Spaanse woorden om de kerstloterij ‘El Gordo’ te begrijpen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Spaanse woorden om de kerstloterij ‘El Gordo’ te begrijpen
Beeld: Europa Press

Laatste update: 6 maanden geleden.

MADRID – Het zal je als lezer niet ontgaan zijn dat deze 22 december de grote kerstloterij ‘El Gordo’ plaatsvindt in Spanje. In het land zelf heeft men het over niets anders en het lijkt het evenement van het jaar met nerveuze kerstloten eigenaren, kinderen die de nummers al zingend aankondigen en flessen Cava en feest bij de winnaars. Maar wat betekenen alle woorden die gebruikt worden bij de ‘El Gordo’ loterij?

Voor de Spanjaarden is het de gewoonste zaak en is het een traditie om mee te spelen met de bekende kerstloterij op 22 december. Daarom is men bekend met de woorden die men gebruikt om alles te omschrijven maar voor een buitenlander die in Spanje woont en/of daar vaak op bezoek komt is het nog niet zo makkelijk. Daarom een korte uitleg over de trekking en de veel gebruikte woorden tijdens de ‘El Gordo’ kerstloterij.

Trekking

De trekking begint op 22 december om 08.00 uur, wanneer het publiek de zaal mag binnenkomen, om 08.30 uur gevolgd door de installatie van de president en notaris. Onder het toeziend oog van alle aanwezigen (vaak verkleed alsof het carnaval is) worden de ballen, via een geautomatiseerd systeem, naar de tombola geleid, die op zijn beurt weer door de president verzegeld wordt. 

De eigenlijke trekking wordt gedaan door kinderen van het Colegio de San Ildefonso. Twee kinderen halen twee ballen uit twee buizen, die uit twee aparte tombola’s komen, waarbij één kind uiteindelijk al zingend het nummer bekend maakt en de ander het bedrag. 

De bedragen zijn in principe altijd 1.000 euro en af en toe komt er een balletje uit rollen met een hoofdbedrag, dat dan naar de tafel van de president en zijn team gebracht wordt en aan het publiek wordt getoond. De ballen worden daarna door de twee kinderen op twee paaltjes geplaatst en als deze vol zijn op de tafel van de notaris in een kistje gedaan. Wanneer dat kistje vol is, zijn er 200 ballen van een serie verzegeld en worden de twee kinderen vervangen door andere leerlingen van de school. 

De uiteindelijke lijsten met winnaars worden samengesteld door een veertigtal anonieme personen, die via een geautomatiseerd systeem de winnaars en bijbehorende dorpen en steden op lijsten vermelden. Dit gebeurt 45 minuten nadat de laatste ballen zijn getrokken. Deze lijsten worden naar de Fábrica Nacional de Moneda y Timbre gebracht, de enige instantie die de lijsten mag afdrukken. Deze verspreidt de lijsten door Spanje en ‘s middags zijn de winnaars bekend.

De hele dag op 22 december zendt de Spaanse nationale tv-zender TVE de trekkingen uit en worden winnaars opgezocht en geïnterviewd. Het is een waar spektakel in Spanje. De rechtstreekse uitzending is ook te bekijken via de website van TVE.

Spaanse woorden om de kerstloterij ‘El Gordo’ te begrijpen
Europa Press

Woordenlijst

 • Sorteo Extraordinario de Navidad – Speciale Kerstloterij
 • El Gordo – De vette of dikke (vanwege de grote jackpot)
 • Colegio de San Ildefonso – De school waarvan de weeskinderen de nummers zingen
 • Bombos – De grote en de kleine tombola’s 
 • Bolas – De houten balletjes met de nummers. Er zijn 2 soorten, die met 100.000 nummers en die met 1.807 prijzen.
 • Primer premio (El Gordo) – De hoofdprijs ( 1x 4.000.000 euro)
 • Segundo premio – Tweede prijs (1x 1.250.000 euro)
 • Tercer premio – Derde prijs (1x 500.000 euro)
 • Cuarto premio – Vierde prijs (2x 200.000 euro)
 • Quinto premio – Vijfde prijs (8x 60.000 euro)
 • La pedrea – Dit zijn de gezongen ‘1.000 euros’ prijzen (1.794x 1.000 euro) waarvan het lot bestaat uit 5 nummers.
 • Reintegro – Dit is een extra prijzenpot voor alle loten (decimos) waarvan de eindnummers overeenkomen met het eindnummer van de hoofdprijs (El Gordo). Als dat het geval is krijg je de inleg terug wat in het geval van een tiende (decimo) 20 euro is. Er zijn 9.999 Reintegros.
 • Decimo – Een tiende deel van een lot wordt het meeste gekocht in Spanje. Een lot kost 200 euro en een tiende is dus 20 euro per lot. Dit houdt echter ook in dat als jouw lotnummer het winnende nummer is je ook een tiende van de prijs krijgt. IN het geval van de hoofdprijs (El Gordo) is dat 400.000 euro, tweede prijs is dat 125.000 euro en de derde prijs is dat 50.000 euro.
 • Billete – Bestaat uit tien decimos die hetzelfde nummer hebben en die tot dezelfde serie behoren. Er zijn 170 series en van elk nummer zijn er 170 billeten.
 • Series – Er zijn 100.000 nummers (van 000000 tot 999999) die meedoen in 170 verschillende series.
 • Agraciado con el Gordo – Dit zijn de eigenaren van de winnende loten van de hoofdprijs. Een lot of een tiende deel daarvan staat niet op naam en dus is de drager ervan de eigenaar. Houdt je eigen lot dus goed in de gaten.
 • Aproximación al … – Er zijn ook speciale prijzen voor de loten die dichtbij een winnend lot liggen zoals bij de primer premio (2x) 20.000 euro, segundo premio (2x) 12.500 euro, tercer premio (2x) 9.600 euro.

Speel jij ook mee en wil je weten of je en wat je hebt gewonnen, vul dan jouw kerstlot nummer hier in (bij Busque su número).

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.