menu: rubrieken, zoeken & meer

Wanneer begint de vaccinatie voor het griepvirus in de Spaanse regio’s?

Wanneer begint de vaccinatie voor het griepvirus in de Spaanse regio’s?
Beeld: 123f

Wanneer begint de vaccinatie voor het griepvirus in de Spaanse regio’s?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Weliswaar heeft iedereen het over het coronavirus en wordt het griepvirus door veel mensen vergeten maar ook het griepvirus steekt weer haar kop op en vooral ouderen kunnen zich weer laten vaccineren tegen het influenzavirus. Zoals bekend is het griepvirus een besmettelijke ziekte van de luchtwegen en komt deze het meeste voor in de wintermaanden. Maar wanneer kun je de griepprik halen in Spanje?

Bijna 80% van alle inwoners van Spanje is volledig gevaccineerd tegen het coronavirus en dat is goed nieuws. Daarnaast heeft Spanje nog steeds als basisregels het dragen van mondkapjes en de anderhalve meter afstand waardoor de sociale contacten anders zijn en volgens experts de kans op besmetting kleiner is (theoretisch gezien dan). Al deze voorzorgsmaatregelen zorgden ervoor dat tijdens het griepseizoen 2020/2021 er nauwelijks mensen met griep opgenomen moesten worden in ziekenhuizen.

Net zoals andere jaren kunnen inwoners van Spanje ook nu weer bij de Seguridad Social ofwel de lokale ziekenhuizen en medische posten de griepprik halen. In sommige regio’s krijgen personen in sommige leeftijdsgroepen (met name 70-plussers) naast de griepprik ook een derde corona-prik of ‘boosterprik’, (dosis de recuerdo) een prik dus in de linker en een in de rechterarm. 

Het plaatsen van de griepprik begint doorgaans tussen 18 en 25 oktober, afhankelijk van de autonome regio kan dat ook pas begin november gebeuren. Hieronder een kort overzicht waar men al begonnen is met het plaatsen van de griepprik of de data wanneer dat gaat gebeuren. 

Personen ouder dan 65 jaar, ongeacht of ze al dan niet pathologieën hebben, babys ouder dan zes maanden met chronische pathologieën evenals zwangere en postpartum vrouwen, zullen de eersten zijn die worden gevaccineerd.

Andalusië // Hier is men al op 14 oktober begonnen met het plaatsen van de griepprik bij circa 45.000 ouderen in bejaardencentra. Vanaf 18 oktober is men begonnen met het plaatsen van de griepprik bij alle 65-plussers in de regio.

Aragón // In deze regio begint men in de laatste week van oktober of de eerste week van november met het plaatsen van de griepprikken.

Asturië // In Asturias zal men op 25 oktober beginnen met het plaatsen van de griepprikken. Senioren worden gebeld om een afspraak te maken.

Balearen // Op de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera begint men begin november met de griepprikken voor 70-plussers. Na 17 november kan iedereen de griepprik halen.

Baskenland // Hier is men al op 18 oktober begonnen met het plaatsen van de griepprik. 70-plussers hebben zowel een derde corona-prik als de griepprik gekregen.

Canarische Eilanden // Vanaf 22 oktober kan men op de Canarias een afspraak maken waarna het plaatsen van de griepprikken op 28 oktober van start zal gaan.

Cantabrië // Een exacte datum is nog niet bekend maar dat zal in voor het einde van oktober gaan gebeuren.

Castilla-La Mancha // In deze regio heeft men nog gene exacte datum vastgeled.

Castilië en León // Vanaf 26 oktober begint men hier met het plaatsen van de griepprik die voor 70-plussers samen met een derde corona-prik geplaatst wordt.

Catalonië // Op 25 oktober start in Catalonië de griepprik-campagne die samenvalt met het plaatsen van een derde corona-prik voor 70-plussers.

Extremadura // Een exacte datum is nog niet bekend maar dat zal in voor het einde van oktober gaan gebeuren.

Galicië // Hier is men al op 18 oktober begonnen om het gezondheidspersoneel tegen griep te vaccineren. Vanaf 25 oktober wordt gestart met de griepprik-campagne voor 65-plussers. Vanaf 15 november kunnen personen van 60 tot en met 64 jaar zich laten vaccineren met de griepprik.

Madrid regio // In Madrid begint men op 25 oktober met het plaatsen van de griepprik bij alle 60-plussers.

Murcia regio // Een exacte datum is nog niet bekend maar dat zal in voor het einde van oktober gaan gebeuren.

Navarra // Vanaf 25 oktober start men in deze regio met het plaatsen van de griepprik.

La Rioja // Een exacte datum is nog niet bekend maar dat zal in voor het einde van oktober gaan gebeuren.

Valencia regio // Een exacte datum is nog niet bekend maar dat zal in voor het einde van oktober gaan gebeuren. Waarschijnlijk start de campagne hier op 25 oktober.