Heeft Spanje een vaccinatielimiet bereikt met 91 procent volledig gevaccineerden?

Heeft Spanje een vaccinatielimiet bereikt met 91 procent volledig gevaccineerden?
Beeld: Canva

Heeft Spanje een vaccinatielimiet bereikt met 91 procent volledig gevaccineerden?

MADRID – Veel mensen vragen zich af of de vaccinatielimiet is bereikt in Spanje. Op vrijdag meldde het Ministerie van Volksgezondheid dat meer dan 38,4 miljoen inwoners van 12 en ouder volledig gevaccineerd is, dat is 91% van alle 12-plussers. Het aantal nieuwe volledig gevaccineerden is al weken langzaam steeds minder aan het worden en dus is de kans groot dat er een vaccinatielimiet bereikt is. 

Afgelopen week zijn er in Spanje slechts 25.511 nieuwe volledig gevaccineerden bijgekomen en steeg dat aantal naar 38.400.826 personen met twee prikken, dat is 91% van alle inwoners van 12 jaar en ouder en 82% van alle inwoners van Spanje (ongeacht de leeftijd). Spanje heeft 47.385.107 inwoners. 

18% van alle inwoners van Spanje is dus nog niet volledig of helemaal niet beschermd tegen het coronavirus, dat zijn 8.984.281 personen die of slechts een prik hebben gehad of helemaal niet gevaccineerd zijn omdat ze dat niet willen, omdat ze jonger dan 5 jaar zijn of omdat ze niet gevaccineerd kunnen worden vanwege allergieën of medische aandoeningen. Voor die laatste groep wil de regering het nieuwe vaccin van Novavax gebruiken dat blijkbaar beter is voor deze groep mensen.

Experts menen dat het vanaf nu steeds lastiger zal worden om mensen te overtuigen om een tweede en zelfs een derde coronaprik te laten plaatsen. Een land met 100% van de inwoners gevaccineerd is niet haalbaar en er wordt allang niet meer gesproken over de zogenaamde groepsimmuniteit. 91% volledig gevaccineerden en 9% niet gevaccineerden zijn op zich geen verkeerde percentages maar de hoop is er altijd geweest om verder te komen.

Op dit moment zijn er 23.729.665 personen die een boosterprik hebben gehad, dat is 50,1% van de totale bevolking in Spanje. Ook bij de boosterprikcampagne gaat het steeds langzamer en zijn er minder mensen die een derde prik laten plaatsen. Dat geldt ook voor de coronaprik bij de 3,3 miljoen kinderen van 5 tot en met 11 jaar waarvan er 1.866.927 gedeeltelijk gevaccineerd zijn, 56,8%. Inmiddels zijn er ook kinderen die een tweede coronaprik hebben gekregen, om precies te zijn 433.389 kinderen, 13,2%.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.