Document om de straat op te gaan vanaf maandag (verplicht) in Catalonië (UPDATE)

Document om de straat op te gaan verplicht in Catalonië
Beeld: Mossos d'Esquadra / Twitter

BARCELONA – Inwoners en eenieder die zich in de autonome regio Catalonië bevinden dienen vanaf maandag 23 maart middernacht een document bij zich te hebben wanneer men zich op straat begeeft. Dit regionale document dat alleen geldig is in Catalonië is te vergelijken met de documenten die men in Italië en Frankrijk bij zich moet hebben als men zich buitenshuis begeeft. Maar er is ook kritiek, met name over of het wel rechtsgeldig is. Het dodument is niet verplicht en alleen de Catalaanse polite en lokale politie zal naar het dodument vragen.

UPDATE: Nadat het nieuws bekend werd is er verwarring ontstaan omtrent het Catalaanse document. Het blijkt nu namelijk dat het NIET VERPLICHT IS om het document bij je te hebben en dat er ook GEEN BOETES  gegeven worden door de politie. Daarnaast is het document GEEN VERVANGING voor de documenten die veel bedrijven aan hun werknemers geven. Alleen de Mossos d’Esquadra en lokale politie zal vrahen naar dit ‘vrijwillige’ document, dus niet de Policia Nacional, de Guardia Civil of het leger.

De Catalaanse regiominister van Binnenlandse Zaken Miquel Buch heeft vrijdag bekend gemaakt dat vanaf maandag 23 maart middernacht iedereen die zich op straat begeeft in de autonome regio Catalonië verplicht een document bij zich moet hebben. Het gaat om het zogenaamde ‘certificat autoreponsable de desplaçament’ ofwel vrij vertaald een ‘zelfverantwoord reiscertificaat’. Later moest hij zijn woorden bijstellen want het document is niet verplicht.

Dit document dien je te downloaden, uit te printen en in te vullen elke keer als je in Catalonië de straat op gaat. Dit Catalaanse regionale document, dat dus niet geldt buiten de regio Catalonië, is te vergelijken met de documenten die de inwoners van Italië en Frankrijk bij zich moeten dragen als ze zich op straat begeven. De Spaanse overheid heeft een soortgelijk document (nog) niet verplicht gesteld voor het hele land tijdens de noodtoestand.

LINK naar het document (Catalaans)

De documenten zijn te downloaden in het Catalaans en in het Spaans en dien je zelf uit te printen op papier. Deze documenten zijn ook te verkrijgen bij de Mossos d’Esquadra en Policia Local/Municipal kantoren (maar dan moet je dus wel de straat op).

Inmiddels is er ook een online versie beschikbaar die op de smartphone en/of computer ingevuld kan worden deze LINK.

Er zijn echter ook critici waaronder ook personen binnen de Catalaanse politie die aangeven dat dit document niet rechtsgeldig is omdat tijdens een noodtoestand dit soort zaken geregeld worden door de Spaanse overheid en de catalaanse regionale overheid geen bevoegdheden heeft om dit te doen. Daarom schrijft men dat het geven van boetes tussen 600 en 30.000 euro niet is toegestaan als je het vereiste document niet bij je hebt.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

13
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Eddy

Heb gisteren een vriend in italie gecontacteerd.Hij is daar gaan wonen nadat hij gehuwd is met een dokteres. Ze wonen in het oog van het virus.Zij moeten wel degelijk elke keer een papier afdrukken om buiten te komen en is een half uur geldig.Op straat zeer veel politie en leger.kleine overtredingen zware boete zware overtredingen zonder pardon 6 dagen opsluiting.Als je ziet hoe onze naaste buren vallen als vliegen heb je er alle begrip voor zegt hij.Zijn vrouw werkt dag en nacht en komt niet thuis deels uit vrees om hen te besmetten en anderzijds om geen kostbare tijd aan… Lees verder »

lucia

Wat een nachtmerrie, hoop van harte dat dit niet nationaal wordt.
Inmiddels meer bang voor de politie dan voor virus….
Zo’n oud oostblok/ politie staat gevoel, bah,bah

Eddy

Sorry maar ben je belazerd deze maatregelen dienen om mensen zoals u te beschermen omdat ze er zelf te dom voor zijn.Spijtig is het voor iedereen moeilijk en moet eerlijk bekennen ben ook bang

Remco A

Ondertussen in het oude Oostblok zijn er een stuk minder besmettingen dan in de rest van Europa .

Martin.

In de oostbloklanden en vooral Rusland zijn er heel veel besmettingen maar die blijven onder de radar of nog erger worden verzwegen! Rusland doet zich steeds voor als een soort ‘democratisch’ land maar is gewoon een land onder de tirannie van enkelen!
En wacht maar ivm Afrika: daar gaan énorm veel doden vallen waarvan velen gewoon niet aan het virus gelinkt zullen worden.

JanS

Handig, als je in je camper woont…een nietmachine heb ik toevallig, maar een printer??!!

Bertie

De link naar de website voor t formulier werkt helaas niet (bij mij) 😢😷

John

Ben zopas een exemplaar gaan halen bij de Policia Local in mijn woonplaats.
Ga zo vlug mogelijk, want anders is het aanschuiven.

Maikel

Ooh het moet ook echt een papiertje zijn dus. Nouja, oke dan. ‘T is weer een uitje (zeldzaam nu) om langs de Mossos te gaan 🙂

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.