Eerste besmette kat in Spanje niet aan coronavirus overleden

VOORBEELDFOTO / Freepik
Beeld: VOORBEELDFOTO / Freepik

Eerste besmette kat in Spanje niet aan coronavirus overleden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In mei werd bekend dat een kat in Catalonië als gevolg van of met het coronavirus was overleden. Dat nieuws werd door het Dirección General de Derechos de los Animales meteen al ontkracht want de kat Negrito had weliswaar via haar overleden baas het coronavirus opgelopen maar was daar niet aan overleden. Na verder onderzoek is men erachter gekomen dat katten ook neutraliserende antilichamen aanmaken die zich aan het virus binden en dat kunnen blokkeren.

Het nieuws van de dood van Negrito als gevolg van het coronavirus zorgde voor meer oproer dan de dood van haar baasje. Want meteen werden de alarmbellen gerinkeld omdat katten met het coronavirus besmet konden raken. Weliswaar heeft genetisch onderzoek uitgewezen dat de vierjarige kat Negrito rechtstreeks via haar inmiddels overleden baasje werd besmet maar dat dit niet de doodsoorzaak was.

Negrito had hypertrofische cardiomyopathie, een van de meest voorkomende hartaandoeningen bij katten die meestal van genetische oorsprong is. Negrito werd na zijn hartfalen bij een dierenkliniek opgenomen met een temperatuur van 38,5 graden en een laag aantal bloedplaatjes. 

Nadat ze Negrito hadden geëuthanaseerd stuurden de dierenartsen het lichaam uit voorzorg naar het Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) waar ze een biocontainment-eenheid hebben die veilig met coronavirus kan werken. Daar ontdekten ze SARS-CoV-2 RNA in monsters genomen uit de neus en het spijsverteringskanaal van het dier.

De conclusie is nu dat de kat die aan cardiomyopathie leed later door de mens besmet werd met SARS-CoV-2 wat uiteindelijk de dood van de vierjarige Negrito heet versneld. Maar het coronavirus is niet de doodsoorzaak gebleken. 

Een tweede kat die in huis woonde had geen coronavirus maar bij beide katten werd bloed onderzocht waaruit bleek dat de katten neutraliserende antilichamen hadden ontwikkeld. Met andere woorden, het immuunsysteem van katten kan het coronavirus blokkeren.

Onderzoek heeft verder ook uitgewezen dat katten niet alleen besmet kunnen raken met het coronavirus en dat het van de mens op dier kan overslaan maar dat ze ook andere katten kunnen besmetten met het virus. De kans dat katten echter als gevolg van het coronavirus overlijden is dus klein.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.