skip to Main Content
Kan een aardbeving zoals bij Kos, Rhodos en de Turkse kust ook plaatsvinden in Spanje?

Kan een aardbeving zoals bij Kos, Rhodos en de Turkse kust ook plaatsvinden in Spanje?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

aardbeving2aMADRID – Wat als Spanje getroffen wordt door een aardbeving met dezelfde kracht als de beving van donderdagnacht bij de Griekse eilanden Kos en Rhodos en voor de kust van Turkije? Deze regio in de Middellandse Zee had te maken met een aardbeving van 6,7 op de schaal van Richter, een behoorlijk zware beving met 2 doden, gewonden en materiele schade tot gevolg. Een soortgelijke aardbeving kan ook plaatsvinden in Spanje en sommige experts waarschuwen dan ook voor de gevolgen.

Dagelijks zijn er tientallen kleine aardbevingen in Spanje die normaal gesproken niet gevoeld worden en geen consequenties hebben maar een grote aardbeving zoals die bij de Griekse eilanden en Turkse kust kan ook (ooit) in Spanje plaatsvinden. Nog niet zolang geleden, om precies te zijn op 11 mei 2011, vond er in Lorca (Murcia) een aardbeving plaats van 5,1 op de schaal van Richter. Bij deze beving van slechts 4,5 seconden overleden 9 personen en was er ontzettend veel materiele schade in en rondom de plaats Lorca. De schade die de aardbeving van Lorca aanrichtte werd ondermeer veroorzaakt door het feit dat deze beving plaatsvond op slechts 1 kilometer diepte en dichtbij de plaats Lorca.

Andalusië

Nog niet zo lang geleden had Andalusië te maken met de gevolgen van tientallen tot honderden aardbevingen die plaatsvonden voor de kust van Marokko en in de zee tussen Afrika en Spanje met de grootste beving op 25 januari 2016 en met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Deze aardbevingen werden op veel plaatsen in Andalusië gevoeld maar hadden gelukkig geen gevolgen. De bodem in Andalusië zelf is echter ook de meest actieve wat betreft aardebevingen in Spanje zelf.

Regio’s

In Spanje komen jaarlijks honderden aardbevingen voor, de meeste in de streek Andalusië maar ook in Murcia, Valencia, de provincie Girona, de Canarische eilanden en de Pyreneeën tussen Navarra en Huesca. De meeste bevingen zijn niet zo sterk en komen niet boven de 4 op de schaal van Richter uit maar experts waarschuwen dat zware aardbevingen zeker geen sprookje zijn in Spanje.

Waarschuwing

Men waarschuwt er zelfs voor dat er net zo’n zware aardbeving als in het jaar 1884 in Arenas del Rey (Granada) plaats zou kunnen vinden. Toen vielen er 900 doden en meer dan 2.000 gewonden bij een beving van 6,7 op de Richter schaal. In 1829 vond er in Torrevieja (Alicante) een beving plaats van 6,9 op de schaal van Richter met 400 doden als gevolg. In 2011 vond de laatste grote aardbeving van Spanje plaats in Lorca (Murcia) met 9 doden als gevolg en veel materiele schade. Volgens de geleerden vindt er elke 70 tot 80 jaar een grote aardbeving plaats in Spanje dus zou dit in de nabije toekomst wel eens voor kunnen komen.

Er komen dus veel aardbevingen voor in Spanje en in die delen van het land waar deze vaak voorkomen, zoals in Andalusië, zijn de nieuwe gebouwen beter voorbereid op een eventuele beving. Toch blijft er altijd een gevaar bestaan dat de aardbeving zo sterk zou kunnen zin dat de gebouwen het simpelweg niet aankunnen. De schade zou enorm kunnen zijn en er zouden veel doden kunnen vallen aangezien de kracht van de natuur enorm kan zijn.

Tsunami’s in Spanje

Buiten aardbevingen komen er ook regelmatig zeebevingen voor die vaak de oorzaak zijn van een tsunami. Tot op heden zijn er voor de kust van Spanje 55 maremotos, zoals deze zeebevingen in het Spaans heten, geregistreerd. Spanje heeft meer dan 5.000 kilometer aan kust en het is dus zeker een feit dat Spanje getroffen zou kunnen worden door een tsunami. Sterker nog, dit is al regelmatig gebeurd.

De laatste grote tsunami vond plaats op 1 november van het jaar 1755 toen er zo’n 800 kilometer voor de kust van Cabo de San Vicente in Andalusië een zeebeving (maremoto) plaatsvond en golven tussen de 6 en 20 meter naar de Portugese en Spaanse kust stuurde. Terwijl in Portugal de stad Lissabon en diverse kustplaatsen verwoest werden, gebeurde ditzelfde aan de Atlantische kust in het zuiden van Spanje. Steden als Huelva, Cádiz en kleinere dorpen als Ayamonte, Sanlúcar de Barrameda, Chipiona, El Puerto de Santa María en Conil werden door de hoge golven bedolven en gedeeltelijk verwoest.

In 2003 werden 45 minuten na een aardbeving in Algerije de gevolgen gemerkt in het zuiden van de Balearen waar in de havens diverse boten en jachten verwoest werden door de hoge golven. Op Menorca, in de haven van Ciutadella, komen regelmatig zogenaamde rissagas voor, een tsunami achtig fenomeen maar met andere oorzaken. De rissaga (In het Catalaans) is een fenomeen wat beïnvloed wordt door het weer maar wel het waterpeil tot wel 4 meter laat stijgen.

Toerisme

Ook al is het risico van een tsunami in het zuidwesten van Spanje laag, de gevolgen zouden enorm verwoestend kunnen zijn, aldus een recent onderzoek van de universiteit van Cantabrië in Santander. In Spanje bestaat er nog steeds geen noodscenario om adequaat op een dergelijke catastrofe te reageren en, mede dankzij de enorme groei in het toerisme en de daarbij horende bebouwingen langs de kust, de verwoestingen zouden enorm zijn met alle gevolgen van dien.

Een tsunami kan al worden veroorzaakt door een aardbeving van minstens 6 op de Schaal van Richter in de tektonische platen voor de Atlantische kust bij Cádiz en met name aan de Middellandse Zeekust. Ook de Balearen zouden in zo’n geval te maken krijgen met de gevolgen ervan. Op deze plaatsen zouden eigenlijk noodplannen moeten klaarliggen om meer dan 10.000 strandgangers binnen 15 minuten tijd te evacueren, dat is namelijk de tijd die een tsunami nodig heeft om het vaste land te bereiken. Deze plannen zijn er nu nog niet maar de autoriteiten zijn er mee bezig.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. De meeste schade wordt aangericht omdat gebouwen oud zijn en niet voorbereid op aardbevingen. Zo vielen er ook in Lorca slachtoffers. Gebouwen stortten in of er viel puin naar beneden waardoor mensen, die hun woningen ontvluchtten, geraakt werden.

    Tegenwoordig wordt er echter aardbevingsbestendig gebouwd en dat is in heel Spanje verplicht. Door een structuur van gewapend beton, kan het gebouw of woning niet meer instorten door een aardbeving en zijn de mensen daarbinnen dus veilig.

    Lees meer over de bouw in Spanje:
    http://blog.nicla-casas.com/2011/04/de-bouw-in-spanje/

  2. Heb dit eens meegemaakt in Rhodos en ben nog nooit van iets of iemand bang geweest in mijn leven maar die ene keer was ik doodsbang, we lagen aan het zwembad en alles begon te trillen, heb toen de schrik van mijn leven gehad, gelukkig is het daarbij gebleven en hoop echt dat nooit meer mee te maken, krijg nog de rillingen als ik er aan denk

    1. Maar het zou , fijn zijn ! Als er al een plan klaar ligt, is er ontverhoopt iets , om dan snet in te grijpen!!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken