menu: rubrieken, zoeken & meer

Madrid zegt dat kinderen in de pauze mondkapjes af mogen doen maar dat mag niet volgens de wet

Madrid zegt dat kinderen in de pauze mondkapjes af mogen doen maar dat mag niet volgens de wet
Beeld: Europa Press

Madrid zegt dat kinderen in de pauze mondkapjes af mogen doen maar dat mag niet volgens de wet

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De regionale premier van de Madrid regio Isabel Díaz Ayuso heeft op donderdag gemeld dat alle kinderen vanaf volgende week de mondkapjes af mogen doen tijdens het speelkwartier of pauze. Het probleem is echter dat dit indruist tegen de wet die met medeweten van de regio madrid werd aangenomen en geldt voor heel Spanje. Daarom zegt het Ministerie van Volksgezondheid dat kinderen hun mondkapje af mogen doen als dat gebeurt in de buitenruimtes en alleen als de anderhalve meter afstand gehandhaafd kan worden.

Isabel Díaz Ayuso zoekt als regionale premier van de Madrid regio opnieuw de confrontatie met de centrale regering door het dragen van het mondkapje in het speelkwartier of pauze voor alle scholieren in de regio niet meer te verplichten vanaf maandag 25 oktober. 

Het probleem is echter dat dit volgens de landelijke wet zoals vermeld in de ‘Declaración de Actuaciones Coordinadas en Salud Pública frente a la COVID-19 para centros educativos durante el curso 2021-2022’ die ook door de Madrid regio werd geaccepteerd niet is toegestaan.

Nadat de Spaanse pers hierover schreef werd door de regionale overheid in de Madrid regio een verandering aangebracht in hun persbericht om aan de huidige corona-regels te voldoen door te melden dat het mondkapje alleen af mag als er sprake is van 1,5 meter afstand.

Praktisch alle regionale overheden verplichten leerlingen nog steeds om zowel in de klaslokalen, gangen en gemeenschappelijke ruimtes als buiten tijdens de pauze of het speelkwartier het mondkapje te dragen. Alleen in Asturië, Baskenland, Catalonië en Navarra heeft men gezegd dat leerlingen hun mondkapje af mogen doen als ze in een buitenruimte zijn en als de 1,5 meter afstand gewaarborgd is of als dit tijsen een activiteit zoals sporten noodzakelijk is.