skip to Main Content

Eerste “gestolen kind” vindt moeder terug in Barcelona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – (Else Beekman) Een vrouw die in 1970 werd geboren en vermoedde dat ze tot Spanje’s ‘gestolen kinderen’ behoorde, heeft via een DNA-test haar biologische moeder teruggevonden.

De vrouw uit Barcelona, die haar identiteit liever niet prijsgeeft, werd geboren in een ziekenhuis in Catalonië en heeft naar eigen zeggen haar hele leven vermoed dat ze was geadopteerd. Haar moeder op haar beurt heeft nooit geloofd dat haar dochter bij de geboorte was overleden.

In 2010 werd de dochter naar aanleiding van de vele publiciteit rond het thema lid van de vereniging Anadir voor gedupeerden van verdachte adopties, om zo haar ware identiteit te achterhalen. Naar aanleiding van zorgvuldig onderzoek kwam ze op het spoor van haar biologische moeder. De DNA-test bevestigde hun relatie.

Antonio Barroso, president van Anadir, zegt dat deze allereerste opgeloste zaak een belangrijk moment is voor alle mensen die vermoeden dat hun leven anders is, dan ze altijd hebben geloofd. Wat begon als beleid van dictator Franco, transformeerde tot een babyroof van ongekende proporties gebaseerd op economische motieven.

In diverse Spaanse provincies zijn openbaar ministeries al zaken rond de zogenoemde ‘gestolen kinderen’ aan het onderzoeken. Enrique Vila, advocaat van Anadir, schat dat het in totaal gaat om zo’n 300.000 gevallen gaat. De babyroof vond volgens hem plaats tussen de jaren dertig en negentig van de vorige eeuw.

Gratis DNA-test

Afgelopen woensdag kondigde de Spaanse minister van Justitie, Francisco Caamaño aan gratis DNA-tests te faciliteren voor gedupeerden. Ook werd er onlangs een nationale aanklager aangesteld die alle zaken landelijk zal gaan coördineren.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend