skip to Main Content
Politiek geladen Copa del Rey bekerfinale in Spanje tussen Sevilla en FC Barcelona
Youtube

Politiek geladen Copa del Rey bekerfinale in Spanje tussen Sevilla en FC Barcelona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Youtube

VOETBAL – Het moet een voetbalfeest worden tussen de Copa del Rey finalisten Sevilla en FC Barcelona maar verwacht wordt dat het van de kant van de Catalaanse voetbalclub een politiek protest gaat worden met als onderdelen de Catalaanse estelada vlag, gele ballonnen of gele kleding en het fluiten tijdens het Spaanse volkslied.

UPDATE: FC Barcelona wint de finale met 0-5 van Sevilla.

Terwijl de supporters van Sevilla voor het voetbal naar het Wanda Metropolitano voetbalstadion komen van Atlético Madrid in de Spaanse hoofdstad zullen veel supporters van FC Barcelona naast het genieten van een finale in de Koningsbeker ook gebruik maken van deze finale om te demonstreren tegen het Spaanse Koningshuis en om de vrijlating te eisen van de “politieke gevangenen”. Dit kan ertoe leiden dat wat een leuk en gezellig voetbalfeest moet worden kan uitdraaien op een ongemakkelijke voetbalavond voor Koning Felipe IV.

FC Barcelona

Buiten alle politiek om en de Spaanse pers die er een heel groot probleem van maakt als het Spaanse volkslied wordt uitgefloten en dat zelfs als strafbaar ziet, moet het een leuk en spannend voetbalduel gaan worden tussen Sevilla en FC Barcelona. De Catalaanse voetbalclub wil een 100-jarig oud record van Real Madrid gaan verbreden door vier keer op rij (te weten 2015, 2016, 2017 en wellicht 2018) de Copa del Rey te winnen.

De finale van het seizoen 2017 /2018 is alweer de vijfde opeenvolgende finale voor FC Barcelona, iets wat uitzonderlijk is in deze competitie en nooit eerder is voorgekomen. Van de vier laatst gespeelde wedstrijden wist Barcelona er 3 te winnen, te weten seizoen 2016/2017 werd het 3-1 tegen Deportivo Alavés, in seizoen 2015/2016 werd het 2-0 tegen Sevilla, in seizoen 2014/2015 werd het 3-1 tegen Athletic Club Bilbao en in 2013/2014 werd het 2-1 voor Real Madrid, de enige wedstrijd van de laatste vier die Barcelona verloor.

FC Barcelona is de Koning van de Copa del Rey met sinds de oprichting van deze competitie in 1903 in totaal 39 gespeelde finales waarvan er 29 gewonnen werden. Athletic Club de Bilbao staat met 37 finales en 23 gewonnen bekers op een tweede plaats op de lijst gevolgd door Real Madrid met 39 gespeelde finales en 19 gewonnen titels.

Sevilla

Sevilla heeft sinds 1903 ook al 8 keer in de finale gestaan en wist 5 keer de titel te winnen. De laatste keer dat dit gebeurde was in seizoen 2009/2010. De laatste keer dat Sevilla tegenover FC Barcelona stond in de Copa del Rey finale was in 2015/2016, toen wist Barcelona met 2-0 te winnen. Het is overigens pas de tweede keer dat beide clubs tegenover elkaar staan in een finale van de Koningsbeker.

De finale in de Copa del Rey wordt in Spanje op TVE1 uitgezonden vanaf 21.30 uur.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 21 reacties
 1. Zoveel kleingeestige opmerkingen dat ik niet weet op welke eerst te reageren!

 2. Stel dat op deze website iedereen zijn mening mag geven zonder persoonlijk te worden aangevallen en dat die mening , ook al klinkt ze niet als huilen met de wolven in het bos, toch wordt gerespecteerd en stel dat de redactie zeer kordaat en zonder enige willekeur ingrijpt wanneer iemand omwille van een afwijkende mening als een idioot wordt afgeschilderd, ….dát zou SpanjeVandaag pas écht leuk maken.
  Intussen moeten we het maar doen met wat geboden wordt zeker ?

  1. Volgens mij mag iedereen ook zijn of haar mening geven en wordt er praktisch niets verwijderd, maar goed dat zul jij wel anders zien en dat mag ook he. Het leuke is nu net als iedereen reacties geeft op artikels er een discussie kan ontstaan waarbij niet iedereen het met elkaar eens hoeft te zijn. Maar het nadeel is dat er sommigen tussen zitten die alleen maar resgeren als er iets over catalonië geschreven wordt en niet over andere onderwerpen, dat geeft dan een beetje aan hoe men denkt. Het persoonlijk aanvallen is absoluut niet leuk en dat proberen we ook in te dammen maar waar ligt de grens….

  2. Beste, je insinueert dat men zijn mening hier niet mag geven wat helemaal niet waar is dat bewijst de redactie elke dag keer op keer aangezien ik zelf alles mooi volg en het zeer uitzonderlijk is dat er iets wordt verwijderd. Dat jij of anderen op hun mening worden “aangevallen” zoals jij het formuleert is niets anders dan een mening óp een mening van iemand geven. Geldt ook voor mezelf als voor anderen. Kan je daar niet tegen, wel dan heb je een keuze: het debat aangaan of gewoon niet reageren. Maar dat jij het woord aanvallen durft te gebruiken terwijl je zelf de redactie “aanvalt” vind ik wel zeer hypocriet. Trouwens is het niet zo dat een tijd geleden een reactie van jou was verwijdert omdat je zelf iemand aan het “aanvallen” was?
   Wat me inderdaad wel opvalt is dat iedereen zowat iedereen wel iets te verwijten heeft, vooral als het politiek geladen is en als dit niet zo is dan draait men het zo dat het wel op politiek uitdraait zoals bvb dit onderwerp. Je moet het inderdaad doen met wat geboden wordt maar hey: je kan ook verhuizen naar andere sites.

 3. DE CATALAANSE SEPARATISTEN HEBBEN GEEN FATSOEN , WAARDIGHEID , JE HOEFT HET NIET EENS TE ZIJN MET HET SPAANSE VOLKSLIED ENZ , MAAR JE GAAT NIET FLUITEN , SCHREEUWEN ENZ , MET FRANCO HOORDE JE DEZE OPROERKRAAIERS NIET , WANT DIE HAD EEN HARDE HAND , LANG LEVE ESPAÑA

 4. Sinds vorig jaar bekijk ik met periodes SpanjeVandaag.
  Ik dacht dat deze redactie gewoon artikels uit Spaanse kranten vertaalde? Als dit zo is, waarom dan sommige reacties als bvb miel? In het verleden ben ik nog zulke personen tegengekomen, steeds kankerend op de redactie. SpanjeVandaag geeft een mogelijkheid aan mensen die het Spaans niet zo best kennen te begrijpen wat er in de kranten staat of wat er zoal beweegt in heel Spanje en dan zijn zulke reacties de dank aan de redactie? Beschamend…

 5. Ik heb genoten van de wedstrijd. Grote klasse van mijn kluppie qua techniek, inzicht en snelheid. Ze waren in topvorm.
  De koning heeft het spektakel ontspannen kunnen meegenieten op zijn vertrouwde stekkie en de beker kunnen overhandigen aan Iniesta, de emotionele aanvoerder.
  Ik heb catalaanse fans gezien, zingend en vrolijk zwaaiend met hun vertrouwde vlag. Van misdragingen heb ik niets gemerkt noch van acties door politie.
  Na afloop zag ik het bekende beeld op het veld van blije Barca spelers, sommige met hun kroost.
  In het tv.programma ‘café Weltschmertz’ beluisterde ik onlangs een leerzame discussie over manipulatie van de burger door o.a. de pers. Hieraan moest ik denken met betrekking tot hetgeen Spanjevandaag.com schreef, vootuitlopend op deze Copa del Rey finale.

 6. Tjonge jonge het houd maar niet op hier, wordt er moe van al die rotzooi te lezen. Was al blij dat de redactie het meeste niet meer plaatste wat Catalonie betrefd , maar zelfs bij een pot voetbal gaat het er weer van langs 🙁 Valt me wel mee dat Juan74 hier een keer niet bovenop is gedoken met zijn dwingerige manier van ik heb gelijk schrijven.

  1. ja helaas … en het zijn altijd dezelfden die dat doen, ze kunnen het niet laten, ook niet bij een leuk potje voetbal.

   1. Wat bedoelde jij eigenlijk toen je schreef “politiek geladen” ? Zou het kunnen dat je zelf de aanzet voor deze “rotzooi” hebt gegeven ? IK had het in ieder geval níet over Catalonië, maar wel over het Spaanse nationalisme en de ondemocratische dreigementen van de Nationale regering.

   2. Zeg ehh redactie, volgens mij heb ik NIETS gezegd en geschreven onder dit artikel!
    Dus ik ga er vanuit dat je op Leo zelf doelt en op Miel, maar niet op mij.
    En zo ver ik de regels heb gelezen, is het persoonlijk aanvallen van iemand verboden?
    Is dat niet wat Luc hier dus wel degelijk doet?
    Verder reageer ik bewust niet op dit artikel.

 7. Beste Fran,
  Ik denk dat jij weinig begrijpt van een rechtsstaat.Als jij uitfluiten gaat zien als geweld (rebellie ) sta jij dichter bij de Francotijd dan jezelf denkt.Persoonlijk vind ik het fluiten niet nodig, maar mocht het toch gebeuren dan maar met duizenden tegelijk.
  Kunnen we meteen weer eens zien hoe de Spaanse ” rechtsstaat” werkt.Misschien moet je eens lezen wat de uit Spanje verjaagde rechter Garzon hierover heeft geschreven.
  Ook nu weer dreigt de Spaanse regering met veroordelingen voor rebellie.L’histoire se repete.

  1. Ik lees niets bij Fran over wat jij hier nu beweert.
   Ik merk trouwens dat jouw voorspelling niet is uitgekomen
   Tevens plaats jij het woord rechtstaat tussen aanhalingstekens terwijl deze rechtstaat zich tot nu toe steeds volgens de Spaanse wet heeft gehandeld wat zeker niet gezegd kan worden van een bende separatisten die elke wet overtreden

 8. De kop van dit artikel werkt als kolen op het vuur bij de separatisten.
  Ben je een Barça fan en felle Catalaan dan ga je toch niet naar deze wedstrijd! Je hebt er niks te zoeken. Teken protest aan bij je club dat ze aan deze copa liga deelnemen.
  De eventuele klojo’s die dit duel gaan verpesten worden hopelijk onmiddellijk met harde hand verwijderd.

 9. Miel effe reëel blijven graag. Beide Spaanse ploegen spelen al héél veel jaren in de Spaanse liga en strijden jaarlijks o.a. om deze titel. Niks mis mee. Zolang ik deze finale bekijk is de koning aanwezig – naar wie de copa is genoemd-, wordt het volkslied gespeeld. Ook niks mis mee. Dat vanavond ook door U de politiek erbij wordt gehaald slaat dus nergens op.

 10. Dan moet FC Barcelona in eigen “gebied” blijven en vooral niet “deze politieke wedstrijd” spelen he. Wat een onzin schrijf je, het hoort gewoon een leuke voetbalwedstrijd te zijn, de Sevillanen klagen toch ook niet en de Andalusiërs zullen niet fluiten dus het getuigt in mijn ogen van een gebrek aan respect van de Catalaanse fluiters, of er nu sprake is van vrije meningsuiting of niet, un falta de respeto de los independentistas

 11. De naam ‘Copa del Rey’, de aanwezigheid van Filipe IV ( 🙂 ) en het spelen van de hymne zijn stuk voor stuk Spaans nationalistische elementen waarmee van een sportief gebeuren een politiek statement wordt gemaakt. De politieke geladenheid komt dus in de eerste plaats van het Spaanse nationalisme. Het ( eventueel) uitfluiten van Filipe VI en/of de Spaanse hymne is eveneens een politiek statement dat volgens Europese normen moet worden gerangschikt onder de ‘vrije meningsuiting’. Dat de Spaanse regering dit als ‘geweld’ bestempelt en dreigt te bestraffen zegt alweer veel over de democratie in dit land.

  1. @Miel U begrijpt totaal niets van democratie en een grondwettelijke rechtsstaat. Waarom woont U hier eigenlijk, als U de criminele putschisten in Catalonië blijkt te steunen die niets met wat voor democratie dan ook ophebben? U bent geestelijk blijkbaar in de Francotijd blijven steken. Hopelijk verliest Barça met 10-0. Het Spaanse nationalisme betreft gevoelens van Spanjaarden voor hun gehele land, het Catalaanse separatisme is de gekte van een paar miljoen 40 jaar lang door corrupte politici gehersenspoelde Catalanen, anders niets.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken