skip to Main Content

Meerderheid Basken spreekt Spaans

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

SAN SEBASTIÁN – (Else Beekman) Zes op de tien Basken geeft de voorkeur aan het spreken van Castiliaans, boven de eigen regionale taal, het ‘Euskara’ (Baskisch). Dit blijkt uit een onderzoek van de regionale Baskische regering. Op school of op het werk wordt het meest Baskisch gesproken met 14 procent ten opzichte van 63 procent Castiliaans als voertaal.

Thuis spreekt 13 procent altijd Baskisch en 68 procent Castiliaans en onder vrienden wordt de regionale taal het minst gesproken met 9 procent (69 procent Castiliaans)

Vooral onder jongeren wordt Baskisch veel als voertaal gebruikt. Goed tot zeer goed Baskisch wordt gesproken door jongeren tussen 15 en 17 jaar. Veel Basken (85 procent) zien het spreken van de Baskische taal als manier om deuren te openen.

Promoten

67 procent wil dat de taal blijft bestaan, maar geeft aan dat dat niet ten koste van alles hoeft te gaan. 64 procent is van mening dat de overheid de taal actief moet promoten om te voorkomen dat deze ooit verdwijnt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend