menu: rubrieken, zoeken & meer

2 maanden na einde noodtoestand Spanje: 131.634 nieuwe positieven en 500 extra doden

123rf
Beeld: 123rf

2 maanden na einde noodtoestand Spanje: 131.634 nieuwe positieven en 500 extra doden

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Wat een redelijk corona-vrije zomer had moeten worden is in twee maanden tijd uitgegroeid tot een periode met 131.634 nieuwe op COVID positief geteste personen en 500 extra corona-doden erbij in Spanje. Het is deze vrijdag 21 augustus precies 2 maanden geleden dat op 21 juni er een einde kwam aan de noodtoestand en het toenmalige de-escalatieproces waarbij ook de grenzen weer open gingen. Maar zoals Fernando Simón al zei op donderdag bij de dagelijkse persconferentie: ‘het gaat niet goed in Spanje’.

Op 21 juni had Spanje 246.272 op COVID positief geteste personen sinds aanvang van de corona-crisis in Spanje. Sinds 21 juni zijn er in 2 maanden tijd 131.634 nieuwe corona-positieven bijgekomen en is het totale aantal gestegen naar 377.906 positieven na PCR-tests.

Wat betreft het aantal sterfgevallen is het verschil moeilijker uit te rekenen omdat sindsdien de criteria van het Ministerie van Volksgezondheid diverse keren is aangepast en het totaal aantal corona-doden veranderde. Er kan over het algemeen gesproken worden over zo’n 500 nieuwe sterfgevallen.

Maatregelen

Na het einde van de noodtoestand kwam de bevoegdheid om maatregelen te nemen niet meer te liggen bij het Ministerie van Volksgezondheid maar op eigen verzoek bij de autonome overheden. Daardoor is er een grote decentralisatie in Spanje wat betreft corona-maatregelen die in een bepaalde regio wel gelden en in een andere regio niet. Want niet alle regio’s hebben te maken met enorme stijgingen wat betreft corona-positieven en sterfgevallen en dus hoeven de maatregelen ook niet overal gelijk en even streng te zijn.

Meeste positieven

Spanje is inmiddels uitgegroeid tot de nummer één wat betreft corona-positieven binnen de Europese Unie en dat zal voorlopig ook niet veranderen. Vreemd genoeg is Spanje ook het land met de meeste en meest strenge corona-maatregelen van alle EU-lidstaten. Experts zijn dan ook aan het onderzoeken waarom men in Spanje toch zoveel besmettingen heeft terwijl er vergaande maatregelen gelden.

Andere situatie

Maar de situatie is wel veranderd in Spanje want er zijn veel minder ziekenhuisopnames en veel minder zieken die naar de intensive care overgebracht moeten worden. Het aantal positief op COVID geteste personen is ook veel hoger omdat men meer en sneller PCR-tests uitvoert waardoor logischerwijze ook het aantal positieven stijgt. Verder hebben de meeste positieven geen corona-symptomen en zijn ze niet ziek maar kunnen ze wel het coronavirus overbrengen op andere personen.

Daarnaast vinden de meeste besmettingen plaats bij sociale- en familiebijeenkomsten waardoor er kleine brandhaarden zijn en de besmette personen via volg- en contactonderzoek redelijk snel gevonden kunnen worden.

Tweede golf?

De directeur van het Coördinatiecentrum voor gezondheidswaarschuwingen en noodsituaties en epidemioloog Fernando Simón heeft al vaker tijdens de dagelijkse persbijeenkomsten aangegeven dat hij niet van mening is dat Spanje in een tweede corona-golf terecht is gekomen. Maar recent heeft hij zijn woorden aangepast en waarschuwt hij voor de huidige situatie in Spanje.

Que nadie se confunda, las cosas no van bien. Es momento de parar’ riep Fernando Simón op donderdag toen hij 7.039 nieuwe corona-positieven meldde en 122 doden in een week tijd. ‘Prudencia y responsabilidad’ ofwel ‘voorzichtigheid en verantwoordelijkheid’.  

Het is waar dat het profiel van de nieuwe positieven heel anders is met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar en dat er geen overbelasting is in de ziekenhuizen maar dat neemt niet weg dat er steeds meer sprake is van transmissie tussen personen buiten de familie en sociale sfeer om. En daar maakt de epidemioloog zich wel zorgen om want dan raakt men de controle kwijt in Spanje en dan moeten er verdergaande maatregelen genomen worden.