skip to Main Content
Catalonië wordt automatisch een eigen staat bij afwijzen referendum

Catalonië wordt automatisch een eigen staat bij afwijzen referendum

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De Catalaanse politici hebben de afscheidingsplannen weer een traptrede hoger gelegd op de ladder nu een gelekt document in handen is gekomen van journalisten bij de krant El País. In die stukken wordt gesproken over een nieuwe Catalaanse wet die in werking treedt wanneer de centrale regering geen toestemming geeft om een referendum te houden. In de Ley de Secesion Catalana staat dat na een negatief antwoord uit Madrid Catalonië binnen 24 uur een eigen staat zal zijn.

Het gaat in principe om een ontwerptekst welke nog helemaal niet bekend mocht worden gemaakt maar dat is dus wel gebeurd. De krant El País heeft het document wat ook bekend staat als “ley de ruptura” in de schoot geworpen gekregen van een onbekende bron en publiceerde dit juist op de dag dat de regionale premier van Catalonië Carles Puigdemont naar de hoofdstad van Spanje reist om met de premier van Sanje Mariano Rajoy en afgezanten van het Spaanse Parlement te praten over een referendum.

Volgens de Catalaanse autoriteiten gaat het om een ontwerptekst die afgewezen is en niet bedoeld is om te gebruiken. Helaas staat er wel in wat de Catalaanse regering in hun hoofd heeft, hoe dan ook een afscheiding van Spanje, op welke manier dan ook. Een referendum is een middel waarbij men de mening van de Catalanen kan achterhalen maar een eenzijdige afscheiding van Spanje van `de deelstaat Catalonië is niet echt democratisch te noemen, iets wat ook de premier van Spanje Mariano Rajoy zegt.

Rajoy is in ieder geval niet van plan te buigen voor de chantage van de Catalaanse politici en hun afscheidingsplannen die niet overeenstemmen met de Spaanse grondwet en niet overeenkomen met een groot deel van de inwoners van Catalonië die niets willen weten van een afscheiding van Spanje. Onder geen beding is Rajoy van plan op deze manier te praten met de Catalaanse collega Puigdemont maar er zal in het Parlement geluisterd worden naar zijn woorden.

In de papieren staat onder andere dat de tekst gedurende een periode van twee maanden gezien kan worden als de tijdelijke Catalaanse grondwet van de República Parlamentaria de Catalunya. Mocht de Spaanse regering niet instemmen met het Catalaanse referendum welke gepland staat voor na de zomer, dan zal Catalonië eenzijdig als zelfstandig verklaard worden. Daarnaast is in de papieren de vraag te vinden die men wil stellen aan de Catalanen in het toekomstige referendum. De uitslag zal daarnaast bindend zijn waarbij het niet uitmaakt of er een minimaal aantal deelnemers was of een absolute meerderheid.

Alle werkers die op het moment van afscheiding voor Spaanse overheidsinstellingen werken zullen op dat moment automatische voor de Catalaanse tegenhangers werken. Te denken valt aan de politie, belastingdienst, justitie en ambtenaren. Deze moeten dan wel verplicht de Catalaanse nationaliteit aanvragen om hun functie te kunnen blijven uitvoeren.

Daarnaast mag elke Spanjaard die tenminste 12 maanden in Catalonië woont een Catalaanse nationaliteit aanvragen en op die manier twee nationaliteiten hebben want je bent niet verplicht je Spaanse paspoort op te zeggen om Catalaan te mogen worden. Hoe het met de buitenlandse inwoners zit die in Catalonië wonen is niet bekend.

Waar de Catalaanse regering overigens wel vanuit gaat en zelfs als vanzelfsprekend ziet, is het feit dat Catalonië gewoon deel zal blijven als zelfstandig land binnen de Europese Unie. Iets wat al meerdere keren niet bevestigd is door politici uit Brussel.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 23 reacties
 1. ik heb zo op mijn gemak alle reactie’s gelezen over het commentaar op het zelfbestuur en afscheiding van Catalonië en sta verbaast over aantal [ juristen] in ons land , ik stel voor jullie even contact opnemen met Madrid en Barcelona , dan komen we er wel uit, vr gr, Hubertus

  1. Het is ons een raadsel waarom Catalonie niet net als Kosovo zelfstandig
   mag zijn. Wordt het niet tijd dat dhr Rajoy volwassen wordt en respect toont voor de wil der kiezers ipv machtsmisbruik te plegen en voor hun vrijheid strijdende politici van hun vrijheid te beroven.
   Het lijkt wel alsof hij niet beseft dat we in de 21e eeuw leven, niet meer in de Middeleeuwen.

 2. het beste is nu dat f.c. Barcelona de onafhankelijkheid steunt , maar waar en in welke liga gaan ze dan nog spelen. CL is Europees en ze zullen geen Europees land meer zijn en de Spaanse competitie valt ook weg want ze zijn geen Spanje meer. zo zie je maar hoe die catalanen denken 🙂

  1. Waarom kan FC Barcelona niet gewoon in de Spaanse competitie blijven spelen en in de CL? Er zijn voorbeelden genoeg in en buiten Europa dat zoiets wel kan. Onafhankelijkheid betekent niet dat men als vijanden tegenover elkaar moet staan en samenwerken op verschillende gebieden kan toch ook blijven.

 3. Ipv alles te versplinteren zou men beter samen werken, met respect voor ieders eigenheid. Ik snap de Catalanen in deze niet echt, en zomaar in de EU blijven, of liever een nieuw lid worden van de EU, gaat niet van vandaag op morgen en zal voor een ongekende chaos zorgen in heel hun ‘land’ en in de betrekkingen met het buitenland, zijnde dan Spanje en de rest van de wereld. De ambtenaren van de ene dag op de andere voor een nieuwe nationale Catalaanse overheid laten werken is natuurlijk mooi maar alle wetten, reglementen en contracten dienen aangepast, en op het einde van de maand moeten de centjes er liggen, ontslagen van tegenstanders zullen volgen … ik hoop dat ze hierover goed hebben nagedacht en dit goed hebben voorbereid want anders eindigen ze toch nog met een interne opstand tegen de Catalaanse overheid. Interne verdeeldheid is er nu al. What’s next : dictatuur en repressie ?

 4. Nou, we zijn 48 uur verder en ik heb nog niets van die Catalaanse schreeuwlelijken gehoord. Veel tromgeroffel , weinig actie dus.

 5. Catalonië mag dan rijk zijn, het heeft ook een torenhoge schuldenlast. Wie zal dat afbetalen? Zullen de internationale bedrijven er blijven? Zullen alle toeristen nu plots Catalaans leren, want er zijn ook boetes voorzien op het spreken of aankondigen in een andere taal dan het Catalaans! En als Europa logisch is zal Catalonië uit de EU moeten. Er is ten andere nu al Catalaanse munt gedrukt.

 6. Slechts één antwoord aan de heer Walter: beter uw “vaderlandse” geschiedenis leren, en eens spreken met oudere mensen wat die hebben doorgemaakt in “prachtland” België, enkel en alleen omdat zij Vlamingen waren. Duizenden voorbeelden!…

 7. Het is eigenlijk hallucinant dat in een wereld die geteisterd wordt door globalisme er landen zijn die nog steeds in het cocon van de jaren ’70 zitten van “small is beautifull”. Dat dit echter hardnekkig blijft duren duidt eerder dat vele centrale regeringen nog niet de juiste response hebben gevonden ofwel dat opportunisten/populisten de “trein der traagheid” verwarren met besturen. Gek is dat in zulke landen een economisch begenadigd landsdeel het recht in eigen handen neemt. Dat is wat Catalonië en bv Vlaanderen gemeen hebben, een misprijzen voor de rest van het land en een waanidee dat ze het beter kunnen. Of de locale arbeider/bediende er beter van wordt is maar de vraag als hij/zij door die globalisatie zijn job is kwijtgespeeld. Voor die beide landsstreken heb ik de afgelopen 2 jaar geen antwoord mogen lezen van hoe zij het wel kunnen doen lukken. Dat men eerst eens de problemen oplossen die een rem zijn op krachtdadig beleid zoals de hoge staatsschulden mede veroorzaakt door al die deelregeringen (cfr de recente artikels op dit forum rond zonne-energie en de 5 (!) regringen in België etc), de corruptie in Spanje en Wallonië in België.
  Oké Catalonië (en ook Vlaanderen) heeft nu eenmaal troeven waarop andere landsdelen jaloers kunnen zijn, maar is dat een voldoende reden om op zichzelf te staan? Om maar één ridicuul voorbeeld te geven: op de voorbije klimaatconferentie van Parijs was België vertegenwoordigd door 5 mensen die eerst maandenlang naar een compromis moeten zoeken. Waanzin! Een okkernootstaat van 12 miljoen mensen?!! Die gaan het dan beter kunnen als bv de Chinese multinationals strategische belangen willen inpalmen. Dat zijn dan reële situaties van David en Goliath. Landen/Europa moeten zich beter intern organiseren om weerwerk te kunnen bieden tegen het uitdeinende internationalisme. Zoniet zijn de thema’s voor de verkiezingen van de komende 10 jaar reeds klaar: populisten die stemmen proberen te halen bij ontevreden landgenoten die uit de boot vielen of waarvoor door verminderde economische activiteit de centrale regeringen geen geld meer voor hebben. Dit moet voorrang krijgen/hebben op postjescreatie. Het korte-termijn denken van velen staat hier soms haaks op, spijtig.

 8. telkens verbaas ik me over de reacties op dit forum. Al eens gedacht dat de Catalanen democraten zijn ? Als ze dat beslissen, het zij zo. De schuldigen zijn de Spanjaarden, ze hebben in het verleden steeds met geweld de Catalanen onderdrukt en hun taal verboden. Catalonië is niet toevallig een van de rijkste deelstaten, en dus wil Madrid die melkkoe niet kwijt.

  1. Catalonië is dan wel een van de rijkste deelstaten, maar ook met een van de hoogste schulden. Bij afscheiding zal het een soort Griekenland worden.

  2. De Catalanen zijn verre van democraten want alles wat Spaans van oorsprong is moet verdwijnenen.
   Ik denk dat het een dictatuur gaat worden.
   Veel grote bedrijven zullen vertrekken en zich in Spanje gaan vestiggen om daarmee binnen de EU te blijven.

  1. Wij zijn zo stom dat wij Spanje gesubsidieert hebben jaarenlang!
   Nu is het finito. Genoeg geweest dames en Heeren…..
   Ik vraag mij me nu af hoe gaat Spanje investeeren in de nieuwe spoorwegen die naar no-where rijden???? ‘T melk koe zegt vaarwel!!
   ||☆||

 9. “De todas las historias de la Historia la mas triste sin duda es la de España porque termina mal” (Jaime Gilde Biedma, 1929-1990, poeta). Ik las dat de enige literaire figuur die alle Spanjaarden in hun hart dragen Don Quichote is. Sancho Panza en windmolens horen daarbij. Dit is de enige verklaring voor de Catalaanse gekte: het bevangen zijn door irrationaliteit. De Basken denken nog steeds dat in hun provincie ooit Het Bijbels Paradijs lag.

 10. We gaan weer de kant op van het jaar 1934. Toen hadden we de staatsgreep van de socialistische regering onder leiding van Largo Caballero, die daar achter zat. Catalonië maakte dankbaar gebruik van dat moment om zich onafhankelijk te verklaren van Spanje. De regering toendertijd gebruikte het leger om de zaak hardhandig aan te pakken. Vandaag de dag ligt dat iets anders. De huidige secretaris van de socialistische partij begrijpt ook de wensen van de Catalanen. Het worden weer interesante maanden of jaren.

 11. Waarom wilt Catalonie überhaupt onafhankelijke worden van Spanje? Hebben zij Spanje helemaal niet nodig? Welke voordelen zitten daaraan vast?

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken