skip to Main Content

Spaanse protesten gaan gewoon door op verkiezingsdag

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Ondanks het feit dat het vandaag 22 mei verkiezingsdag is in Spanje gaan de protesten die vorige week zondag 15 mei zijn begonnen gewoon door. Op pleinen in verscheidene Spaanse steden zijn in de nacht van zaterdag op zondag de massale protesten doorgegaan. Het verbod op politieke demonstraties wordt hierbij massaal genegeerd. Dat verbod ging de nacht daarvoor in. Vandaag 22 mei zijn er lokale en regionale verkiezingen en de dag daarvoor geldt altijd als een dag van reflectie, waarop peilingen en demonstraties verboden zijn.

De protestanten, veelal jongeren die een sombere toekomst tegemoet zien, hebben afgelopen week meerdere malen opgeroepen geen stem uit te brengen aangezien men het niet eens is met de huidige politieke situatie van corruptie en weinig wijzigingen om de economische crisis een halt toe te roepen. Toch hebben de manifestanten niets te maken met de politieke partijen en worden er ook geen namen genoemd van de partijen en hun leiders waardoor de protesten in hun ogen niet illegaal zijn.

Het is op dit moment nog niet duidelijk of de protesten ook na de verkiezingsdag door zullen gaan. Hierover zal zondag een besluit worden genomen tijdens speciale zittingen op het Puerta del Sol plein in Madrid. Mochten de manifestanten toch doorgaan is het niet zeker of de politie zal ingrijpen of niet. Tot nu toe hebben de agenten nog niets hoeven te doen aangezien er geen problemen zijn geweest. Daarnaast hebben de manifestanten alles goed geregeld, zo zijn er speciale schoonmaakploegen, groepen betogers die verantwoordelijk zijn voor het uitdelen van dekens, eten en drinken en zijn er zelfs speciale kindercrèches opgezet voor de ouders met kinderen.

Verkiezingen

Verwacht wordt dat de partij van de socialistische premier Zapatero bij de verkiezingen op zondag een flinke nederlaag zal lijden. Zapatero en zijn PSOE partij krijgen de schuld van de hoge werkloosheid, iets wat uiteraard de makkelijkste weg is. Toch is het onduidelijk of de grootste rechtse partij, de Partido Popular, van de onrust zal profiteren. De betogers hebben opgeroepen om niet te stemmen op een van de twee grote partijen. Ook al zijn er veel stemmers die niet meer voor de PSOE willen stemmen vanwege de situatie in het land, is dat nog geen garantie dat men zomaar overstapt naar de PP partij. Andere partijen zoals de IU zouden daarvan kunnen profiteren.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend