skip to Main Content
Deelneemster feest Costa Brava slaat dierenrechten activiste met levende eend (video)

Deelneemster feest Costa Brava slaat dierenrechten activiste met levende eend (video)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

eend2GIRONA – Na het stierenvechten en andere feesten met dieren wordt nu het al meer dan 100 jaar oude traditionele feest “empaitada” in de kustplaats Roses aan de Costa Brava zwaar bekritiseert door vele dierenrechten organisaties nadat een deelneemster aan de editie van deze zomer met een levende eend naar een activiste slaat die video-opnames maakt. Ondertussen stonden op het strand nog eens tientallen activisten die schreeuwden “dit zou je met je eigen hond niet doen”.

Elk jaar gedurende de zomer viert de badplaats Roses feest en worden er tijdens de “empaitada” vijftig eenden vanaf boten losgelaten in de zee. De bedoeling is dan dat de tientallen deelnemers de eenden al zwemmend vangen en terugbrengen naar het strand waar hen een premie staat te wachten voor deze prestatie. Ondanks het feit dat eenden niet in de zee leven, zegt de organisatie dat geen enkele van de vijftig eenden gewond raakt en na hun deelname aan de festiviteiten weer terug worden geplaatst in hun kooien.

De video van de aanval met de levende eend is uiteraard op YouTube geplaatst en veelvuldig verspreid via internet en de sociale netwerken waardoor de festiviteiten in Roses zwaar bekritiseert worden vanuit alle kanten, nationaal en internationaal. Ondanks het feit dat de deelnemende eenden niet worden vermoord na afloop lijden ze flink aan stress door de pijn, angst en eventueel interne schade waardoor een normaal leven voor de dieren niet meer mogelijk is en uiteindelijk wellicht sterven.

Inmiddels zijn er op de website van Change.org meer dan 12.500 handtekeningen verzameld tegen de feesten. De burgemeester van de badplaats heeft al aangegeven voor de editie van volgend jaar een referendum te houden onder de inwoners van Roses om te achterhalen wat zij van de feesten met levende dieren vinden. Daarna zal een beslissing genomen worden over het of niet door laten gaan van de meer dan 100 jaar oude traditie.

Het vreemde is dat de deelstaat Catalonië de eerste was die het lijden van dieren serieus heeft genomen met een verbod op stierenvechten en het niet meer toestaan van dieren in circus en andere voorstellingen. Wat nog wel is toegestaan zijn dit soort lokale feesten die natuurlijk ook een einde moeten krijgen – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken