menu: rubrieken, zoeken & meer

Nieuwe corona-maatregelen Spanje: mondkapjesplicht vanaf vrijdag 24 december

Nieuwe corona-maatregelen Spanje: mondkapjesplicht vanaf vrijdag 24 december
Beeld: Canva

Nieuwe corona-maatregelen Spanje: mondkapjesplicht vanaf vrijdag 24 december

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na de videoconferentie tussen de Spaanse regering en de regionale premiers van de 17 autonome regio’s, is overeengekomen dat er vanaf vrijdag 24 december weer een mondkapjesplicht geldt in heel Spanje. Dat betekent dat het mondkapje altijd gedragen moet worden, ook wanneer de 1,5 meter afstand gehandhaafd kan worden. Sinds 24 juni 2021 was het zo dat het mondkapje gedragen moest worden als de 1,5 meter in de buitenlucht niet gehandhaafd kon worden terwijl de ‘mascarilla’ op alle andere plaatsen wel altijd verplicht is geweest.

De mondkapjesplicht geldt vanaf 24 december en is eigenlijk de enige extra corona-maatregel die nu genomen is. Het mondkapje hoeft niet gedragen te worden in de natuur zoals tijdens een wandeling in de bergen en op het strand als de anderhalve meter afstand gehandhaafd kan worden. Het mondkapje hoeft ook niet op wanneer men in de buitenlucht sport. De regel is dus eigenlijk dat het mondkapje overal binnen en buiten gedragen moet worden (op de eerder vermelde uitzonderingen na) om zo de verspreiding van de Omicron-variant tegen te gaan.

Van de 17 regionale premiers van de autonome regio’s was het overgrote merendeel het eens met deze extra maatregel al is het volgens sommige van hen niet genoeg. Daarom sluit men nu niet uit dat er per regio andere maatregelen bij komen, zoals nu ook al het geval is. De grootste tegenstander van al deze regels is, zoals altijd, de regionale premier van de Madrid regio waar op woensdag een record aantal besmettingen werd gemeld.

Verder heeft premier Pedro Sánchez aangegeven dat het leger zal worden ingezet om de vaccinatiecampagne een ‘boost’ te geven en meer capaciteit te hebben om nog meer boosterprikken te zetten. Op woensdag werd bekend dat er inmiddels 11,8 miljoen boosterprikken zijn gezet in Spanje. Wat betreft de boosterprikken heeft de regering nieuwe objectieven op tafel gelegd:

  • Voor het eind van 2021 moet 80% van de 69-60-jarigen een boosterprik hebben gehad.
  • Voor 24 januari moet 80% van de 59-50-jarigen een boosterprik hebben gehad.
  • In de eerste week van maart moet 80% van de 49-40-jarigen een boosterprik hebben gehad.
  • Voor 7 februari moet 70% van alle kinderen van 5 tot en met 11 jaar een eerste corona-prik hebben gekregen.
  • Voor 19 april moet 70% van alle kinderen van 5 tot en met 11 jaar de tweede corona-prik hebben gekregen.

De Spaanse premier heeft bevestigd dat het Europees digitaal coronacertificaat vanaf 1 februari niet meer geldig is negen maanden nadat iemand volledig is gevaccineerd tenzij deze persoon een boosterprik heeft gekregen, zoals Europees is afgesproken. HIER is meer te lezen of dit limiet voor het reizen binnen de Europese Unie met een coronacertificaat voor gevaccineerden.