skip to Main Content
Woorden eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem over “drank en vrouwen” niet goed gevallen in Spanje

Woorden eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem over “drank en vrouwen” niet goed gevallen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De demissionair PVDA minister en de eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem ligt onder vuur in Spanje vanwege zijn opmerkingen in een Duitse krant over de Spanjaarden tijdens de crisisjaren. In een interview zegt de Nederlandse politicus dat hij solidair is met Zuid-Europese landen die financiële hulp nodig hebben van de Europese Unie maar die landen moeten dan wel hervormen en meewerken. Het is volgens hem niet eerlijk dat als je leningen vraagt dat geld daarna uitgeeft aan “Schnaps und Frauen”.

Deze opmerking over “copas y mujeres” of “drank en vrouwen” heeft niet alleen betrekking op Spanje maar ook op andere Zuid Europese landen zoals Portugal, Italië en Griekenland die het zwaar te verduren hadden tijdens de crisisjaren, veel Europees geld nodig hadden maar daarna verder leefden als voor de crisisjaren. Verschillende Europarlementariërs vinden dat de woorden van Jeroen Dijsselbloem “machistas y racistas” zijn ofwel “seksistisch en racistisch”.

Excuses

Spanje eist dan ook excuses van Dijsselbloem maar deze peinst daar niet over en weet donders goed wat hij gezegd heeft in het Duitse interview. Dijsselbloem verwijst met zijn woorden natuurlijk niet letterlijk naar het uitgeven van geld aan drank en vrouwen maar wel naar de manier waarop de politiek omgaat met geld in de Zuid Europese landen. Het mag niet zo zijn dat men al het geld opmaakt aan allerlei onzinnige projecten, foute beslissingen, fraude en corruptie waarna men daarna de hand ophoudt om geld van de EU te vangen. Dijsselbloem benadrukt dat tijdens de crisisjaren Noord Europese landen solidair hebben opgetreden ten opzichte van de Zuid Europese landen maar solidariteit gaat volgens hem hand in hand met verantwoordelijkheid.

Voorzitterschap

De woorden van Jeroen Dijsselbloem komen als geroepen voor de Spanjaard Luis de Guindos, de Spaanse minister van Economische Zaken die aast op het voorzitterschap van de eurogroep. Het was volgens de Nederlandse pers dan ook de Spaanse minister die van deze opmerkingen een schandaal heeft gemaakt om zo zijn positie te versterken, iets wat gezien kan worden als een politiek spelletje. Volgens Luis de Guindos is het volledige onzin dat landen als Spanje, Portugal, Italië en Griekenland Europees geld hebben verspild en hij hekelt dan ook de suggestieve opmerking van zijn collega Dijsselbloem. Volgens de Spanjaard is “Jeroen Dijsselbloem niet meer geschikt voor het voorzitterschap”.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 18 reacties
 1. Het is triest zoals men op reacties van de heer Dijsselbloem reageert.
  Wij wonen in Spanje, en kunnen misschien beter beoordelen, hoe het hier zoal gaat.
  Men spreekt vaak over manana, maar hier blijft het niet bij, het is niet morgen, maar hoogst aannemelijk volgende maand of volgend jaar of nooit.
  De mentaliteit van deze zuidelijke volkeren is voor ons noordelingen niet te begrijpen.
  Men hoeft hier geen geld te verdienen, en probeert het met allerlei smoezen bij elkaar te harken.
  Lenen kan men hier prima maar terug betalen dat woord zijn ze even kwijt.
  Het zit in het moraal, van hoog tot laag.
  Ondersteun een zeer kundig man zoals dijsselbloem, of kom hier eens wat leren hoe je de boel kan beduvelen.

 2. Waar rook is is vuur. Alle pp ers hebben of hadden een bankpas bij Bankia met een ruim budget zwart geld. Dit zwarte geld werd of wordt besteed aan aanschaf van dure computers, aan vrouwen, aan dure lingerie voor de maistresses, dure diners en het aanschaffen van dure wijn. Iedereen weet dat in Spanje maar zwijgt. Binnenkort begint het proces hierover. Helaas bestaat er nog een kans dat de pp dit proces blokkeert. De pp dult geen tegenspraak. De pp benoemt de rechters en zo kan het zijn dat deze op tijd worden ontslagen voor het proces begint. Hetzelfde gebeurt bij de journalisten. Als zij kritiek hebben op de pp zijn ze de volgende dag ontslagen.
  Bedankt Jeroen Dijsselbloem voor je openhartigheid. Het wordt een keer tijd dat iemand de waarheid vertelt. Dijsselbloem weet net zoals wij dat het tekort hier nog jaarlijk fors oploopt. Dat uit de pensioenpot al meer dan 40 miljard gestolen is om het tekort niet nog hoger te laten oplopen. Het dure pensioengeld dat naar de ambtenaren gaat voor het betalen van hun jaarlijkse bonus en vakantiegeld. De gewone werkende man en de kleine ondernemer kan het geld straks niet meer opbrengen. Dan klopt Spanje weer bij Europa aan. Dat weet Dijsselbloem.
  De Spaanse pp minister wil dolgraag Dijsselbloem opvolgen want dan heeft hij bij de volgende betaling van Europa de regie in handen. Ik moet er niet aan denken en Dijsselbloem ook niet.

