skip to Main Content
De niet bestaande maar veel besproken zonbelasting in Spanje
123RF

De niet bestaande maar veel besproken zonbelasting in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Informatie over de zonbelasting in Spanje

123RF

MADRID – Bestaat de beruchte zonbelasting in Spanje nu wel of niet? Moeten gebruikers van zonnepanelen de inmiddels wereldbekende “impuesto al sol” betalen of niet? Iedereen heeft het erover maar veel mensen weten wellicht niet wat het is. Daarom in het kort een uitleg over de Spaanse belasting op wat voor iedereen gratis hoort te zijn, de zon.

De term “impuesto al sol” ofwel zonbelasting is een referentie aan de zogenaamde “peaje de respaldo” ofwel een tol of belasting die de instanties vragen om de kosten van de distributie en onderhoud van het elektriciteitsnetwerk in Spanje te betalen.

In werkelijkheid gaat het om een nieuwe belasting die in 2015 door de toenmalige minister van industrie José Manuel Soria werd bedacht om een deel van de openstaande schuld van de overheid aan de energieproducenten op te brengen.

Wat is het

Volgens die wet moeten degenen die gebruik maken van zonnepanelen extra belasting betalen, de zogenaamde “impuesto al sol”. Deze moet betaald worden over elke kWh die geproduceerd wordt door de eigen installatie.

Dit wordt gerechtvaardigd door het feit dat de elektriciteitsmaatschappijen geen stroom leveren aan de gebruikers van eigen zonnepanelen en dus inkomsten mislopen terwijl men wel kosten maakt voor de infrastructuur.

Het is een belasting die bijna de helft is van de kWh-prijs die de consument betaalde aan het stroombedrijf. “Solidariteit met de andere consumenten”, noemde de regering dat in 2015 toen deze wet werd aangenomen.

Uitzonderingen

In principe zouden alle eigenaren die zonnepanelen of een fotovoltaïsche productiesysteem hebben geïnstalleerd in hun huis of eigendom de zonbelasting moeten betalen. Er zijn echter enkele uitzonderingen waarbij men vrijgesteld is van de extra belasting zoals bij installaties met minder dan 10 kWh stroom en gebruikers van zonnepanelen op de Canarische Eilanden, Ceuta en Melilla. Ook gebruikers op de Balearen genieten van een vermindering van de zonbelasting.

Eigenaren van zonnepanelen die niet op het gewone stroomnetwerk zijn aangesloten, zoals als men in de natuur woont of op een boot, hoeven de zonbelasting ook niet te betalen want zij maken immers geen gebruik van het vaste netwerk en zorgen dus ook niet voor kosten bij de energieleveranciers.

Overtollige energie

Naast de betaling van de overeenkomstige belasting heeft de zelfverbruiker ook de verplichting om de overtollige energie gratis aan het netwerk te geven. Dat wil zeggen, alles wat niet gebruikt wordt zal worden gegeven aan het algemene netwerk, zonder daar iets voor terug te ontvangen.

Niemand betaalt

Ondanks alle commotie die ontstaan is rondom de zonbelasting wordt deze in de realiteit door  niemand betaald.  De reden daarvoor is dat de wet rondom de “impuesto al sol” weliswaar werd aangenomen in 2015 maar de afhandeling daarvan slordig is verlopen omdat de ministeriële besluiten ontbreken.

Niemand heeft dan ook de beruchte boetes tussen de 6.000 euro en 60 miljoen euro gekregen en niemand betaalt voor het opwekken van de eigen energie. Daarnaast weet in feite niemand hoe ze eventueel zo’n soort belasting op het energieverbruik zou moeten heffen en is dit simpelweg nog niet mogelijk.

Bangmakerij

Al met al lijkt het dus een storm in een groot glas water en is de zonbelasting iets om mensen bang te maken. Het is echter wel een bangmakerij die de Spaanse regering graag warm houdt omdat ze nu eenmaal zwaar beïnvloed wordt door de energiesector in het land (denk aan draaideuren politiek etc.).

Hoe meer potentiële zonne-energie gebruikers denken dat er extra belastingen gelden, de administratie en aanvraag moeilijk is, de kosten hoog zijn en er hoge boetes gelden als je niet aan de regels voldoet, hoe meer mensen van het gebruik van zonnepanelen afzien.

Vreemd

Het blijft echter vreemd dat in een land zoals Spanje waar binnen Europa de meeste zonuren te vinden zijn er niets gedaan wordt om de gratis energie van de zon te gebruiken. Het is nog erger dat het gebruik van zonnepanelen niet gestimuleerd wordt maar moeilijk wordt gemaakt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Goedermorgen,
  Dit kennen we ook onder een andere naam in Nederland,
  iets van vaste kosten voor het net, staat zo op je afrekening.
  De totale ( jaar ) kosten bestaan maar voor een deel uit de variabele kosten, het andere deel is leidingkosten en diverse heffingen, soms onder mom van milieu.
  Als bewoners zich gaan afmelden van het stroomnet vanwege zonnepanelen of warmtepompen zul je zien dat er dan ook een toeslag of nieuwe belasting gaat bijkomen. Want de bestaande kosten ( leidingen, transformatorhuisjes e.d. ) zullen toch nog afbetaald moeten worden.

 2. Ach ja, soms is de politiek teleurstellend, laat ik mijzelf netjes uitdrukken. Op 5 meter van mijn huis/erfafscheiding is een transformatorstation in de grond gelegen. Ik kan echter daar vandaan geen stroomaansluiting krijgen voor mijn woning ( en de buren ook niet- totaal 4 woningen en legaal!) Waarom? Kan niet, einde discussie! Kan wel maar dan moet de kabel van 2 kilometer ver komen ?????? vreemd maar ok, waarom?dit ivm de belasting van het net. Oh…….. Kosten 100.000,00 € Ja u leest het goed, echter de offerte willen ze niet op papier zetten. Heb me gericht tot Brussel maar ook daar nul op het request, omdat ik niets schriftelijk kan overleggen. Dus ja noodgedwongen zonne-energie. Bevalt prima, geen nota´s met hoge vastrechtkosten, maar had toch liever een aansluiting gehad op het net, want de dagen dat de zon niet schijnt is het “creatief huishouden/bedrijfsvoeren” en je hebt effe wat meer power op momenten dat je die nodig hebt. Dus ach, inderdaad noem het maar “zonne”-politiek!

  1. Is een batterij oplossing dan niet beter voor je? Op die manier moet je niet te veel creatief omspringen bij donkere dagen. Het best is een hoge batterij capaciteit. Dit heeft ook te maken met de levensduur van je batterijen ( hoe minder je ze op en aflaad, hoe minder ze slijten ). En met een grote capaciteit kan je slechte momenten beter overbruggen. Batterijen ( van die “tractor” batterijen kosten ook niet veel meer en een omvormer heb je al. ). Als je natuurlijk naar een puur commerciële oplossing gaat, dan ga je wel een pak meer betalen.

 3. Het ligt eraan wat je als ‘belasting’ ziet. Het is nl. wel degelijk zo dat je betaald voor elke Kw die je meer opbrengt met zonnepanelen dan je zelf levert, tenzij je nog een oude draai spoel meter in de meterkast hebt zitten. All digitale meters zijn in Spanje per standaard nl. zodanig geconfigureerd dat zij gewoon alle amperes meten die door de meter gaan. Of dat nu is van het net naar uw woning, of van uw woning (zonnepanelen!) naar het net. Dus als U op een dag 20 Kw aan stroom meer heeft opgebracht met de panelen dan zelf hebt verbruikt heeft deze meter gewoon 20 Kw/hr meer gemeten en die komt gewoon op je rekening! Je moet er dus voor zorgen dat je nooit meer stroom produceert dan je zelf gebruikt. (Of je moet het teveel in dure batterijen opslaan. En bv. de Tesla units die dit kunnen zijn in Spanje illegaal. Andere normale kits zijn wel toegestaan.) Er zijn apparaatje in de handel die er voor zorgen dat als je stroom dreigt ‘terug te leveren’ deze een verbruiksapparaat (een boiler, een kachel) aan sturen die het teveel aan stroom ‘opmaakt’. Dit is natuurlijk het paard achter de wagen spannen en werkt ook maar ten dele.

  Daarnaast zijn er nu ook moderne zonnestroom regelaars die continue meten of er geen stroom terug het net in dreigt te stromen. Als dit gaat gebeuren (het stroomverbruik daalt dus naar ‘0’) dan wordt de spanning op de panelen zodanig geregeld dat de opbrengst omlaag gaat.
  Wij hebben sinds een tijd zo’n systeem en het werkt ‘bijna’ perfect. Op een zonnige maar afwisselend bewolkte dat met ook veel variatie in het stroom verbruikt regelt het apparaat de panelen zodanig af zodat wij een bijna constant verbruik hebben van rond de 400 watt. Dit terwijl er een gemiddeld verbruik is van zo’n 2,5 to 4 Kw (woonhuis met aircos en kantoor aan huis met 4 man personeel en communicatie apparatuur etc.). Alleen als er een dikke wolk voor de zon schuift zien we het stroom verbruik oplopen naar het werkelijk verbruik.

  Uiteraard is het zo dat we het werkelijke rendement van de panelen zo wel flink omlaag brengen tov. het praktische maximale maar dat is in Spanje dus gewoon niet mogelijk tenzij je een flinke investering een batterijen en extra omvormers doet.

 4. terugleveren is in spanje geen technische probleem, er is veel te weinig zonnenergie geinstalleerd om enige invloed uit te oefenen. de elektra bedrijven zijn gewend om alles zelf te regelen, en daar past geen burger in. puur een geldkwestie, de is veel overcapacitieti, dus elke watt die er bijkomt is een vijand van het systeem. in spanje is de meter eigendom van de bedrijven die de stroom maken en distribueren, de slager keurt zijn eigen weegschaal. kan alleen in spanje. in nl bijvoorbeeld wordt de meter gerund door het netwerkbedrijf. verder mag je in spanje wel je auto opladen , maar mag je geen accus opladen om later de stroom te gebruiken. een installetie wordt als niet “geisoleerd” beschouwd als er een fysieke mogelijkheid bestaat om een aan het net aan te sluiten. ik kan een kabel naar de maan leggen, dat is fysiek mogelijk, of een kabel van noorwegen naar nederland leggen, ofwel de definietie van geisoleerd is een farce. dezelfde definitie verplicht voor het hebben van aan meter tussen zonnepaneel en accu als het systeem aan het net kan. dus een auto met zonnepanelen moet dus een meter hebben om de zonnestroom vast te leggen en af te rekenen . hoe zot kan het zijn ?

  1. Misschien geen technisch probleem, maar wel degelijk een probleem. We hebben een “slimme meter”, geen idee of Endesa merkt als we zouden terugleveren, maar potentieel loop je risico op gezeur, boetes, afsluiten, of watook. Mijn vraag aan Endesa om info over aansluiten van zonnepanelen wordt gewoon genegeerd. Niet hun belang.

 5. vrijgesteld is de extra belasting zoals bij installaties met minder dan 10 kWh stroom. Is dit de aansluiting op het vaste net?
  Ik heb in mijn huis ( Catalonië ) maar een aansluiting van 16 ampère dus onder de grens van 10 kWh , dus mag ik dan gewoon zonnepanelen installeren? Wie weet dit?

 6. Misschien een rare vraag, maar kan ” Brussel” hier niet iets aan doen? Het is toch de bedoeling dat we zoveel mogelijk op een lijn komen, zeker wat betreft de klimaatverandering en alle problemen die daar bij horen? Dat houdt dan toch in om zoveel mogelijk energie op te wekken door natuurlijke methodes? Of is dit te simpel gedacht? Waarom houdt “Brussel” Spanje de hand boven het hoofd en grijpt hier niet in?

  1. In Brussel zijn ze er al lang mee bezig en wordt de zogenaamde zonbelasting ook niet goedgekeurd maar zolang deze niet geheven wordt, kan er ook niets verboden worden.

