menu: rubrieken, zoeken & meer

Een maand na beëindiging noodtoestand Spanje stijgt het aantal besmettingen

Een maand na beëindiging noodtoestand Spanje stijgt het aantal besmettingen
Beeld: 123rf

Een maand na beëindiging noodtoestand Spanje stijgt het aantal besmettingen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op 21 juni kwam er een einde aan de noodtoestand in Spanje en beëindigde men het de-escalatieproces waarna ook de grenzen weer open gingen voor alle EU-burgers en inwoners van Schengenlanden. Maar deze dinsdag 21 juli zijn we een maand verder en is de situatie weliswaar veel beter dan voorheen wat betreft besmettingen, corona-doden en ziekenhuisopnames maar men maakt zich grote zorgen in Spanje vanwege de stijgende lijn van besmettingsgevallen en de te relaxte houding van de inwoners en bezoekers van het land.

Op zondag 21 juni kwam er een einde aan de noodtoestand (estado de alarma) die van kracht ging op 15 maart en ongeveer 100 dagen duurde nadat deze bijzonder periode zes keer verlengd werd. Het de-escalatieproces (deescalada) ging van start op 4 mei en zou in principe bestaan uit vier fasen: fase 0, 1, 2 en 3 die elk (op fase 0 na) twee weken zouden moeten duren. Maar het proces op weg naar de post-corona tijd verliep uiteindelijk anders dan gepland en op sommige momenten behoorlijk chaotisch en verwarrend. 

Op 21 juni ging Spanje over van een noodtoestand en de-escalatieproces naar de zogenaamde nieuwe normaliteit (nueva normalidad), een periode met diverse corona-maatregelen maar veel meer bewegingsvrijheden voor de inwoners van Spanje en de bezoekers van het land. Het is een post-corona tijd waarin men zo normaal mogelijk probeert te leven om terug te komen in het Spanje van voor de corona-crisis. De autonome regio’s mogen zelf beslissingen nemen en de maatregelen die gelden worden niet meer gedicteerd vanuit het centrale punt Madrid.

Mondkapjesplicht

Maar blijkbaar gaat het daar fout. Te veel mensen gaan te relaxed om met de nog gelden maatregelen zoals de 1,5 meter afstand houden, handen desinfecteren en het dragen van mondkapjes wanneer de social distance niet gegarandeerd kan worden. Daarom hebben op de Madrid regio en de Canarische Eilanden na alle autonome regio’s inmiddels een mondkapjesplicht ingevoerd waarbij het dus altijd verplicht is een mondkapje te dragen, ook wanneer de 1,5 meter afstande gehandhaafd kan worden.

Regionale corona-uitbraken

In praktisch alle autonome regio’s van Spanje zijn nieuwe corona-uitbraken gemeld die in de meeste gevallen lokaal of regionaal plaatsvinden en gelukkig redelijk snel onder controle zijn omdat men personen die in contact zijn geweest met besmette personen kan traceren. Met name in de regio Catalonië en vooral Lerida en Barcelona en de regio Aragón, met name in Zaragoza en Huesca, hebben te maken met dagelijks honderden nieuwe besmettingsgevallen.

Corona-maatregelen

Naast de mondkapjesplicht die praktisch overal in Spanje geldt, nemen de regionale overheden van de autonome regio’s nog meer maatregelen om de verspreiding van het coronavirus en het aantal besmettingen te voorkomen. Zo zijn er maatregelen op stranden, in bars en restaurants, op terrassen, worden discotheken gesloten, moeten theaters en bioscopen weer dicht en worden hele gebieden, districten, wijken of steden afgesloten waarbij men de inwoners aanraadt binnenshuis te blijven.

Men sluit verdergaande maatregelen niet uit en het is met recht een onzekere tijd geworden in deze ‘nieuwe normaliteit’. Voorlopig wil het Ministerie van Volksgezondheid van de Spaanse regering nog niets weten van een nieuwe nationale/landelijke noodtoestand omdat de situatie niet te vergelijken is met die van maart. De bestrijding van het coronavirus moet nu vooral regionale en lokaal gebeuren, iets waar de autonome regeringen veel om gevraagd hadden ten tijde van de noodtoestand. 

Corona-cijfers

Weliswaar maakt men zich in Spanje zorgen om het aantal besmettingen en de dagelijkse honderden nieuwe positief op COVID-19 geteste personen die erbij komen, de cijfers zijn nog niet zo dramatisch als voorheen in de piekdagen van de corona-crisis maar men wil in Spanje ook niet dat dit weer gaat gebeuren.

Er zijn op het moment van schrijven 201 corona-uitbraken actief in heel Spanje. Deze uitbraken zijn allemaal onder controle volgens de minister van Volksgezondheid op maandag maar hij maakt zich wel zorgen om de corona-uitbraken in Aragón en Catalonië.

Als we kijken naar de cijfers dan zien we dat er op 21 juni in totaal 246.272 personen waren die positief waren getest op COVID-19 en dat dit een maand later op 21 juli is gestegen naar 264.836 personen.

Het aantal corona-doden was op 21 juni 28.323 sterfgevallen terwijl dit op 21 juli 28.422 personen is (al zijn er wel wat wijzigingen geweest wat betreft de telling). 

De afgelopen 7 dagen werden er 9 corona-doden gemeld en werden er 8.297 personen positief op COVID-19 getest.

Belangrijker zijn de ziekenhuisopnames en de opnames op de ic-afdelingen. Deze waren ten tijde van de piekdagen van de corona-crisis enorm hoog met honderden patiënten per dag maar dat is nu vele malen lager. Volgens de laatste cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid werden er de afgelopen 7 dagen 237 personen opgenomen in ziekenhuizen waarvan 15 personen naar de intensive care moesten.