skip to Main Content
Reuze schildpad van 200 kilo spoelt aan op het strand van de badplaats Calella

Reuze schildpad van 200 kilo spoelt aan op het strand van de badplaats Calella

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

GIRONA – Vroege strandgangers van de badplaats Calella aan de Costa Brava hebben een levenloos exemplaar van een lederschildpad gevonden. De schildpad was in staat van ontbinding, twee meter lang en meer dan 200 kilo zwaar waardoor een speciale kraan gebruikt moest worden om het beest van het strand te halen. Het is alweer de tweede keer deze maand september dat een dood exemplaar van deze schildpadsoort aanspoelt op een Catalaans strand.

Het was een hele ervaring om te zien hoe de 200 kilo wegende lederschildpad van het strand gehaald werd. In het Spaans heet deze schildpadsoort de tortuga laúd of dermochelys coriacea. Het exemplaar wat dit keer op het strand van Calella werd gevonden was al in vergaande staat van ontbinding en lag dus al lange tijd dood in de zee. Eind augustus werd er ook al een kleiner exemplaar van deze schildpadsoort gevonden maar dat gebeurde bij een strand van de kustplaats Vilanova i la Geltrú, ten zuiden van Sitges en Barcelona.

De lederschildpad is de grootste schildpadsoort die er bestaat en die tot wel 3 meter lang kan worden en zelfs 900 kilo kan wegen. Over het algemeen komen er echter kleinere exemplaren voor zoals die twee schildpadden die aan de Catalaanse kust zijn gevonden. Dat is overigens wel raar want de lederschildpad leeft normaal gesproken niet in de Middellandse Zee maar meer in de Atlantische Oceaan. Het feit dat er nu twee schildpadden zijn gevonden kan een indicatie zijn dat er meer van deze schildpadsoort te vinden zijn in de Middellandse Zee of dat ze een grote afstand hebben afgelegd om tot aan de Catalaanse kust te zwemmen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. ik heb 2 lederschilpadden gevonden 2jaar geleden ,waren ook dood lagen voor fuzeta op het eiland in portugal waren ongeveer 1.50 meter groot

    1. Dat stond niet in het originele artikel, maar gezien de omvang en hoe oud deze dieren kunnen worden, schat ik minimaal 50 .

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by