 7. Gewoon net als in Nederland de Energie producente en de Netbeheerders uit elkaar (ontvlechten) Alle leveranciers zorgen voor inname en afdracht van een vast tarief voor de netbeheerder. Het energienet behoeft grote aanpassingen om o.a. terugleveringen uberhaupt mogelijk te maken. Allocaties en Reconcilliaties zijn dan noodzakelijk om juiste volumes toe te wijzen. De energiebalans is nodig in het netwerk. Wij hebben er een behoorlijke tijd over gedaan in Nederland om de netten klaar te stomen voor de energie transitie en het kost miljarden aan investeringen. De burger wil schone energie en dat kan , maar het kost dus veel geld en ergens moet het vandaan komen dus haal je het bij de oorsprong. De consument dus.

 8. “Overtollige energie” – hier in Almeria is juist het probleem dat Endesa niet wil dat je stroom levert aan het net. Ook niet gratis. Je moet zelfs een interruptor installeren die je afkoppelt als je dat wel probeert. Dat maakt je installatie technisch lastig, want lang niet alle solar inverter systemen kunnen hun produktie aanpassen aan je eigen verbruik.

 9. Helemaal mee eens Remco. Het wordt tijd voor een ander beleid op dit vlak.

  1. Hey Rob,
   Mee eens man.
   Zover ik weet heeft ¨Brussel¨ al gezegd dat Spanje vanaf 2019, welke datum weet ik ff niet meer zo….deze ¨nep-belasting¨ niet meer mag gebruiken.
   Helaas is het zo dat Spanje heel vaak de EU regels ff vergeet en denkt dat hun eigen wetten boven die van de EU uitgaan, Spanje is typisch een EU geval, van wel de lusten maar niet de lasten.

   In eerdere gevallen dreigde de EU dan alle subsidies stop te zetten en deed die zelfs ook 1 of 2 maanden en toen rende Spanje heel hard achter de EU aan en deed wat ze moest doen. Denk onder andere even aan het zo maar slopen van huizen en gebouwen in Marbella door de Spaanse autoriteiten jaren terug op huizen en gebouwen die ze zelf hadden toegestaan….toen de EU de kraan dichtdraaide stopte men daar direct mee.

   Dus inderdaad zoals de redactie dat zegt, de EU is daar al mee bezig en als Spanje dus niet de zonnepanelen etc toe gaat staan zonder gedoe, dan zal de EU ingrijpen….

   Maar voor de beste NL mensen onder ons hier die nog in NL wonen….heb AUB geen boter op uw hoofd, jarenlang sponsorde de NL overheid de zonnepanelen via subsidies tot de potjes daarvoor wel erg hard leeg liepen en wat deed de NL overheid toen?? Juist ook heffingen erop…dus eerst toejuichen en sponsoren en daarna, het voordeel ff hard afpakken!

   Dat schijnt nu weer iets beter te zijn, maar echt heh, niet alleen hier in Spanje is de overheid onbetrouwbaar, in NL kan men daar ook wat van!

   1. Dezelfde grap hebben ze ook uitgehaald in België. Volop subsidies, dan tot de conclusie gekomen dat de zonnepanelen goedkoop werken en mensen winst maakte met die subsidies. En dat het Belgische stroom net zo verouderd is dat het niet deftig opkan met die terugvloei pieken.

    Gevolg, iedereen met panelen moet ineens een 250 euro betalen voor het gebruik van het stroom net. Nu, ik begrijp die beslissing wel want als je het net gebruikt, kan niet dat je dit gratis doet. Men moet meer investeren in het stroom net omdat het niet voorzien is op die terugvloei stroom pieken.

    Maar de manier dat het weeral ingevoerd is… Daarom dat ik het altijd vreemd vond dat men zo een drama ervan maakte in Spanje, terwijl we dezelfde soort grap hier in het Noorden hebben. Natuurlijk dat de groei in Spanje dan ineens stopt, wanneer de gratis voordeel van het stroomnet te gebruiken als je batterij ervan wegviel.

    Persoonlijk ben ik van mening als je zonnen panels gebruikt, dat je beter af bent op je eigen batterij systeem. Dynamische gebruikers activeren bij over productie, opslag van over productie, … Als je op je eigen batterij systeem zit, dan worden mensen vaak ook meer voorzichtig en economischer.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken