menu: rubrieken, zoeken & meer

Er komt geen EU COVID-free paspoort maar wel een EU medisch certificaat

Er komt geen EU COVID-free paspoort maar wel een EU medisch certificaat
Beeld: 123rf

Er komt geen EU COVID-free paspoort maar wel een EU medisch certificaat

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het idee van de Griekse premier van een Europees corona-vaccinatiecertificaat of een COVID-free paspoort is donderdag tijdens de EU-top niet door de EU-leiders aangenomen. Spanje was net zoals andere Zuid-Europese landen voorstander van dit initiatief om het toerisme weer op gang te krijgen maar de EU-leiders vonden dat er te weinig informatie bekend is en er zijn veel twijfels o.a. vanwege de privacy en beperking van de rechten.

Spanje is nog steeds voorstander van het idee van een COVID-free paspoort voor die personen die gevaccineerd zijn. Een Europees corona-vaccinatiecertificaat of EU-vaccinpaspoort zou met name handig zijn voor de inwoners van de Europese Unie wanneer ze op vakantie willen gaan en zo kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn.

Net zoals Spanje is ook de Europees Commissievoorzitter Von der Leyen positief over het idee. Maar Von der Leyen wees wel op het gevaar van discriminatie van EU-burgers die bv. nog geen toegang tot het vaccin hebben gekregen. 

Deze personen zouden dan eventueel alsnog kunnen reizen maar dan met negatieve PCR-test resultaten. Dat zou dan naar alle waarschijnlijkheid ook zo gelden voor personen die zich niet willen laten vaccineren. Maar daar zit het probleem.

Twijfels

Op donderdag is er door de EU-leiders over gediscussieerd en heeft men besloten voorlopig nog geen COVID-free paspoort in te voeren. Het EU-vaccinpaspoort roept namelijk juridische en politieke twijfels op vanwege de mogelijkheid om de rechten te beperken van mensen die niet willen of kunnen worden gevaccineerd.

Medisch certificaat

Om deze reden beperkten de EU-leiders zich tot het aanvaarden van de invoering van een Europees medisch certificaat om gezondheidsautoriteiten te helpen bij het bestuderen van de evolutie van de pandemie. Met andere woorden, de Europese Unie geeft groen licht voor een geharmoniseerd medisch document, maar niet voor een reisdocument.