Document om de straat op te gaan vanaf maandag (verplicht) in Catalonië (UPDATE)

Document om de straat op te gaan verplicht in Catalonië
Beeld: Mossos d'Esquadra / Twitter
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – Inwoners en eenieder die zich in de autonome regio Catalonië bevinden dienen vanaf maandag 23 maart middernacht een document bij zich te hebben wanneer men zich op straat begeeft. Dit regionale document dat alleen geldig is in Catalonië is te vergelijken met de documenten die men in Italië en Frankrijk bij zich moet hebben als men zich buitenshuis begeeft. Maar er is ook kritiek, met name over of het wel rechtsgeldig is. Het dodument is niet verplicht en alleen de Catalaanse polite en lokale politie zal naar het dodument vragen.

UPDATE: Nadat het nieuws bekend werd is er verwarring ontstaan omtrent het Catalaanse document. Het blijkt nu namelijk dat het NIET VERPLICHT IS om het document bij je te hebben en dat er ook GEEN BOETES  gegeven worden door de politie. Daarnaast is het document GEEN VERVANGING voor de documenten die veel bedrijven aan hun werknemers geven. Alleen de Mossos d’Esquadra en lokale politie zal vrahen naar dit ‘vrijwillige’ document, dus niet de Policia Nacional, de Guardia Civil of het leger.

De Catalaanse regiominister van Binnenlandse Zaken Miquel Buch heeft vrijdag bekend gemaakt dat vanaf maandag 23 maart middernacht iedereen die zich op straat begeeft in de autonome regio Catalonië verplicht een document bij zich moet hebben. Het gaat om het zogenaamde ‘certificat autoreponsable de desplaçament’ ofwel vrij vertaald een ‘zelfverantwoord reiscertificaat’. Later moest hij zijn woorden bijstellen want het document is niet verplicht.

Dit document dien je te downloaden, uit te printen en in te vullen elke keer als je in Catalonië de straat op gaat. Dit Catalaanse regionale document, dat dus niet geldt buiten de regio Catalonië, is te vergelijken met de documenten die de inwoners van Italië en Frankrijk bij zich moeten dragen als ze zich op straat begeven. De Spaanse overheid heeft een soortgelijk document (nog) niet verplicht gesteld voor het hele land tijdens de noodtoestand.

LINK naar het document (Catalaans)

De documenten zijn te downloaden in het Catalaans en in het Spaans en dien je zelf uit te printen op papier. Deze documenten zijn ook te verkrijgen bij de Mossos d’Esquadra en Policia Local/Municipal kantoren (maar dan moet je dus wel de straat op).

Inmiddels is er ook een online versie beschikbaar die op de smartphone en/of computer ingevuld kan worden deze LINK.

Er zijn echter ook critici waaronder ook personen binnen de Catalaanse politie die aangeven dat dit document niet rechtsgeldig is omdat tijdens een noodtoestand dit soort zaken geregeld worden door de Spaanse overheid en de catalaanse regionale overheid geen bevoegdheden heeft om dit te doen. Daarom schrijft men dat het geven van boetes tussen 600 en 30.000 euro niet is toegestaan als je het vereiste document niet bij je hebt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.