De vreemde oorsprong van de bekende “El Gordo” kerstloterij in Spanje

De vreemde oorsprong van de bekende “El Gordo” kerstloterij in Spanje
Beeld: Wikimedia

MADRID – Je hebt er wellicht weleens over gehoord, de “El Gordo” kerstloterij in Spanje waarbij meer dan 2,3 miljard euro aan prijzengeld wordt gegeven en waarbij de winnaars feestjes bouwen op straat, in bars en thuis op de stoep. Dit wordt allemaal live op de Spaanse televisie uitgezonden en het is een hele happening waarbij miljoenen mensen hopen op een deel van de enorme prijzenpot. Inmiddels is de “El Gordo” loterij uitgegroeid tot een van de grootste ter wereld maar weet je eigenlijk waar deze vandaan komt?

De voorloper van deze nu immens populaire “El Gordo” loterij werd gesticht in het jaar 1812 in de zuid Spaanse gemeente Cádiz. De reden voor deze loterij was het inzamelen van geld om kogels te kopen en kanonnen te plaatsen in de strijd tegen de Franse troepen van Napoleon.

In dat jaar begonnen de Spanjaarden met een oorlogsoffensief tegen het Franse leger in een van de enige nog in Spaanse handen provincie, Cádiz. Het was hier waar de toenmalige Spaanse regering sinds 1810 hun intrek hadden genomen en waarvan men probeerde het land te heroveren op de Fransen.

Geld inzamelen

In het jaar 1812 had de Generaal Gervaiso Gasca het slimme idee om een loterij op te zetten waarbij men geld kon inzamelen om de broodnodige kogels en kanonnen te kunnen kopen om de strijd tegen de Franse troepen voort te zetten. Ondanks dat in dat jaar de speciale kerstloterij uiteraard nog niet bestond wordt deze beslissing wel gezien als de voorloper van de tegenwoordige “El Gordo” kerstloterij.

Overigens was het systeem van de loterij niet nieuw want dat werd al eerder in 1809 gebruikt in Sevilla om de kosten van de onafhankelijksoorlog te betalen maar dat gebeurde in de zomer en dus niet rond kersttijd.

Balletjes

De loterij werd door tegenstanders echter niet als moreel gezien maar aangezien men geld nodig had werden alle middelen geaccepteerd en dus ook de loterij. In augustus 1812 beval de regering om 25.000 genummerde houten balletjes te maken die gebruikt zouden worden om de winnaars bekend te maken. Deze moesten tussen 15 en 20 december van dat jaar klaar zijn zodat de voorloper van de kerstloterij plaats kon vinden.

De eerste loterij vond uiteindelijk plaats op 18 december 1812 waarbij de hoofdprijs van 8.000 Spaanse dollars (toen bekend als reales de la ocho) op het nummer 03604 viel, dat is omgerekend 7.028 euro. Een lot kostte toen 40 Spaanse dollars, omgerekend 0,06 eurocent.

Heel Spanje

Het vreemde is dat toen de loterij eenmaal op 18 december 1812 werd gehouden de oorlog in Cádiz al voorbij was en hadden de Spaanse troepen de Fransen verslagen. De oorlog tegen de Fransen duurde echter voort in andere delen van Spanje en het systeem van de loterij om geld op te halen van de burgers verspreidde zich door heel Spanje terwijl het Spaanse leger Spanje heroverde op de Fransen.

In het jaar 1814 toen de oorlog in Spanje bijna voorbij was verhuisde het hoofdkantoor van de loterij van Cádiz naar Madrid waar het sindsdien gehuisvest is.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

8
Reageer op dit artikel

8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Pedro

Ja wijzer met deze zin dat de wereld 1 grote poppenkast is met hele vreemde en vooral doelloze opvoeringen.! Zielig en lachwekkend. Oorlogen en loterijen !! Wat een nietszeggende bende..!

Manuel

Dat moeten jullie ook hier doen dat iedereen ziet echt de nummers en niet stiekem zo als hier gebeurt de mensen in de maling nemem

Kat

Leuk en interessant, dank.

Anoniem

Ja ik weet het in je hoofd, Eric

Eric

Vind de rekenfout !

José Creusen

Mooi dat zoveel mensen ook een leuk deel kunnen winnen in plaats van 1 persoon bij wijze van 17 mil zoals hier is bij de Staatsloterij

Freek

Wat een leuk artikel, weer wat wijzer van de historie in Spanje.

Hartelijk dank redactie.

Lucia

Leuk en interressant om te lezen en weten !!!

Dank aan de redaktie !

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.