 3. Tja, wat zou ik daarop zeggen; iedereen zal wel gelijk hebben, zeker? Maar Dijselbloem heeft nu eenmaal een geweldig grote bek; verder :wie het schoentje past…..

 4. Volgens mij is er niets mis met de uitspraak van J. Dijsselbloem maar het kernpunt is nog steeds hetzelfde. De waarheid mag niet gezegd worden.

 5. Wat een vlegelachtige uitspraak op laag nivo! Arrogatie ten top. En dat is precies waarom Nederland berucht is in het buitenland. Ook al heb je 10x gelijk, op die manier krijg je nooit je gelijk

 6. Groot gelijk Dijselbloem!! Hier in Lepe, een plaats met 25.000 inwoners staat al meer dan 10 jaar een particulier ziekenhuis leeg omdat de politiek vond dat het niet geopend mocht worden. Daarom werd met een dikke EU subsidie een staatsziekenhuis gebouwd vanaf 2006. Om de subsidie niet mis te lopen werd dit eindelijk in record tempo afgebouwd in december 2015!!!!! Daarna een jaar touwtrekken wie de toegangsweg en nutsvoorzieningen zou aanleggen want dit ziekenhuis was beloofd door de vorige burgemeester van een andere partij. Met medewerking van de Junta de Andalucia zijn er berichten dat dit gaat gebeuren en het ziekenhuis mogelijk eindelijk dit jaar open gaat. Het gaat hierbij wel om ruim 50.000 bewoners van de regio die nu al jaren 30 tot 80 kilometer moeten rijden naar het dichtsbijzijnde en zwaar overbelaste ziekenhuis in Huelva.

 7. Zo’n uitspraken kunnen niet aanvaard worden, zelfs indien je gelijk zou hebben kan het ook op een geciviliseerde manier. Indien je met iets niet akkoord gaat, maak dan een lijst op met de verschillende, gefundeerde en correcte informatie en ga rond de tafel zitten om met betrokkenen te onderhandelen.

 8. De woordkeuze is niet verstandig, maar in de kern heeft Dijsselbloem natuurlijk groot gelijk! Wij kunnen in de noordelijke landen niet met miljarden blijven strooien. Kijk alleen al eens naar het populisme dat hierdoor oplaait . De zuidelijke landen zullen inderdaad hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Door nu zo op de man te spelen en niet op de bal, wekken zij sterk de indruk dat niet van plan te zijn.

 9. Verkeerde uitgave!!!!!
  Misschien moeten ze hun geld ( of beter gezegd dat van de bevolking) besteden zoals in Nederland
  want daar gaat het goed!!!!!!!!!!

 10. Is Luis de Guindos zó dom om op deze manier te reageren! De opmerking van Dijsselbloem is volkomen uit zijn verband gerukt.
  Dit kan Luisito zijn kop kosten als voorzitter van de eurogroep!

 11. Dijselbloem moet zich niet zo negatief uitlaten over spanjaarden,Als hij op houdt met zijn eigen zakken te vullen mag hij wat zeggen

  1. John, als jij nou eerst eens begint met te leren lezen en luisteren, en het leren interpreteren van uitdrukkingen, en vervolgens kan aantonen hoe en met hoeveel Dijsselbloem zijn zakken vult, als je ooit zo ver zou komen, dan mag jij een relevant commentaar leveren. Maar…. voorlopig dan maar geen onzin meer uitkramen hé.

  2. Sorry, maar belachelijker kan je het niet maken en opschrijven , dus als hij zelf niet zijn zakken zou vullen mag hij wel “wat” zeggen…….het moet niet gekker worden.

 12. Stom om deze uitdrukking te gebruiken maar het is duidelijk dat hij een pijnpunt aansnijdt: corruptie, niet-aanpassen van
  belastingen, aanleggen van nutteloze vliegvelden, ed.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken