skip to Main Content
Meer dan de helft van de Spanjaarden wil nieuwe verkiezingen
123rf

Meer dan de helft van de Spanjaarden wil nieuwe verkiezingen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Meer dan de helft van de Spanjaarden wil nieuwe verkiezingen

123rf

MADRID – Begin juni wist de PSOE de Spaanse regering over te nemen door via een legale motie van wantrouwen de PP-regering en de premier Mariano Rajoy naar huis te sturen en PSOE-partijleider Pedro Sánchez naar voren te schuiven als nieuwe premier van Spanje. Vanaf het begin heeft Sánchez aangegeven dat hij van plan was om premier te blijven tot de volgende verkiezingen die gepland staan in juni 2020. Maar is dat ook wat de Spanjaarden willen?

Uit een enquête van de krant El Independiente uitgevoerd door onderzoeksbureau Instituto DYM is gebleken dat het merendeel van de (ondervraagde) Spanjaarden vervroegde verkiezingen wil. Zo gaf 56,9% aan dat ze vervroegde verkiezingen wil in Spanje, zegt 33,6% dat dit niet hoeft en geeft 9,6% aan dat ze het of niet weet, geen mening heeft of dat het ze niet uitmaakt.

Als gekeken wordt naar de deelnemers en voor welke politieke partij ze kiezen is uiteraard op te merken dat de PP- en Ciudadanos-stemmers kiezen voor vervroegde verkiezingen, te weten in het geval van de PP 89,1% voor en 8,6% tegen en bij de C’s partij 79,5% voor en 17,9% tegen vervroegde verkiezingen. Bij de PSOE en Podemos zijn deze percentages uiteraard anders, te weten bij de PSOE 40,1% voor en 52,7% tegen en bij Podemos 34,9% voor en 60,6% tegen nieuwe verkiezingen.

Regeringsbeleid

Op de vraag wat men vindt van de regering tot nu toe zegt het overgrote deel van de ondervraagden dat het regulier is (40,9%) en slecht is (45,7%). Slechts 10,9% van de ondervraagden zegt dat de PSOE goed werk verricht. Uiteraard is de PSOE pas sinds enkele maanden bezig met de leiding binnen de Spaanse regering en hebben de nieuwe ministers en premier nog niet heel veel tijd gehad om iets te veranderen, al gaat het een en ander wel in stroomversnelling.

Catalonië

Er werd ook gevraagd wat men vindt van het beleid wat de socialistische regering voert wat betreft Catalonië. Daarbij zeggen de PP- en C’s-stemmers respectievelijk 84,3% en 69,8% dat dit slecht is en 9,8% en 19% dat dit goed is. Bij de PSOE liggen de verhoudingen op 40,8% slecht en 46,4% goed en bij Podemos 37,8% slecht en 47,3% goed.

Stemmen

Bij de laatste barometer van het CIS in augustus bleek nog dat de intentie van stemmen in het voordeel van de PSOE was. De partij van premier Sánchez zou 29,9% van de stemmen krijgen terwijl dat 20,4% bij Ciudadanos en 20,4% bij de Partido Popular (PP) zou zijn en 15,6% bij Unidos-Podemos.

De kans is groot dat na de problematiek rondom de universiteitsmasters van een PSOE-minister en de twijfels rondom plagiaat bij de thesis van de premier de verhoudingen inmiddels anders liggen. De PP heeft daarnaast een nieuwe partijleider die echter ook niet helemaal gevrijwaard is van problematiek rondom zijn masters.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Nog toen de PP aan het stuur zat zei Sanchez al dat hij vervroegde verkiezingen zou uitschrijven maar daar praat hij niet meer over. Ik denk dat zijn plannen zijn om een spaanse Erdogan te worden.

 2. Sanchez beloofde nog voor zijn aantreden dat er “zo snel mogelijk” verkiezingen zouden komen. Tsja, verkiezingsbeloftes…

 3. Zoals bij alle peilingen heb ik mijn bedenkingen. Bovendien vind ik het eigenaardig dat hier wel wordt vermeld welke percentage van de kiezers van elke partij voor of tegen een bepaald onderwerp hebben gestemd maar dat het belangrijkste cijfer, nl hoeveel kiezers van elke partij werden ondervraagd, nergens te zien is. De titel maakt van dit artikel fake news, ook al wordt in het artikel zelf onopvallend vermeld dat het hier over de ONDERVRAAGDE Spanjaarden gaat. Geen kleine nuance, toch ?

  1. Ja Miel, het is genoegzaam bekend dat al het nieuws hier op spanjevandaag dat jou niet bevalt voor jou nepnieuws is.
   Ach goh, wat zul je het zwaar hebben.

   1. Je hebt gelijk, Rob, nepnieuws bevalt me niet. Jou wel ? Maar je moet niet overdrijven, er zijn écht wel meer berichten geweest die ik niet leuk vond. 🙂

 4. Gezien de uitkomst van de laatste kiesintentie (natuurlijk weet je pas echt hoe de verhoudingen na een echte verkiezing) valt vooral op dat geen enkel mogelijke machtsblok een stabiele meerderheid zal kunnen vormen en een hybride regering van PSOE met C of PP is theoretisch mogelijk is maar politiek gezien ondenkbaar. Er staat blijkbaar Spanje dus jaren politieke stilstaand te wachten (in zover natuurlijk dat de kiezer niet alsnog voor electorale verrassingen zorgt iets dat wel meer gebeurt is de laatste jaren)

  1. De wonderen zijn de wereld nog niet uit, je hebt helaas helemaal gelijk Jacob.
   Maar dat zelfde fenomeen zal je straks in Nederland ook zien.
   Spanje is nu al niet echt bestuurbaar en dat blijft nog wel even zo, dat terwijl er toch echt genoeg te doen is. De economie draait beter, maar stabiel is het zeker niet.
   Dan liggen er nog zat gevoelige kwesties politiek gezien. Waarvan ik oprecht hoop dat die voor alle betrokken partijen op een goede en eerlijke manier worden opgelost.
   Daarom is het ook zo jammer dat ze alleen maar met elkaars opleidingen bezig zijn, wel ofgeen Master, wel of geen dit of dat, pffff dodelijk vermoeiend.
   Ik snap dat je niet moet liegen, maar KOM OP al heeft iemand alleen maar een lagere school opleiding maar heel veel ervaring en doet die het goed voor de mensen, laat het dan lekker gaan.
   Politici moeten doen waar ze er voor zijn, namelijk de wil van het volk uitvoeren en niet elkaar afkatten en denken slimmer te zijn dan de ander, daar heeft niemand voordeel bij!
   Dus dames en heren politici, CUTT THE CRAP en ga regeren!

  2. In België is ook bijna twee jaar politieke stilstand geweest voor de vorming van het huidige kabinet. Niemand kan zeggen dat het land er veel slechter van geworden is.

 5. Het staat zo in de grondwet. Of we het nou leuk vinden of niet, we zullen het moeten respecteren. Wat niet wegneemt dat Spanje vrijwel onregeerbaar is momenteel. De belangrijke begroting voor 2019 komt ook niet van de grond. Nieuwe verkiezingen dus!
  Maar Sánchez is iemand die heel blij is met zichzelf , dus ik denk dat het nog even zal duren voor het muntje valt bij hem.

  1. Ik snap wat je zegt Rob, ik vroeg me alleen af in welke andere landen zoiets ook bestaat, ik weet er zelf zo even niet eentje, maar anderen misschien wel?

   1. Goede vraag Juan74.
    Nee, ik ken geen andere landen waar het zo gaat. Overigens staat er in de NL grondwet helemaal niets geregeld over de gevolgen van een aangenomen motie van wantrouwen. Dat is geheel aan de politiek.

 6. Legale manier van aan de macht komen of niet, zijn er nog andere landen te verzinnen waar het zo zou gaan?
  Als je in Nederland het kabinet laat vallen, dan krijg je echt niet ineens een andere president hoor. Dan komen er gelijk nieuwe verkiezingen, wat ook normaal zou zijn.
  Bij de laatste verkiezingen heeft men niet voor de PSOE gekozen, het is dan toch ook te gek voor woorden dat de wet zo in elkaar zit dat je een president van 1 partij eruit kan gooien en dan een ander, waar het volk dus zeker niet om gevraagd heeft, op de stoel kan zetten.
  Maar goed daar kunnen we uren over praten.
  Gezien alles wat er aan de hand is, heeft Spanje een stabiele meerderheid regering nodig en dat zal zelfs na verkiezingen in 2020 als mede met vervroegde verkiezingen, niet eenvoudig zijn. Zoals het nu gaat, gaat het ook niet echt opschieten ben ik bang.
  Men is veel te veel bezig met geneuzel en te weinig met het land besturen.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by