skip to Main Content
Spaanse verkiezingen campagne kosten nader bekeken

Spaanse verkiezingen campagne kosten nader bekeken

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

sobres1aMADRID – Komende 26 juni zijn er voor de tweede keer in 6 maanden verkiezingen in Spanje en voor deze herhaalde verkiezingen werd gesproken dat men de kosten voor de propaganda laag zou houden. Dit werd door alle politieke partijen afgesproken maar in de praktijk blijkt daar weer eens niets van te kloppen. Een van de kostenposten is die van de enveloppen met campagne informatie die huis aan huis worden verzonnen. Alleen Podemos en Ciudadanos laten op hun websites zien wat de kosten daarvoor zijn.

Toen bekend werd dat er nieuwe verkiezingen moesten komen in Spanje spraken de politieke partijen met elkaar af dat om, onder andere de gemoederen te sussen onder de stemmers, de kosten voor de campagne zo laag mogelijk te houden. Het klopt dat er minder propaganda op straat te zien is en er werden dan ook beduidend minder posters opgehangen overal. Op de websites van Podemos en Ciudadanos is te zien waar de partijen hun miljoenen aan uitgeven maar de PP en PSOE laten dat niet helemaal duidelijk zien.

Een van de grotere kostenposten is de huis aan huis enveloppen die verstuurd worden door de politieke partijen. Men zou deze vorm van campagne gaan reduceren maar uiteindelijk hebben de vier grote partijen weer de enveloppen verstuurd in de hoop dat men zieltjes en stemmen kan winnen. Podemos laat op hun website zien dat ze 1,6 miljoen euro uitgeven aan “buzoneo” terwijl Ciudadanos 2,5 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld voor de enveloppen. Zowel de PP alsook de PSOE laten niet zien hoeveel zij besteden aan het versturen van enveloppen.

Podemos is bij de verkiezingen van 26 juni de partij die het meeste geïnvesteerd heeft in het versturen van enveloppen. Vergeleken met 20 december vorig jaar geeft de partij van Pablo Iglesias nu 1,26 miljoen euro uit voor de enveloppencampagne terwijl dat vorig jaar nog 587.000 euro was. Desalniettemin is Podemos nog steeds de partij die het minste uitgeeft aan het versturen van enveloppen. Podemos is ook de partij die in het totaal minder geld uitgeeft aan de verkiezingscampagne en de kosten met meer dan 400.000 gereduceerd heeft van 2,22 miljoen naar 1,98 miljoen euro.

Ciudadanos heeft deze campagne 2,5 miljoen euro over om te gebruiken voor de enveloppen wat ruim 500.000 euro meer is dan vorig jaar voor de verkiezingen van 20 december. In totaal geeft de partij van Albert Rivera 3,38 miljoen euro uit aan de campagne terwijl dat vorig jaar nog 3,87 miljoen euro was.

De PSOE heeft tevens de kosten voor de verkiezingscampagne naar beneden weten te schroeven door minder posters op te hangen in het land. De kosten voor de campagne van de socialisten zijn gereduceerd van 8,65 miljoen naar 6,40 miljoen euro. Het is echter niet bekend hoeveel de partij van Pedro Sanchez uit heeft gegeven aan het versturen van enveloppen.

Datzelfde geldt ook voor de grootste partij van Spanje, de Partido Popular (PP). Op de website van de conservatieven valt te lezen dat de campagnekosten van 12,7 miljoen euro in december vorig jaar gereduceerd zijn naar 8,89 miljoen euro. Hiermee is de PP de partij die het meeste geld uitgeeft aan de verkiezingscampagne (laten we hopen dat het om legaal geld gaat en niet zwart geld). Net zoals bij de PSOE is het bij de PP ook niet bekend hoeveel zij besteden aan de enveloppen en zijn deze twee grote “oude” partijen niet helemaal transparant wat betreft hun onkosten en uitgaven.

Podemos hoopt met de enveloppencampagne bij ongeveer de helft van de 34 miljoen stemgerechtigden te komen terwijl Ciudadanos dat hoopt te doen bij 29 miljoen stemmers. De PP en PSOE zeggen dat ze met hun campagne van enveloppen versturen 100% van de stemmers bereiken maar zij geven dan ook waarschijnlijk veel meer geld uit dan de transparantere nieuwe politieke partijen Podemos en Ciudadanos – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken