skip to Main Content

VERKIEZINGEN: 22 mei, Spaanse gemeente- en autonome regio’s verkiezingen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Meer dan 34 miljoen Spanjaarden kunnen vandaag 22 mei 2011 hun stemmen uitbrengen in de gemeente- en autonome deelstaat verkiezingen die gehouden worden in praktisch heel Spanje. Om precies te zijn 34.681.888 Spanjaarden kunnen vanaf 9 uur ’s morgens hun stembiljetten in de 208.309 stembussen stoppen of in de 58.850 stemhokjes hun kandidaat intoetsen. De ontwikkelingen van de 15M beweging in Spanje en de zeven dagen protestacties van vele duizenden Spanjaarden zullen zeker een invloed hebben op de uitslag maar wat is uiteraard nu nog niet bekend. Een ding is wel zeker, het zal een ware strijd worden tussen de PSOE en de PP partij waarbij verwacht wordt dat die laatste als grote winnaar uit de bus zal komen, wellicht een graadmeter voor de landelijke verkiezingen van volgend jaar.

Volgens de gegevens van Binnenlandse Zaken kunnen er op 22 mei in dertien van de zeventien autonome deelstaten 824 afgevaardigden van de verschillende regionale regeringen gekozen worden, met uitzondering van Andalusië, Catalunya, Baskenland en Galicië. In de lokale en provinciale verkiezingen kunnen 68.462 raadsleden, 8.116 burgemeester en 1040 provinciale afgevaardigden gekozen worden. Een van de problemen waar onder andere de 15M beweging tegen protesteert, is het feit dat er in regio’s als Andalusië en Valencia van corruptie en fraude verdachte kandidaten op de kieslijsten staan. Het hoogtepunt is uiteraard Francisco Camps in de regio Valencia die een van de verdachten is in de zogenaamde Gürtel-zaak.

Sinds de democratie van 1975 wordt Spanje wisselend bestuurd door de socialistische arbeiderspartij (PSOE) en de centrum-rechtse volkspartij Partido Popular (PP). Voor veel demonstranten van de 15M beweging maakt dat weinig uit. Ze zijn teleurgesteld in beide partijen die Spanje in hun ogen verkeerd hebben bestuurd en roepen op om blanco te stemmen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend