skip to Main Content
Moet Spanje bang zijn voor een Catalaanse ETA genaamd “Nova Terra Lliure” of is dat overdreven (2017)

Moet Spanje bang zijn voor een Catalaanse ETA genaamd “Nova Terra Lliure” of is dat overdreven (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Waarschijnlijk heeft iedereen wel gehoord van de ETA, de Baskische Afscheidsbeweging die tussen 1959 en 2011 voor dood en verderf heeft gezorgd in heel Spanje om met de wapens in de hand te streven naar een onafhankelijke en socialistische Baskische staat. Maar waarschijnlijk kent bijna niemand de Catalaanse “Terra Lliure” beweging die tussen 1978 en 1991 ook voor veel aanslagen en zelfs doden heeft gezorgd om te strijden voor een onafhankelijk Catalonië. De Spaanse anti-terroristen politie heeft gemerkt dat er een nieuwe bewegingen zijn die kunnen leiden naar de “Nova Terra Lliure” organisatie.

De afdeling van de anti-terroristen politie eenheden hebben de laatste jaren gemerkt dat er een nieuwe beweging ontstaat van anarchisten en extreem linkse Catalanen die niet bang zijn om de wapens in de hand te nemen om op gewelddadige wijze te vechten voor een onafhankelijk Catalonië. Volgens de informatie van de politie gaat het om personen die de “Nova Terra Lliure” hebben opgericht, als herinnering of herleving van de “Terra Lliure” beweging die actief was tussen 1978 en 1991. Mocht deze informatie correct zijn dan is dat zeer verontrustend en iets wat compleet indruist tegen de huidige passieve manifestaties die in principe zonder geweld verlopen in Catalonië.

Agenten

Daags na de acties van de politieagenten van de Policia Nacional en Guardia Civil op de dag van het Catalaans referendum werden politieagenten lastig gevallen en min of meer bedreigd met leuzen als “We gaan jullie hier weghalen met bommen en schoten” en “we gaan jullie hotels verbranden” of “pas op dat je hier nooit terugkomt met je familie”. Daarnaast werden de agenten op foto vastgelegd, een manier van druk uitoefenen op personen die hun werk doen en wat gekopieerd is van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, “we maken foto’s zodat we wraak kunnen nemen”. Diverse van deze foto’s zijn al aan het circuleren op internet waaronder ook agenten in burger die op foto zijn vastgelegd.

Herleving?

Onderzoekers van de politie zijn erachter gekomen dat er binnen bepaalde groeperingen in het extreem linkse front bereid zouden zijn om de oude “Terra Lliure” organisatie of de opvolger daarvan “Exercit Popular Català” nieuw leven in te blazen. Terra Lliure ontstond in 1978 als organisatie om te strijden voor afscheiding van de regio Catalonië. Gedurende jaren werden er meer dan 200 aanslagen gepleegd, mensen geïntimideerd en zelfs ontvoerd waarbij er helaas meer dan honderd gewonden te betreuren waren maar nog erger 5 doden, 4 daarvan waren leden van de eigen organisatie. Gedurende het bestaan van deze afscheidingsorganisatie wist de politie meer dan 300 leden te arresteren waarna de groep uiteindelijk vanwege interne onenigheden in 1991 vanzelf uit elkaar viel.

Huidige politici

Het probleem is dat diverse van de toenmalige leden van de “Terra Lliure” actief zijn in de huidige Catalaanse politiek als leden van politieke partijen zoals Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) en de Candidatura d’Unitat Popular (CUP), beiden onderdeel van het Catalaanse parlement. Voorbeelden zijn Carles Sastre, ooit veroordeeld voor een bomaanslag met dodelijke afloop, die nu actief is binnen de CUP partij of Fredi Bentanachs, een van de oprichters van Terra Lliure, die deze week nog naast de ERC parlementariër Joan Tarda te zien was.

Via sociale media en websites zoals op forums is de “Nova Terra Lliure” vaker te zien waarbij ze aangeven dat ze klaar zijn voor een gewapende strijd en om op Spanjaarden te gaan jagen. Het gaat volgens de onderzoekers om een kleine groep fanatiekelingen die op dit moment niet over de juiste wapens beschikken en niet de middelen hebben om een gewapende strijd in de stijl van de ETA te gaan voeren. In 2014 probeerde deze groep mee te doen met de regionale verkiezingen maar dat ging niet goed en werd niet geaccepteerd.

Gezien de ontwikkelingen in Catalonië de laatste weken en maanden staan de agenten op scherp en doet men veel onderzoek naar de “Nova Terra Lliure” waarbij men probeert te achterhalen of deze gewelddadige organisatie serieuze vormen begint aan te nemen om zo snel mogelijk maatregelen te kunnen nemen. Lees HIER in het Spaans meer informatie over de Terra Lliure.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 34 reacties
 1. Ik zie die lafaarden daartoe in staat. Mensen die geen gezag erkennen , met niemand rekening houden en bijzonder dom zijn . Wel die zijn tot zo iets in staat.

 2. De realiteit is dat er weer ruimte geschept wordt voor toekomstige problemen in vormen van vul het maar in.!
  Wat een weg om te bewandelen richting een gezonde samenleving in Spanje .
  Het blijft maar doormodderen wat een domme kortzichtige stand van zaken.
  Er zweeft een soort politiek virus dat zich verspreidt richting andere landen.

  De geschiedenis boeken staan er bol van , maar nu even bij het heden blijven.
  De EU en Madrid staan zoals men zegt naast elkaar toch schept dat bij mij een soort van wantrouwen. Er zijn teveel anderen die echt niets met Spanje hebben toch er mee zijn gebaat als het weer fout gaat met Spanje.

  Daar staan de geschiedenis boeken ook bol van.
  De vage kanten vullen zich weer rijkelijk met allerlei rand-verhalen.
  Vrede en positieve veranderingen worden schijnbaar keer op keer geblokkeerd.
  De weg naar beschaving en vooruitgang die is nog steeds niet geopend.
  Het lintje dat doorgeknipt moet worden om deze weg te openen begint rimpels te vormen.

  Waarom al die vertragingen leert men dan niets van al die nare tijden die hebben plaats gevonden met alle gevolgen waar niemand die een gezond verstand bezit op zit te wachten. Met oogkleppen op gevoelloos alleen gaan voor een tijdelijke verrijking boven alles . Andermans ellende geeft men nog een trap na.
  Dus de volgende reeks van ellende zal waarschijnlijk zich weer gaan melden.
  Wat een kortzichtelijke manier om zo met mensen / dieren om te gaan .
  Spanje is niet bij machte om terugval van toerisme op te kunnen vangen.

  Dat gaat pijn doen in het zien dalen van inkomsten. Salut op betere tijden.

 3. Ik concludeer maar 1 ding. En weer zijn het de linksen die de boel ophitsen. We moeten niet bang zijn voor rechts maar voor links. Heel europa gaat door links naar de haaien

 4. De hergeboorte van terroristen die de afscheiding na streven? Tja, dat zal het laatste beetje sympathie van de buitenwereld naar Catalonië toe wel goed doen. Niet dus. Er was al niet veel meer van over door het halsstarrige “en wij hebben gelijk en staan in ons recht” gebral van de separatisten. Naar de wapens grijpen zal hun zaak alleen maar meer schade toe brengen.

  Wat je ook mag vinden van Rajoy en de Spaanse regering. De separatisten hebben gegokt (hopende dat Rajoy niet opgewassen zou zijn tegen en ‘fait acomplís’ en de onafhankelijkheid zonder slag of stoot zou worden verkregen) en gaan verliezen. De kaarten zijn geschud en het is overduidelijk dat alle kaarten in handen van de Spaanse overheid liggen. De enigste kaart die Puigdemont nog kan spelen is die van ‘het volk’ en de opinie. Dus Rajoy moet nog even oppassen. Maar als ook die slag wordt verloren is de zaak verloren…
  Maar ja, een kat in het nauw maakt rare sprongen en als er dus separatisten zijn die ondergronds gaan en naar de wapens grijpen dan is dat in de huidige wereld van ‘big brother is everywhere’ snel gedaan met ze en valt die hele droom van afscheiding voor de komende decennia in het water. Het zou zomaar wel eens kunnen zijn dat er zaken teruggedraaid gaan worden. (Afschaffing van de Catalaanse taal als 1e taal etc. Geen eigen politie apparaat etc.)
  Kortom, ik lig niet wakker van de ‘terroristische optie’. Dat deed ik overigens ook al nooit van de ETA terwijl ik notabene een aanslag van ze van zeer nabij heb zien gebeuren. Er zijn zelfs aanslagen van ze geweest op plaatsten waar wij toendertijd regelmatig kwamen. (Alicante, Santa Pola en Torrevieja). Nog nooit zorgen gemaakt over terrorsten. Wel over het idiote autoverkeer in Spanje……

 5. Baskische Afscheidsbeweging???? leuke afscheidingbeweging die bijna 1000 doden op z’n naam heeft staan. Begin eerst de dingen bij z’n naam te noemen. ETA is een terroristische bewegong die op de zwarte lijst staat van terroristische organisaties. ETA heeft zichzelf niet opgeheven maar een onbeperkt staakt het vuren afgekondigd in 2011. Er zijn nog altijd 314
  moorden op naam van ETA die nog geen veroodeelde hebben.
  Het lijkt me iets te lichtzinnig om hier over een afscheidingsbeweging te praten, terwijl het om terroristen gaat die de gewoonte hadden om autobommen en het nekschot tot hun “watermerk” te maken.

 6. Waarheid of misplaatste uitvinding van de PP!? Indien waar, terroristen of vrijheidsstrijders in de door Madrid begonnen oorlog?

  1. Welke oorlog? Weer zo’n overdreven reactie Rik. Nee, dit is geen uitvinding van de PP (dat is zoals alle catalaanse aanhangers doen de makkelijkste weg, meteen de beschuldigenede vinger de andere kant op wijzen). Terra Lliure heeft bestaan en wie weet gaat die helaas weer bestaan, je weet het niet. Ik heb met veel mensen uit Baskenland gesproken en die zeggen dat het er bijna op lijkt dat de geschiedeins zich herhaalt … het begint klein en vreedzaam maar dan…. En nee, welke schuld ligt in Madrid? Omdat ze een keer, jawel een keer (en daarna niet meer) te hard hebben opgestreden? Dat was fout, absoluut dat ontkent waarschijnlijk niemand MAAR feit blijft dat de Catalaanse autoriteiten werkelijk waar bezig zijn met iets wat zo illegaal is als de pest. Dialoog, overleg moet gevoerd worden om tot een voor beide partijen goede oplossing te komen. Overleg kan alleen gebeuren als dat binnend e wet valt, dat is in ALLE landen zo. Treedt je buiten die wet dan ben je fou bezig. ZOnder die wetten valt een land, een samenleing en alels uit elkaar en dat mag niet gebeuren want er zijn nog steeds van de 7,5 miljoen in Catalonië wonende mensen een heel groot deel die geen afscheiding willen en gewoon willen leven zoals het was.

  2. Door Madrid begonnen oorlog… in 1978 ??? Hoe heeft Madrid de oorlog laten beginnen, door het overgaan van een dictatuur naar een democratie, door het toekennen van autonomie aan de regio’s, door het lid worden van de EU ?

   Of bedoel je in 2014 toen die groep aan de verkiezingen probeerde mee te doen? Wat had Madrid toen dan fout gedaan? Of bedoel je nu in 2017 ? En zoja, wat heeft Madrid dan fout gedaan ? Een illegaal referendum uitgeroepen over Catalonië ? De Spaanse en de Catalaanse grondwet overtreden ? Het verbod van het Catalaans Justitieel Hof over het referendum genegeerd ? Voorzover ik weet heeft de huidige Catalaanse regering dat allemaal zelf gedaan hoor, en Madrid reageert (of zo je wilt: wordt gedwongen om te reageren). Bedenk ook dat de politie handelde in opdracht van de Catalaanse rechtbank (al was het ministerie in Madrid wel erg gretig bij het gehoor geven aan die opdracht).

 7. Ik hoop ook niet dat het de zin van terreur opgaat. Daar verliest steeds iedereen bij.
  Zie hoe het gaat in de gebieden waar joden en Palestijnen al jaren elkaar bekampen…
  En hoe fijn we het eigenlijk in Belgie hebben waar met veel minderheidsgroepen min of meer rekening wordt gehouden en de gemeenschappen aparte bevoegheden hebben, en hun identiteit mogen vieren.
  Waarom in de centrale regering zo dom geweest om zo hard op te treden op het referendum?
  En ook nu? Ze hadden het referendum gewoon kunnen laten doorgaan, zonder tussenkomst, want ze hoefden zich toch geen rekening te houden met de uitslag. En zelfs als Catalonie, toen, nu of morgen zich onafhankelijk uitroept, kunnen ze evengoed rustig gedragen. Er gaat immers toch (bijna) geen andere staat dit herkennen. Maar nee , ze waren zo stom om er met veel machtsvertoon wat op los te kloppen. Dit werkt zeer zeker radicalisering in de hand. Zelf vind ik het zeer verbazend dat tijdens en na het referendum de Catalanen zo rustig en waardig zijn gebleven. Ook nu vind ik de starre houding (en het niet erkennen van hun overdreven geweld) zeer kinderlijk. Ze ontkenden lang alles (“Er is geen referedum geweest” zei Rajoy) maar anderzijds geven ze het super veel aandacht op een repressive manier. Waarom slagen ze er toch niet in om echt te gaan praten.. Ik vind dat de Europese regeringsleiders daar Veeeeeeel harder op moesten aandringen (en niet zo poezelig blijven doen naar grote broer Spanje). Echt slim en rechtschappen kan je een deel van deze politici toch echt niet noemen. Zo spijtig.
  Ik probeer zo grootste conflicten beter te begrijpen en doorzien, door me na de details (inzoemen) net terug uit te zoemen en het te zien alsof het om een familie (of gezins) kwestie ging. Wat doe je als één van je leden , of partner, echt niet meer met je wil samenwonen? Zeggen wat je daarbij voelt, praten, of laten vertrekken, maar je kan toch nooit iemand verplichten “bij jou te horen”…of lijkt dit te simpel? Erken meer die eigenheid en vrijheid van je deelstaten (zoals in Belgie) en dan heb je zo een dik gezever niet. Maar nee, Spaanse top politici (en ook Catalunie, ook al is ie de “underdog”) gaat steeds harder en schreeuweriger te keer…..zo veel gemiste kansen…..
  Terreur is zo slecht, maar Spaanse regering voed die kwestie dan ook niet zo erg…zien ze niet hoe goed ze zouden kunnen samenwerken??? Hoeveel verdienen die???

  1. Catalonië is een van de gebieden van Europa met de meest verregaande autonomie, véél meer dan Vlaanderen. Zorg en onderwijs zijn in Spanje gedecentraliseerd (wat tot indoctrinatie via schoolboeken in Catalonië heeft geleid en tot het vrijwel uitbannen van het Spaans uit het onderwijs), over een eigen belastingdienst werd (moeizaam) besproken (het Baskenland heeft wél een eigen belastingdienst), Catalonië heeft haar eigen politiedienst, eigen publieke treindienst, eigen Hoge Raad (die nota bene het referendum verbood!!), etc. etc. etc. Vlaanderen heeft dat allemaal niet. En gelukkig maar, want je ziet wat ervan kan komen.

   Verder wel eens dat de centrale regering te ver is gegaan met politie-inzet bij het referendum. Aan de andere kant dreigde een staatsgreep door de Catalanen, en dat is niet niks. Spanje heeft altijd toegegeven, en lijkt nu te zeggen tot hier en niet verder. De Catalaanse regering besloot om de Spaanse en de Catalaanse grondwetten te negeren en voor Madrid was dat de druppel.

   Wat dialoog betreft, het is niet eens binnen Catalonië mogelijk. Mensen die tegen afscheiding zijn durven zich niet uit te spreken omdat er dan naar ze wordt gewezen en ze op lijsten kunnen komen (fascistische taferelen, terwijl de separatisten zogenaamd tegen het fascisme zijn). Zelfs binnen de eigen familie is politiek een taboe in Catalonië.

   1. Te veel oneliners met allemaal van horen en zeggen statements. Jammer maar dat verkoopt heel erg goed in de rest van Spanje en dus in jouw geval blijkbaar ook. PP en Ciudadanos hebben het paradijs voor het oprapen voor de komende 10jr. in de rest van Spanje. Scholen, geen leven voor de unionisten, geen spaans spreken etc etc. Uitzonderingen zijn er overal maar als ziet welke stromingen er binnen de catalanistische beweging bestaan hebben we het zeker niet over extreem linkse bewegingen als alleen de CUP, nostalgische catalanen met een Franco syndroom of makkelijk te manipuleren burgers, verre van dat. Nu zal mij verhaal als een geindoctrineerde catalaanse medeburger gezien worden maar dat moet dan maar. Vele europese en spaanse mensen die ik de laatste weken in Catalunya gesproken heb staan verbaasd over het feit hoe normaal het dagelijkse leven verloopt. Natuurlijk is de situatie niet ideaal maar van de andere kant past het de centrale regering wel heel goed om eens flink in de pot te roeren en kijken hoe ver ze kunnen gaan. Ik ken vele medeburgers die niet voor een afscheiding zijn maar die kunnen prima hun mening geven. Zoals gezegd uitzonderingen bevestigen de regel maar er zijn veel te veel meningen met te weinig kennis van zaken of alleen die van vrienden, (achter)neven en bekenden van bekenden.

 8. De vraag is echt of dit propaganda van Madrid is.
  Waar ter wereld zijn ooit al meerdere betogingen gehouden met meer dan een miljoen manifestanten, zonder dat er één incident aan te pas kwam ?
  Er zullen wel anarchisten en revolutionairen zijn bij de Catalanen, zoals in elke regio in elk land. Maar blijkbaar hebben deze zich niet kunnen of mogen vertonen tijdens die manifestaties.
  Er lijkt me maar één oplossing te zijn: zo vlug als mogelijk nieuwe verkiezingen, maar waarbij Madrid op voorhand toegeeft dat ze ten volle rekening zal houden met de uitslag. (en dat de Jordi’s nu reeds vrij mogen komen ..)

  1. Die twee Jordi’s zitten nota bene vast vanwege het organiseren van een demonstratie waarbij agenten werden ingesloten, hun auto’s werden vernield en hun vuurwapens gestolen. En ze zitten in voorlopige hechtenis omdat de rechter kans op herhaling ziet.

   Catalonië heeft op het gebied van vreedzaam demonstreren geen monopolie… Er zijn gelukkig heus wel meer plekken op de wereld die niet in Catalonië liggen en waar mensen vreedzaam kunnen demonstreren.

   Madrid zal heus wel rekening houden met de uitslag, de vraag blijft of de separatistische partijen dat ook zullen doen. Die willen niet voor niets géén verkiezingen. En waarom houden die separatistische partijen géén rekening met de uitslagen, zoals de Catalaanse grondwet waar in 2006 74% voor stemde maar door de separatisten niet wordt geaccepteerd?

  2. nou niet weer meteen met dat propaganda gedoe aankomen, daar hebben we het wel een beetje mee gehad. Feit is dat deze zeg maar binnenlandse terroristen hebben bestaan en dat de kans altijd aanwezig is dat ze weer “wakker worden”, zeker als er een veroordeeld Terra Lliure lid in de CUP partij zit. De jordi’s zitten vast omdat een RECHTER dat geoordeeld heeft, dezelfde die de politiechef vanwege gebrek aan bewijs wel uit de cel heeft gehouden. En nu niet meteen weer gaan roepen dat de PP de rechters in hun broekzak heeft want dat is ook weer zwaar overdreven.

   1. Beste redactie,
    bij deze laatste reactie ga je echt wel zwaar uit de bocht.
    Iedereen mag kleur bekennen maar als verantwoordelijke voor de artikels en de reacties hierop mag je wel enige neutraliteit aan de dag leggen.
    Het gebruik van de woorden “haha” en “blabla” getuigd van weinig diplomatiek gevoel.
    Voor mij een brug te ver en het einde van bezoeken aan Spanjevandaag.

    1. Je hebt helemaal gelijk en daarom is dat ook verwijderd. Iets te fel gereageerd op Luc en vele anderen die soms met niet goede argumenten aankomt. Bedankt voor het opmerken. Maar, een ding is het schrijven van de artikels die wel neutraal zijn, een ander ding is het reacgeren wat een persoonlijke mening mag zijn.

 9. Geweld met geweld bestraffen is nooit een oplossing, het enige wat werkt is de dialoog, alle dreigementen van tafel.
  Vervang politieke leiders die geen vreedzame oplossing willen.
  Opruiende taal moet vermeden worden, verder denk ik dat de jeugd verstandig genoeg is, om dit conflict op een positieve manier te begeleiden.
  Alsmaar terug keren in de verleden tijd brengt niets, als ellende.
  Vergeet vroeger kijk vooruit.
  Er is maar een Spanje, dat van het volk.

  1. De jeugd is misschien verstandig genoeg, maar we mogen niet vergeten dat die al, in zekere zin, op sommige scholen is geïndoctrineerd.

   1. Reis gelukkig veel door Spanje. Wat ik daar allemaal over de catalanen hoor is vaak niet te geloven. Erg jammer dat beide kampen veel cliches gebruiken. Het anti catalaanse werkt erg goed in bepaalde delen van Spanje en de politiek maakt daar graag gebruik van. Het indoctrinatie verhaal doet het ook goed in de rest van Spanje. Als nuchtere nederlander met schoolgaande kinderen heb ik totaal niet het idee dat het zo extreem is als men graag wil doen geloven. En in mijn geval is het een catalaans ingestelde school die we hebben gekozen om het atheistische karakter. Echt een prima openminded instituut. Ook de meest recente studies over de goede kennis van de spaanse taal onder de catalaanse kinderen spreken boekdelen. Misschien ben voor sommigen op dit forum ook gevangen door de catalaanse wind………….

  2. Nooit gehoord van het verdedigen en handhaven van grondwettelijke rechten voor alle burgers van een land. Wat zeur je nou over dialoog, dat is waar terrorisme ingang probeert te vinden. Het verdedigen van de rechten van burgers is van oudsher een plicht van overheden.
   Ook al gaat dat gepaard met geweld(verbaal als fysiek).Zonder grondwet en regels onstaat er chaos en het verlies van normen en waarden. Speel nou niet de vredelievende nederlander, maar wees de rechtvaardige en objectieve nederlander die wilt vechten voor zijn rechten en zijn plichten kent, daardoor is ons land(je) groot geworden in vrijheden. Vrijheid is aan regels gebonden, geen enkele vrijheid is verworven zonder geweld, het is een noodzakelijk kwaad geworden door het imperfecte handelen van ons mensen ras. Spanje ondergaat nu een immense gevaarlijke situatie, dankzij de tolerante houding in het verleden naar catalonie. Maar vrees niet Spanje GOD is on your side, stel je vertrouwen op HEM die alles weet en kent.

 10. Helaas roept geweld, geweld op. De weigering van de Spaanse regering om in dialoog en overleg te gaan met het Catalaanse bestuur is voor sommige extremisten dan ook olie op het vuur. Als Belg in een land met drie culturen weet ik dat alleen praten en overleggen partijen kan verzoenen en extremisme ontmijnen.

  1. Het is alleen wel moeilijk wanneer de Catalanen zelf gesplitst zijn in twee groepen (voor en tegen afscheiding), waarbij het separatistische deel van de Catalanen niet naar degenen wil luisteren die hun mening niet delen, laat staan met ze praten. Eigenlijk zijn de Catalanen in drie delen gesplistst: mensen die de huidige situatie willen (autonomie binnen een staat), mensen die zich willen afscheiden, en mensen die niets met afscheiding hebben en autonomie niet interesseert. Het zijn de anarchisten en separatisten die om dialoog vragen (let wel: dialoog over hoe en wanneer af te scheiden, dát is waar ze over willen praten) maar zelf niet voor rede vatbaar zijn.

 11. Het is toch ongelofelijk dat er blijkbaar Catalaanse partijen bestaan die het goedkeuren dat mensen, die in het verleden betrokken zijn geweest bij politieke aanslagen met dodelijke afloop, bij hen een vooraanstaande positie krijgen!? Als je dit als politieke partij gedoogt, dan zou deze partij verboden moeten worden!
  Dit Catalunya begint steeds ongeloofwaardiger te worden. En ook de “Operette revolutie” die nu gaande is, draagt niet veel bij. En wie mag er dadelijk opdraaien voor alle economische schade die dit gaat opleveren …………………….?

 12. Laat ze die maar in de gaten houden, maar dat doen ze zo te horen al, en bij het minste of geringste in de kiem smoren. “Het proces” zorgt wel voor een voedingsbodem en steeds meer lijkt Catalonië op het Baskenland uit de ETA-tijd dat je niet vrij je mening mocht uiten. Wel is Spanje door het ETA-verleden goed bestand tegen de ontwrichting van terrorisme.

  De oplossing ligt in de Catalaanse samenleving zelf, die vrije meningsuiting in ere moet herstellen. De “dialoog” waar de separatisten om vragen en tegelijk met leugens de kop undrukken is precies wat in Catalonië op gang moet komen, tussen de Catalanen die voor en tegen zijn. Het lijkt erop dat men in Catalonië tegenwoordig binnen de eigen familie niet vrij een mening kan uiten en zo ver was het zelfs in het Baskenland niet gekomen.

 13. Wat een onzinverhaal zeg. De catalaanse beweging van de niieuwe generatie is vreedzaam, helaas voor Rajoy. Misschien dat er war cyber dingetjes zullen komen maar verder niet. Nee, de 900 doden van de ETA zullen er niet komen. Misschien een goed moment voor Spanjevandaag om eens een goed verhaal over de “solidariteit” van de basken te schrijven.

  1. Klopt helemaal, iedereen is vreedzaam en goed georganiseerd bezig, een pluim daarvoor. Maar er zijn altijd een aantal rotte peren tussen de mensenmassa die het kunnen verzieken. Het feit dat de politie ermee bezig is zegt genoeg denk ik. Maar laten we er vanuit gaan dat het nooit zover zal komen al moet je de CUP met hun jeugdafdelingen zoals Aran in de gaten houden

   1. Opmerking mbt de baskische solidariteit blijft staan. Ooit waren dit dankzij de verschrikkelijke ETA in de rest van Spanje gehate medeburgers.. Nu zijn het plotseling voorbeeldige medeburgers maar ze lachen alle spanjaarden in het gezicht uit met meest vreemde akkoorden die ze helaas grotendeels te danken hebben aan de 900 doden. Kom op redactie…..!!!

 14. Zoiets is niet onmogelijk, maar als ze zover gaan krijgen ze wel de hele wereldopinie tegen zich, deze anarchisten. Spanje staat niet alleen in dit opzicht en heeft moderne apparatuur om deze toestand te controleren, eventueel met behulp van andere buitenlandse …..

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken