Search
menu
Search

Het is weer de kerstloterij “El Gordo” tijd in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Het is weer de kerstloterij “El Gordo” tijd in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Sorteo Extraordinario de Navidad, ook wel Sorteo of Lotería de Navidad genoemd, is de bekendste van Spanje die elke 22 december gevierd wordt in het Teatro Real in Madrid. De winnaars kunnen al dezelfde dag vanaf 18.00 uur hun premie opeisen waardoor men dus niet hoeft te wachten tot de volgende dag, wel zo prettig als je miljardair bent geworden. De “El Gordo” loterij staat bekend als de grootste loterij ter wereld en net zoals de laatste jaren zullen er ook veel buitenlanders meedoen met de loterij nu het steeds makkelijker is om loten via internet te kopen.

De loterij wordt live uitgezonden op de Spaanse televisie TVE en trekt miljoenen kijkers en miljoenen deelnemers. De hoogste premie heet “El Gordo” en bestaat uit 4 miljoen euro per biljet. De verkoop van de loten voor el Gordo is ook de langste van allemaal aangezien loten voor de kerst trekking al begin augustus gekocht kunnen worden. Loten kosten 20 euro per stuk en net zoals elk jaar worden er miljoenen verkocht. In totaal heeft de Spaanse loterij bijna 2,4 miljard euro te verdelen onder de winnaars.

Zingende kinderen

De trekking begint op 22 december om 09.00 uur als het publiek de zaal mag binnenkomen wat gevolgd wordt om 08.30 uur met het installeren van de president en notaris. Onder het toeziend oog van alle aanwezigen worden de ballen, via een geautomatiseerd systeem, naar de tombola geleid die op zijn beurt weer door de president verzegeld wordt.

LET OP: In 2020 zal de trekking vanwege de corona-maatrgelen gebeuren zonder publiek, met mondkapjes (behalve op het moment van het roepen/zingen van de nummers en de social distance.

De eigenlijke trekking wordt gedaan door kinderen van het Colegio de San Ildefonso. Twee kinderen halen twee ballen uit twee buizen die uit twee aparte tombola’s komen, waarbij een kind uiteindelijk al zingend het nummer bekend maakt en de ander het bedrag. Het is een beetje oubollig maar traditioneel spektakel om te zien.

De bedragen zijn in principe altijd 1.000 euro en af en toe komt er een balletje uitrollen met een hoofdbedrag wat dan naar de tafel van de president en zijn team gebracht wordt en aan het publiek wordt getoond wat dan begint te klappen en te juichen. De ballen worden daarna door de twee kinderen op twee paaltjes gedaan en als deze vol zijn naar aan de tafel van de notaris in een kistje gedaan. Als dat kistje vol is zijn er 200 ballen van een serie verzegeld en worden de twee kinderen vervangen door andere leerlingen van het San Ildefonso college.

Lijst van winnaars

De uiteindelijke lijsten met winnaars worden gemaakt door een 40 tal anonieme personen die via een geautomatiseerd systeem de winnaars en bijbehorende dorpen en steden op lijsten vermelden. Dit gebeurt 45 minuten nadat de laatste ballen zijn getrokken. Deze lijsten worden naar de Fábrica Nacional de Moneda y Timbre gebracht, de enige instantie die de lijst mag printen. Deze verspreidt de lijsten door Spanje en ‘s-middags zijn de winnaars bekend en kun je op tientallen zoniet honderden websites kijken of ook jij als speler hebt gewonnen.

De winnaars op tv

De hele dag op 22 december zendt de TVE de trekkingen uit en worden winnaars opgezocht en geïnterviewd. Het is een waar spektakel in Spanje waarbij het wel lijkt of heel Spanje feest viert. Aangezien er veel dure loten gedeeld worden gekocht door werkcollega’s of familieleden en vrienden, vieren er meestal veel mensen tegelijk feest. Op 6 januari herhaalt zich het hele proces met de el Sorteo Extraordinario del Niño die met Driekoningen gevierd wordt.

LET OP: DIt jaar zal er vanwege de corona-maatregelen minder feest op straat gevierd worden maar we omschrijven de situatie zoals dit in een ‘normaal’ jaar zou plaatsvinden.

Premies

In totaal wordt er 2.408.000.000 miljoen euro (2,4 miljard dus) aan premies verstrekt, dat is ongeveer 70% van de 3.440.000.000 (dus 3,34 miljard) aan verkoopopbrengsten. Dit jaar zijn er 15.304 verschillende geldbedragen die onder 100.000 nummers van elk 172 series verdeeld worden.

De hoofdprijzen per serie zien er als volgt uit:1 hoofdprijs van 4.000.000 euro, 1 tweede prijs van 1.250.000 euro, 1 derde prijs van 500.000 euro, 2 vierde prijzen van 200.000 euro, 8 vijfde prijzen van 60.000 euro en 1.794 prijzen van 1.000 euro, ook bekend als de “pedrea”.

Kleine kans op winst maar toch…

Onderzoek heeft uitgewezen dat de kans om “El Gordo” te winnen een op de 16,5 miljoen is en dus is het winnen van de kerstloterij voor velen een droom die voor slechts heel weinigen werkelijkheid zal worden. Maar toch is er altijd een beetje hoop en dromen miljoenen Spanjaarden alvast vooruit over wat ze met dat vele geld zullen gaan doen, zelfs degenen die geen loten hebben gekocht.

Volgens Loterías y Apuestas del Estado geven Spanjaarden in dit jaar weer veel geld uit aan de kerstloterij met een gemiddeld bedrag van 63,80 euro per persoon. Men zoekt ook dit jaar dus weer het geluk op.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?