaagt ie volgens mij meer dan veel Spanjaarden…

  Behalve dat dhr Werner nogal het Nederlandse vingertje rondzwaait, is het volgens ook het geval dat hij niet het perspectief heeft om te beseffen dat hij maar een klein stukje van spanje heeft gezien. Het heeft er waarschijnlijk ook mee te maken dat het een stuk moeilijker is om in Barcelona te integreren (veel toeristen, Catalanen zijn, in mijn ervaring, nogal naar hun fellow-Catalanen geneigd). Mijn ervaring is natuurlijk net zo beperkt, maar ik ga ook niet in de kranten allerlei onzin beweren…

 4. Of dat iemand met plezier in een land woont en werkt wil nog niet zeggen dat de fouten niet gezien c.q. benoemd mogen worden. De goede man heeft een scherpe blik en benoemd de zaken zoals ze zijn. En dat is mijn mening na 14 jaar geleefd en gewerkt te hebben in de provincie Alicante. Maar goed, na de eerstvolgende clásico zijn de meeste criticasters dit boek en hun verontwaardiging daarover weer vergeten.

  1. helemaal geen onzin , spanje is een en al corruptie , denken van hier naar daar

  2. Als men nu eens eerlijk is en echt eens stilstaat bij de feiten is het wel zo !! Deze man heeft gelijk , als je gepensioneerd bent of niet werkend in Spanje ervaar je dat anders !!!
   Bv , Overal zijn zwartwerkers overal niet in Spanje alleen , maar als jij als opbouwende zelfstandige gewoon niet meer op kan tegen zwartwerkers omdat maar 2/10 in een bepaalde urbanisatie regelmentair werkt !! Als je dit bij de bevoegde instanties aanklaagt en engels praat trekken ze hun schouders op , dus hebben ze geen oren naar . Dit mag blijkbaar , maar ze lopen wel zoveel mis , ja is niet moeilijk , zal wel in elke gemeente en urbanisatie zijn .

   Als je je water betaald , en je geeft opdracht op bank om deze te betalen wat ze ook doen , en na 1 maand gaan ze 2 betalingen opnieuw storten op men rekening , ik heb daar geen erg in omdat rekening is voor betalingen , en plots krijg je brief waarin ze dreigen water af te sluiten , is niet eerste maal , ………. Met wat ben je dan, bezig ?????

   Als je toren hoge prijs betaald voor service kosten van elektriciteit en je vermoed dat er wordt afgetapt , dien je extra 300 euro te betalen voor te komen kijken , is dat geen oplichting , mijn elektriciteitsfactuur bestaat uit 40% verbruik en 60% administratie en service kosten , eerlijk …….

   Als er plots geld van je rekening verdwijnt en je vraagt uitleg kunnen ze niet antwoorden , zit er wel met hyphotheek , met wat ben je dan bezig …………..
   Nu de bank is overgenomen omdat ze failliet waren heb ik dat probleem niet meer dus ………………… moet er geen tekening bijmaken denk ik.

   Nu weer de zondag sluiting , van alles open op 1 week naar niks meer , waar moeten toeristen die zondag aankomen inkopen doen ??????

   Ze maken gewoon alles stuk en beseffen het zelf niet eens !!

   En deze reactie heeft helemaal niks met graag wonen in Spanje of niet , ik woon hier zeer graag , maar dat houd me niet tegen dit te vermelden , ben zeker als er weer crissis komt in europa zal het schuld van spanje zijn !!

 5. succesvolle carrierre GEHAD dus ging het niet goed
  dan maar onzin schrijven.
  Laat de Spanjaarden zoals ze zijn.
  Kloothommel

 6. Ik woon hier met plezier al 44 jaar en heb 93 boeken geschreven. Ik kan ook wel rustig een boek schrijven van zeker 500 bladzijden wat er allemaal mis is in Nederland. Spanje is Spanje en Nederland is Nederland. Ach… en ik ben ook jarenlang zakenman geweest, maar ik houd het wel uit met de Spanjaarden. https://sites.google.com/site/cronistasdeblancamurcia/

 7. Hola , de munt heeft altijd twee kanten , maar er is ook een zijkant. Enerzijds hoe beleeft men zijn eigen visie en planning om in Spanje zich te gaan vestigen en / of te gaan werken / wonen.
  Dat is persoons gebonden als men die beslissing ook gaat nemen en die beslissing heeft niets te maken met de cultuur en levenswijze van Spanje.
  Elk land heeft zijn eigen manier van doen en denken.
  Als er opgeschreven moet worden van wat er allemaal scheef en krom is.
  Dat wordt dan een lang geschreven verhaal met helaas geen einde in zicht.
  Siesta lijkt mij dan wel nuttig om even er niet meer mee bezig te zijn.
  Al die nare omstandigheden die er zijn , dat weten de Spanjaarden ook . En dat bestaat al jaren in welk ander land je ook op noemt. Dezelfde situatie geen verschil.
  Meer ruimte voor het gunnen van een acceptabel inkomen onder de gemiddelde spanjaard is wel wenselijk en aan te bevelen.

  Armoede komt niet uit de lucht vallen. Armoede wordt opgelegd door kortzichtigen die helaas geen visie bezitten. De Dagobert Ducks onder ons die als eksters naar alles wat blinkt inpikt en weg sluist naar andere doeleinden die niet ten gunste zijn voor anderen die het hard nodig hebben. Een dieptepunt dat is het zeker . ! Onmenselijk gedrag op grote schaal. Zo te zien gaan de touwtjes binnenkort goed in de war raken. Knopen er in die muurvast gaan zitten.
  Waar het zal eindigen deze onzin wie zal en kan het voorspellen.
  Welke regering denkt en zorgt nu echt voor zijn eigen burgers.
  99% heeft weinig tot niets en 1% heeft alles en wil nog meer .
  Macht over anderen een oergedrag op volle toeren wat verder raast in alle windrichtingen. Ik past niet in deze helse puzzel nooit en te nimmer.
  En stropdassen praatjes hoor ik niet die zijn maar tijdelijk van aard.
  Levert ook geen positieve bijdragen brengt eerder onbelans . Jammer en triest. Een doorgeschoten status die door zijn eigen gewicht door de voegen zakt.

  1. Betreft: “Welke regering denkt en zorgt nu echt voor zijn eigen burgers.

   1. Vervolg
    Dat doet geen één regering.
    Dat moet je zelf doen.
    Belangrijk: school, studie werken sparen o.a. voor je oude dag

  2. Pedro,geheel met jou eens.Natuurlijk,er zijn dingen die kunnen verbeteren in Spanje,maar de schrijver van dit boek heeft blijkbaar alleen voor nederlandse bedrijven “gewerkt”,waardoor er ondanks 17 jaar een scheef en vooral vernederlandsd beeld wordt geschetst wat weinig met het werkelijke leven hier te maken heeft.Maar ja,hopelijk verdient ie een paar euries aan zn boek;ik ben helaas geen klant …

 8. Nogmaals echt heel erg GAAAAP als je de meeste reacties leest….
  Leen, je bent heel actief op dit onderwerp, maar ook echt heel erg Nederlands….zoveel oneliners en gezever over als het mensen niet aanstaat gaan ze toch terug. En dit en dat….pffff

  Lees eens goed wat mensen als reacties geven. Dan zie je dat mensen uit eigen ervaringen spreken, en dan moeten ze maar gelijk wegwezen?

  Het lijkt wel of je vooral Nederland wil afzeiken en Spanje iets wil geven dat ze zelf wel kunnen regelen.

  En dan je opmerking dat Nederlandse bedrijven zich niet zouden aanpassen aan Spanje?? Haha, kijk even bij Malaga, op het technologie park, hoeveel van oorsprong Nederlandse bedrijven zitten daar?? Enorm veel, omdat ze vanuit de Spaanse overheid geweldige voorwaarden krijgen om zich te vestigen….die bedrijven passen zich ENORM aan in Spanje, want ze hebben er enorm veel voordeel bij.

  AUB, er zijn nu eenmaal in elk land zaken die goed gaan, die minder goed gaan en die typisch voor dat land zijn….Deze schrijver van dit boel, legt een aantal zaken onder een vergrootglas, en hij verdient er aan…. zo dom is hij dus niet.
  Wij spreken er allemaal over hier, en dat is wat hij wil, want dan kopen mensen zijn boek….wil je dat zijn stem niet gehoord wordt, omdat je het onzin vind??
  Dan moet je erover zwijgen dan heeft de man geen podium, maar het is vooral typisch Nederlands om tegen deze man zijn mening aan te trappen en vooral heel erg te doen of het niet zo is…..dus je ziet het, de Spanjaard is zo gek nog niet, want die zegt er zelf niets over, want het kan ze niet boeien.
  Zij doen voort zoals ze altijd al deden! En of iemand dat nu leuk vind of niet, ze doen het, deal with it of niet…..

  Ik vind het alleen maar enorm lachen dat mensen zich zo druk maken om die man en daarmee heeft hij zijn doel bereikt en tonen de Hollanders, zich toch de Hollanders en dat is helemaal geen belediging!

  Leef je eigen leven, en laat een ander dat ook lekker doen, met of zonder ergernis, wat kan het jou schelen waar een ander zich druk over maakt man

  1. Uiteraard weer zo’n Nederlander met een overdosis aan superioriteitsgevoel.
   Zou het nederlandse leger na al de bezuinigingen ook zo superieur zijn?
   Ik noem het maar een “Mickey mouse country”.

   1. Volledig mee eens. Nederlanders voelen zich altijd superieur tov andere landen. Ik werkte gedurende 6 jaar in een Nederlandse school in Brussel en kritiek geven op een ander is echt wel hun specialiteit. Gene en zelfreflectie daarentegen is hun onbekend. Sorry voor alle Nederlandse volgers hier maar kritiek van buitenaf wordt niet altijd door iedereen gewaardeerd…

 9. Deze enorm succesvolle zakenman die het allemaal beter weet heeft toch wel een linkedin-profile? Ik kan hem namelijk niet vinden. Of is het een zelfbenoemde zakenman? Wat hij zegt getuigt namelijk van weinig kennis en ervaning van de (Spaanse) zakenwereld… Clichés heeft hij wel onder de knie, mijn gevoel zegt dat hij eerder al 17 jaar op vakantie komt met een fiesta-siesta-houding, dan dat hij hier 17 jaar heeft gewerkt.

  1. Volgens amazon, over de schrijver: VINCENT WERNER
   Economist, consultant and lecturer. Werner has worked with companies like ABN AMRO, L’Oréal and Apple. He has lived in Spain for more than 15 years, where he advised hundreds of people and companies on starting up their ventures.

   Vreemd dan toch dat hij op het internet niet vindbaar is… Bij ABN heeft hij in ieder geval niet in Spanje gewerkt, want die heeft hier geen kantoren. En wat heeft hij bij die bedrijven gedaan?

   1. Als ik Anton74 zoek op Google kom ik ook niemand tegen op LinkedIn of op Google. Wat zegt dat dan nu eigenlijk?

 10. Ik ben juist heel blij met de Spaanse mentaliteit. Lekker eigenwijs, weten zelf heel goed wat belangrijk voor hen is. Pesthekel aan de NL’se mentaliteit, alles calculeren, mensen constant in hokjes stoppen en altijd op zoek naar iets negatiefs.

 11. Zeker dat hij hier reacties op krijgt. Kijk niet als toeschouwer maar verblijf onder de mensen. En vergelijk de grote steden niet met wat er in dorpen gebeurd. Men maakt studie niet af omdat het ontbetaalbaar is. Kinderbijslag is 291 euros PER JAAR. Daar kan ik nog geeneens de schoolboeken mee betalen, want die zitten al tegen de 400 euro aan. Men moet vroeg aan het werk omdat het nodig is bij te dragen aan de economie thuis. Alleenstaande ouders hebben namelijk geen financiele hulp in Spanje. Dus zeg niet zo snel dat we niet willen. Het is gewoon niet mogelijk met de lonen die we nu verdienen. Daar staat tegenover dat spanjaarden met weinig blij zijn en niet elke 5-10 jaar de meubels hoeven te veranderen of een betere auto moeten hebben als de buurman. En dat even koffie of even sigaretje weet ik niet waar die dat gezien heeft. Wij werken acht uur per dag 6 dagen in de week en hebben 20 minuten om te eten. Geen koffie geen sigaretje, alleen maar 20 minuten voor 8 uur. Spanjaarden werken bij ons in ieder geval veel en gelukkig denkt niet iedereen zoals meneer en worden we ontzettend gewaardeerd door onze klanten die geen doek voor de ogen hebben.

  1. We zijn onlangs een paar keer in Spaanse steden geweest.
   Het viel mij op, dat op terrasjes en in restaurants, je bijna altijd bediend werd door 25-plussers. In NL wordt je heel vaak bediend door jongeren (16-20 jaar).
   Kan toeval geweest zijn.
   Of hebben jongeren in Spanje geen baantje naast hun schoolverplichtingen zoals krantenwijk, vulploeg supermarkt, kassière of werkzaam in de horeca?

   1. Echt teleurstellend…, vandaag de dag lijkt de horeca, maar met name de supermarkt geheel op een naschoolse opvangcentra’s. Lekker goedkope arbeid, dat is het echte NL ondernemers geest of hoe heet die NL Harrie Potter…., Balkende citaat “VOC mentaliteit”

   2. Helaas Almaz, de baantjes die er te vergeven zijn in de horeca gaan vaak naar de wat ouderen, vaak ongeschoolden, tegen een hongerloontje en/of een contract van enkele uren waarbij verwacht wordt dat ze niet klagen als ze meer uren onbetaald extra moeten werken (accepteren of wegwezen, voor hen zoveel anderen). Deze mensen hebben het geld hard nodig. Dus jongeren als vakkenvullers……nee, dat kennen ze hier niet.
    De meeste vakantiegangers dan wel pensionado´s die hun tijd doorbrengen aan het strand, op terrassen en in Vlaamse of Nederlandse clubs, bekijken het Spaanse leven met een rooskleurige bril, bekijken het leven van de zonzijde. Zij kunnen dat omdat ze voldoende geld hebben om dit hier te kunnen betalen. Maar het leven hier in Spanje heeft ook een schaduwzijde die zij niet kennen omdat ze zich er niet echt voor interesseren. En voor al die Noorderlingen die kritiek op hun eigen land hebben zou ik willen zeggen dat heel veel Spanjaarden graag met de levensstandaard uit België of Nederland zouden willen ruilen!
    Wat een boek van Vincent R. Werner al niet los kan maken. Overigens deze discussie herhaalt zich hier regelmatig en zal dat ook wel blijven doen.
    Tot slot: probeer eens te leven van een pensioen van 780 euro per maand. Daarvan betaal je dan ook alles! Eens kijken hoe vaak je op een terras zit, uit eten gaat en verplicht in de kou moet zitten. Voor al die mensen die hier wat hebben geschreven: als je dit lukt heb je recht van spreken.

 12. Wordt het niet eens tijd om iedereen in zijn waarde te laten. Niemand wordt verplicht om in Spanje te wonen, doe je dit toch accepteer dan de cultuur en levenswijze. Is alles in Nederland en België dan zo perfect geregeld?
  Woon je in Spanje, geniet er dan van en zoniet dan staat niets je in de weg om terug te gaan naar jouw ideale land van herkomst.

 13. Als je nu echt de bevestiging uit dat boek nodig hebt om je het beter naar je zin te hebben in Spanje, is het hoog tijd om eens in de spiegel te kijken.
  Waarom ben je niet in staat om jezelf aan te passen? Waarom erger je aan dingen? Zou het niet aan jezelf liggen? Als “wij” Nederlanders toch zo geweldig zijn waarom kost het dan zoveel moeite om zich aan te passen?
  Ik heb het boek niet gelezen en ben dat ook niet van plan. Ik heb het prima naar mn zin. Ik ben geheel geintegreerd in Spanje en woon en leef alleen onder de Spanjaarde. Laat ierdeen toch vooral terug gaan naar z’n alnd van herkomst als ze het hier niet naar de zin hebben, maar LAAT SPANJAARDEN GEWOON SPANJAARDEN ZIJN, en Spanje gewoon Spanje.

 14. Spanje is na Japan het land ter wereld waar de bevolking het oudste wordt… Waar zou dat toch door komen? Vast door al die dingen die die knakker in z’n boek heeft beschreven.

 15. Eindelijk iemand die de waarheid schrijft Spanje is een mooi land zolang je op verlof komt wij zijn nu 7jaar resident maar voor mij is de maat vol wij vertrekken terug uit Spanje ik heb er genoeg van vooral de mentaliteit van de overheid by by weer een ervaring rijker en een fikse streep door de rekening

 16. Spanje is Spanje en dat moet zo blijven. Waarom zouden we Spanje willen “vernederlandiseren”? Er is al een Nee-derland. In Spanje gaan de dingen anders en dat moet zo blijven. Het zal ergens om zijn dat half rijk europa hier z’n oude dag wil komen doorbrengen. En dat is echt niet alleen om het mooie weer.
  Natuurlijk kunnen er veel dingen anders of beter, maar dat kan in Nederland ook. Probeer maar eens in een Nederlandse supermarkt met een credicard af te rekenen, of iets op een NL website via internet te bestellen. Als je geen Ideal bankrekening hebt kan dat dus niet. Probeer eens via internet vanuit het buitenland een treinkaartje te kopen….. je raadt het al Onmogenlijk.
  Laat Spanje nu lekker Spanje zijn en Nederland lekker Nederland.

 17. Ik schrok toch wel erg van het zeer zorgelijke feit:
  50% heeft zijn school in Spanje niet afgemaakt.
  Waarom doet men in Spanje hier niets aan.
  Of heeft dat weer te maken met o.a. :
  * Niemand neemt verantwoordelijkheden (4), of risico’s (5)
  * Niemand wil zich aanpassen of veranderen (5)
  * De diensten die door bedrijven en overheden worden aangeboden zijn een ramp (7)

  1. Dat van die 50% die de school niet heeft afgemaakt is dus niet waar. Spanje heeft 28% vroegtijdige schoolverlaters, waarvan de helft op oudere leeftijd alsnog de school afmaakt. Door de hoge werkloosheid zijn veel vroegtijdige schoolverlaters terug naar de schoolbanken gegaan om alsnog hun diploma te halen

   1. @Leen, je hebt gelijk. Ik heb zelf zitten te zoeken, inderdaad, getallen van 22% tot 24% kwam ik tegen.
    Getal 50% in bovenstaande artikel klopt niet.

    1. Maar 24 of 28% is nog steeds ontzettend hoog.
     NL is dit 8%. Zweden iets van 4%

 18. Op de speciale website voor het boek staan enkele feiten die uit het oog springen zoals slechts 7% van de Spanjaarden spreekt Engels terwijl 10% van het bbp afkomstig is uit het internationale toerisme.
  Blijkbaar heb je dus geen engels nodig om veel buitenlandse toeristen het naat hun zin te maken. Want dit heeft dus geen invloed op de komst van meer dan 82 miljoen toeristen die spanje in 2017 hebben bezocht.
  Het is maar hoe je het bekijkt.

  1. Wij hebben jaren op Spaanse campings gekampeerd.
   Bij de receptie troffen we voornamelijk “Nederlands” personeel.
   Vermoedelijk met toeristische opleiding (of stage). Ze spraken NL, Frans, Duits en Engels en sommigen vloeiend Spaans.
   Als een land 50% schoolafhakers heeft, is het niet vreemd dat Spanjaarden uitsluitend Spaans kunnen spreken. Men maakt schoolopleiding niet af.

   1. Getal 50% schoolafhakers klopt niet in bovenstaande artikel van deze website.
    Helaas kan ik mijn vorige reactie niet bewerken.

   2. Talen leer je niet op SCHOOL Maar Buiten op straat en op het werk met die Toeristen Ken er voldoende ( Spanjaarden dan ) hier op Gran Canaria

 19. Deze man is een harde werker die niet weet wat leven is, gelukkig gaat het hier niet zoals in nederland waar alleen werken nog belangrijk is de democratie wordt gesloopt wanneer een gezin een een verdiener heeft moeten ze meer belasting betalen je wordt haast verplicht om met tweeen te werken en dan maar betalen voor de oppas van je kinderen en hopen dat de kinderen je straks nog lief hebben, mensen eten hier nog vaak buiten de deur omdat het betaalbaar is zoals vele andere zaken die betaalbaar zijn. Het haastje repje van nederland kennen we hier gelukkig niet. Ik denk dat ik veel meer zaken uit nederland kan schrijven als hij van Spanje . Altijd maar weer die super nederlanders die alles zo goed weten kerel ga eens leven. En dat kun je beter doen als in nederland wat langzaam maar zeker naar de knoppen wordt geholpen door ……….. je weet wel wie ik bedoel.

  1. Beste Cobes, ik denk niet dat jij weet hoe het werkelijke Spanje er voor de Spanjaarden uit ziet. Het zou je sieren als je eens probeert te ontdekken hoe het werkelijke leven er voor een Spanjaard uitziet! Buiten de deur eten? Veel Spanjaarden weten niet hoe de eindjes aan elkaar te knopen! Weet jij hoe het pensioen van een Spanjaard eruit ziet? Schaam je voor jou reactie!

  2. Hoho, niet zo snel. Ik ben ook Nederlander en distantieer me sterk van dit boek.

   1. ik ook Rob.

    Spanje is Spanje en dat moet zo blijven.
    Spaanse bedrijven in NL passen zich ook aan aan de NL cultuur, dus anderom zou dat ook kunnen. In Spanje net als in NL zijn er mensen die er buiten de deur kunnen eten, en zijn er mensen die dat niet kunnen. Laten we het nu niet voordoen alsof heel Spanje een armoedesbende is, want dat is echt niet zo. Ik woon in het Noorden van Spanje, en als je alleen al kijkt naar de auto’s die hier rondrijden, dan kun je niet echt van armoede spreken.

    1. Bovendien bezitten veel Spanjaarden een tweede huis en waar wonen veel rijken van de wereld juist niet in Nederland maar wel in Spanje. Een wekelijks menu in een restaurant kost gemiddeld 12 euro en daar zit alles bij inbegrepen probeer dat maar eens in Nederland te vinden,

 20. Ik vrees dat Vincent R. Werner gelijk heeft. Wij verblijven al 20 jaar in Spanje en herkennen veel zaken zoals – nog steeds lange wachtrijen zowel in overheidsgebouwen als in supermarkten, op het postkantoor een pakketje afhalen heeft veel (te veel!) voeten in de aarde, de computer heeft wel zijn intrede gedaan, maar hij levert vooral veel gedoe op omdat de structuren er omheen achterlopen, webwinkels en bodediensten functioneren slecht, als je een nieuwe auto wilt kopen, moet je de verkoper uit zijn stoel trekken (op één dag op meerdere plaatsen ervaren), de winkel blijkt niet om 09:00 uur open te zijn, maar pas na de middag … zonder aankondiging of andere maatregel, ‘niemand’ lijkt er in geïnteresseerd te zijn of ie iets verkoopt of niet. Tot de bakker aan toe. De erfenis van Franco, dat er voor je gedacht werd, lijkt wel vastgeroest. En het ís een verschrikkelijk mooi land met heel veel leuke en lieve mensen… maar …

  1. Helemaal eens met Ed (19.10 u.) Ik had 12 jaar geleden dezelfde negatieve ervaringen en dacht dat het na de economische recessie beter zou worden. Maar helaas, nog steeds zie je dezelfde arrogante houding in autogarages, winkels en publieke instellingen zoals gemeentehuis etc.; een minimale cursus klantvriendelijkheid zou voor iedereen een geweldige stap vooruit zijn.

  2. Alsof je bij AH nooit in de rij komt te staan. Probeer eens iets in een NL webwinkel te kopen vanuit het buitenland. Bij heel veel NL websites kan dat dus niet als je niet beschikt over een bij een NL bank aangesloten Ideal bankrekening. De laatste keer heb ik in NL 15 minuten in een rij gestaan om een pakje te versturen. Bij de NL belastingsdienst, sociale dienst etcetera, kun je er niet terecht zonder afspraak. Betaal je voor een qashqai 90 euro wegenbelasting per maand (in Spanje 35 per jaar). kost de benzine 1,60, een biertje 2,40, een uur parkeren 7,50, kun je niet voor onder de 50 euro p.p fatsoenlijk uit eten gaan .. Kopst een paspoort 135 euro (in spanje 27,59) Zal ik nog ff doorgaan?

  3. @Ed. hahaha, Franco! Tuurlijk, hij moest er weer bij gehaald worden.

   Maar vertel eens Ed, toen je een pakketje ging halen op het postkantoor en je je identiteitsbewijs moest tonen en op dat digitale schermpje een handtekening moest neerzetten, wat heeft Franco toen tegen je gedaan dat die simpele handeling voor jou zo’n rompslomp werd? Rende hij naar buiten met je ID en kon je daarom het pakketje niet ontvangen? Of trok hij de stekker uit het apparaatje waar je moet tekenen?

 21. Gaat Vincent nu een boek schrijven over wat er allemaal mis is in Holland ?? Ik geloof van niet.

  1. Nu hoop ik van harte dat er een Spaanse zakenman een boek gaat schrijven over Mederland en wat er zoal mis is gegaan in de NL samenleving en al die elkaar in de haren vliegende partijtjes.

 22. Als je als Dhr. Weiner, 15 jaar in Barcelona hebt gewoont (2 jaar Madrid laten we even buiten beschouwing) dan heb je een beeld van de Catalanen, niet van de Spanjaarden.

  Spanje is zo divers, dat iedere regio zijn eigen typische ‘gewoontes’ heeft. Dus bijv. eerst in elke regio 5 jaar gaan wonen en dan je boek (her)schrijven!

  En aan Juan74: Indien de familie van ver moet komen, kan ook hier in Andalucia een begrafenis wel degelijk eens een dag of zo uitgesteld worden.

 23. Het zijn punten die wij in Nederland gewend zijn zo te doen…maar is dat zo geweldig dan??..waarschijnlijk leven juist daardoor de Spanjaarden zo relax..kunnen wij Nederlanders nog wat van leren.

 24. Jammer dat het boek niet in het Spaans is geschreven. Of is alleen de tittel in het Engels? Een ISBN no. Ontbreekt. Heb wel het artikel in de krant gelezen en kan helaas veel herkennen en beamen. Natuurlijk kun je niet alles representatief laten zijn voor alles. Echter de rode draad herken ik wel. Het zou goed zijn dat Spanjaarden dit soort zaken lezen. Want een van de dingen waar Spanjaarden moeilijk mee om kunnen gaan is zelfkritiek.

 25. Ik ben Duitse … heb in GB gewoont en gewerkt en ook in Griekenland. De laatste 30 jaar woon en werkte ik in NL…maar ik zal niet zeggen waarover ik mij zwart erger ….denk niet altijd één land is beter dan de rest. Overal laat men steken vallen…

 26. To be honest, in Spain we are sick to the back teeth of northern Europeans, mainly British, saying all sorts of bad things about us. I am Spanish and I have lived and worked for many years in the UK, Italy and Switerland. I worked for a Japanese company and for the US Air Force. In every job I have had I have been highly appreciated and, without wanting to offend, I have to say that from my experience Spanish people are more hard working and better at their jobs than the British. But that is my personal experience and I could be wrong, same as this person is talking about his experiences, mainly in Cataluña, so anything he says should be taken with a pinch of salt.

    1. Ik kijk niet naar de inhoud, maar vind het belachelijk dat hier op een Nederlandstalige site in het Engels gereageerd wordt. En kennelijk snapt de persoon wel waar het over gaat, want anders reageert ze niet.

     1. I answered in English because I do not speak Dutch, and I understood your comments because I used Google translate. I’m sorry if my saying that most of the stereotypes mentioned by this businessman are false has bothered you. I personally love the Netherlands and have visited many times but your country also has problems, just as any other country does. To begin with you have a very important extreme right wing party which is surprising as I always thought that the Dutch were very tolerant and not racist.

     2. Ik volg de mening van Rob in deze. Wat is het volgende: een mening plaats in het chinees of zo? En hoe moeten wij nu alles juist gaan interpreteren als zelfs de beste vertaalprogrammas de mist in gaan?

 27. Misschien ligt het aan het feit dat hij (ook) met grote internationale bedrijven heeft gewerkt, net als ik dat deed en nog doe….
  Na bijna 11 jaar in Zuid Spanje moet ik hem (helaas) in zeker deze punten gelijk geven:
  (3), niemand neemt verantwoordelijkheden (4), of risico’s (5), niemand wil zich aanpassen of veranderen (5)

  In alle daagse zaken kom je dat tegen.
  Praat op school met de leraars over je kinderen en de algemene problemen die kinderen zien en hebben…..ze wijzen allemaal naar een ander, de leraren en nemen NOOIT zelf de verantwoording. Dat is althans mijn ervaring. Er zijn uitzonderingen, maar veel leraren geven ook gewoon aan dat ze niet meer met plezier voor de klas staan….tja…

  Risico´s nemen, geen idee wat hij er mee bedoelt, maar het is een gegeven dat men hier graag achter de massa aanloopt en niet graag anders wil zijn dan anderen. Dat kan je zien als geen risico´s willen nemen.

  Het niet willen veranderen, is zeker een ding.
  Als je dat nog niet ervaren hebt, dan heb je nog weinig met Spanjaarden te maken gehad….bij zoveel dingen vraag je hen, waarom doe je dat zo? Standaard antwoord, dat doen wel altijd zo, dus ook nu….als je dan vraagt zou je het niet zus of zo kunnen doen, dan kijken ze je aan zo van ¨Waarom veranderen¨
  Voorbeeld, beetje vreemd voorbeeld misschien….als iemand overlijd, moet zo iemand liefst binnen 24 uur onder de grond liggen, want dat moest vroeger vanwege de temperatuur. Vaak genoeg kunnen familieleden dan niet bij de uitvaart zijn, omdat ze elders wonen in het land of elders in Europa of de wereld. Als je e dan vraagt waarom ze iemand niet een paar dagen ¨koud¨ kunnen leggen, is standaard het antwoord, we doen het altijd al zo, dus daarom doen we dat niet anders….
  Tja.

  Begrijp me goed, ik woon hier met heel veel plezier, heb afgeleerd met aan bepaalde zaken te ergeren, want dat helpt toch niets…oh jee, ik doe het zelf dus ook al hahahaha…..en als je iets gedaan wilt krijgen, doe het zelf, dan weet je dat het goed gebeurd….zo simpel is het.

  Enne dat van die koffie pauzes en continue roken, is deze meneer te lang uit Nederland weg….want daar was dat jaren geleden al zo en dat is echt niet anders

  1. Je haalt de woorden uit mijn mond vandaan. Na 13 jaar hier met héééél veel plezier gewoond te hebben, en denk hier ook altijd te blijven, heb ik wél dezelfde ervaringen opgedaan als jij Juan.

  2. Juan74.

   de wet op de lijkbezorging bepaald dat iemand in 24 uur moet worden begraven of gecremeerd. Om dat te veranderen is dus een politieke diskussie nodig. In veel gevallen op het platteland (spanje is niet alleen Barcelona en Madrid)zijn de faciliteiten niet aanwezig.

   1. Beste Leen, deze bewering is totaal onjuist. Ik weet dit omdat ik, helaas, mijn eigen vrouw pas na enkele dagen heb begraven om zodoende mijn kinderen de gelegenheid te geven om daar bij te zijn. Dit vond plaats in 2012.

  3. Ga eens in Noord Spanje wonen, dan praat je wel anders… Of is dat geen Spanje?
   Wat ben ik blij dat ik NOOOOIT Nederlanders tegenkom.
   Azijnzijkers tot in Spanje. Pas je aan, en als de NL zo slim zijn als dat ze zich doen voorkomen dan kunnen ze die “domme spanjolen” best de “baas”. … Ja toch .. niet dan? Ga terug naar NL als je het niet naar je zin hebt.

   1. Leen,

    Je stuurt een reactie op mijn reactie maar je hebt mijne overduidelijk niet goed gelezen!

    Ik heb er heel duidelijk ingezet, dat ik me heb aangepast en dat ik het naar mijn zin heb hier, ik woon er al bijna 11 jaar, maar ik heb wel geleerd hoe me aan te passen en hoe me te gedragen….het enige dat ik heb gedaan is voorbeelden geven over aantal punten in die beste man zijn boek. Die gewoon een feit zijn.
    Vind ik dat je daar een boek over moet schrijven,……NEEN, want dat kunnen we allemaal, zakelijk gezien is het slim….hij doet wat anderen denken en verdient er nu aan….jammer dames en heren, gemiste kans voor anderen…Deal with it!

    Het is nou juist dat vele van jullie reacties die aantonen dat jullie nog altijd de typische Nederlandse reacties hebben, namelijk het nog altijd beter weten dan een ander en het nog altijd even iemand een trap nageven over zijn of haar persoonlijke ervaringen.

    Dat altijd maar roepen ¨als het je niet aanstaat dan ga je toch weg¨ is echt typisch Nederlands….een Spanjaard zal dat nooit zeggen, die zal je overtuigen van het feit dat het hier echt goed wonen is….dus voor je weer dit soort oneliners erop zet….bedenk dan even dat je toch echt nog zeer Nederlands of Vlaams bent.

    Sommige zaken die ik benoem zijn nu eenmaal zo en dat kunnen vele mensen met mij zeggen, zeggen we daarmee dat we weg willen of dat het elders beter is….NEEN. Want in onze eigen landen is er nog veel meer mis….

    En dan de wet om mensen binnen de 24 uur onder de grond te stoppen….dat is nu precies mijn punt, die wet komt uit een tijd dat er nog geen moderne zaken zijn, en waarom passen ze die wet niet aan?? Juist, omdat ze dan iets moeten aanpassen wat ze al jaren zo doen….

    Laat ik ff de knuppel het hoenderhok gooien, zodat al jullie haantjes ook misschien ff gaan nadenken! WANT beste dames en heren, we doen hier zaken al zo lang dat we niets willen veranderen…maar wie of wie van u allen durft hier nu het stierenvechten te verdedigen…of het ophangen van de jachthonden na het jachtseizoen, of het nog altijd niet kunnen rijden van de beruchte rotondes??

    Kom maar, kom maar, kom maar….
    Ik denk dat er weinig nu overblijven die zaken als deze gaan verdedigen, tenzij ze grote problemen in hun eigen thuisland of zelfs in hun eigen huishouding willen….

    Dus pleur ff op met hypocriet zijn, we kennen allemaal zat voorbeelden van wat deze man in zijn boek noemt, maar jullie willen allemaal de geweldige ingeburgerde buitenlander zijn, totdat het op zaken aankomt, waar je zelf toch ook van denkt….¨oh ja, shit, daar had ik ff niet aan gedacht¨

    Laat mensen toch eens in hun waarde, iemand vind iets, die mag dat zeggen, zo lang hij de wet niet overtreed en niemand persoonlijk te kakken zet, dan is dat zijn ervaring en sommige dingen zijn voor de ene herkenbaar en sommige voor de andere…mensen die er helemaal niets uit herkennen, zijn of heel positief, of hebben nog niets meegemaakt in Spanje, zo simpel is het….

 28. Ik adviseer de heer Weiner dan maar lekker in Engeland te gaan zitten. Kan ie mooi de hele dag Engels praten! En het is daar “as it is”.

 29. Flauw. Over wat er mis is in Spanje kun je een hele encyclopedie schrijven, maar wat deze man doet is de (valse) clichés en stereotypes aanhalen. Met die zeven punten die hij aanhaalt slaat hij ook meteen de plank mis. Dit is moeilijk series te nemen zo.

  Klinkt als de typische leidinggevende die niet verder komt dan zijn werknemers van alles de schuld te geven. Slecht leiderschap, vriendjespolitiek, corruptie, slechte belastingdienst, dat zijn enkele van de problemen in Spanje, en niet de kopjes koffie of de “andere ethiek” (wat hij daar ook mee mag bedoelen).

  1. Precies .. het type middenmanagement manager. Van die lui die naar onder trappen en naar boven likken.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken