skip to Main Content
Gemeente Lloret de Mar gaat via de smartphone toeristen volgen
123rf

Gemeente Lloret de Mar gaat via de smartphone toeristen volgen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

GERONA – Vanaf komende zomer zullen de buitenlandse toeristen die naar de Catalaanse badplaats aan de Costa Brava komen door de gemeente gevolgd en geanalyseerd worden wat betreft hun bewegingen in de toeristenplaats. Nu de roamingkosten drastisch verlaagd zijn of niet meer bestaan maken veel buitenlanders gebruik van hun databundel om te internetten tijdens de vakantie.

De beheerders van de zendmasten in Spanje, en dan met name in de toeristische gebieden, hebben miljoenen gegevens over de activiteiten van buitenlandse toeristen in badplaatsen. Aangezien de gemeente Lloret de Mar graag wil weten wat en waar de buitenlandse bezoekers zich zoal bevinden tijdens hun verblijf, is men een samenwerking aangegaan met telecomleverancier Orange.

Orange is de derde grote telecomleverancier in Spanje (achter Movistar en Vodafone) en werkt wat betreft het verzamelen en analyseren van de opgeslagen gegevens samen met Mabrian Technologies, een specialistisch bedrijf wat betreft data analyse.

Sinds dat de roaming kosten zijn verlaagd of niet meer bestaan bij telefoongebruikers binnen de Europese Unie, is het gebruik van de mobiele telefonie zendmasten flink toegenomen in de toeristische gebieden in Spanje. Dagelijks worden er 4 miljoen gegevens verstuurd en ontvangen door de zendmasten wat waardevolle data is voor veel bedrijven en instellingen.

De gemeente Lloret de Mar wil via de smartphone informatie weten waar de bezoekers vandaan komen en waar ze zich zoal bevinden in de badplaats. Deze informatie kan dan gebruikt worden om jaren met elkaar te vergelijken en te achterhalen waar zich de meeste mensen bevinden in de toeristenplaats. Dat alles met het behouden van de privacy van de smartphone gebruikers.

Volgens Orange maken toeristen gemiddeld 100 tot 150 keer per dag gebruik van hun smartphone tijdens hun vakantie in Spanje. Orange zegt alleen gebruik te maken van de data die het bedrijf ontvangt wat betreft de verbinding met de zendmasten en niet wat betreft de GPS op de smartphones.

Veel badplaatsen in Spanje doen ongeveer hetzelfde met de gratis WIFI verbindingen die aangeboden worden op de stranden. Als buitenlanders daar gebruik van maken kan men gegevens verzamelen en zelfs de toeristen berichten sturen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. De bemoeizucht van allerlei instanties is wat mij betreft de druppel.! Waar zijn de grenzen van alles willen weten.! Als er geen prive meer zal zijn. Plus het vertrouwen in digitale bedrijven er niet meer is..! Ik zal het u zeggen dan wordt het een groot probleem. Niemand wil in een digitale fuik leven .! Het leven is niet te beheersen de massa zal op termijn op grote schaal tegen gaan werken en het niet meer willen. Het mijden van dus een andere vorm van bereikbaarheid gaan zoeken / uitvinden..! Criminaliteit zal nooit verdwijnen helaas de harde feiten ook in Spanje niet..! Was het maar een vreedzame samenleving !! Een digitaal tijdperk vol met obstakels en blokkades wat een domper.! Het is link om op deze link te klikken.! Klikken versus verraden..! Het liegen staat gedrukt..! Waardeloos ! Nog steeds geen gezonde vooruitgang te bespeuren.! Trouwes het toerisme gaat bij deze stromingen het ook niet redden.! Teveel van zowat alles wat men maar kan opnoemen..! Culturen verdwijnen en zonnebrillen-shops komen er voor terug ! De eet-zaken puilen uit hun voegen. Nee kan het wat minder !! Alles zal vastlopen dat voel ik zo vanbinnen. Misschien wel terug naar af. De digitale vervuiling !

  2. De bemoeizucht van allerlei instanties is wat mij betreft de druppel.! Waar zijn de grenzen van alles willen weten.! Als er geen prive meer zal zijn. Plus het vertrouwen in digitale bedrijven er niet meer is..! Ik zal het u zeggen dan wordt het een groot probleem. Niemand wil in een digitale fuik leven .! Het leven is niet te beheersen de massa zal op termijn op grote schaal tegen gaan werken het niet meer willen. E

    1. Wat Lloret doet kan al vele decennia, ze gebruiken alleen de zendmasten. Maar iedereen met een smartphone levert alle privacy in, zie de voetbalapp van LaLiga, die je microfoon, WiFi en gps aanzet tijdens voetbalwedstrijden, zodat ze kunnen bepalen of de plek waar je je bevindt wel een abonnement op een voetbalzender heeft. Zoniet wordt een inspecteur gestuurd om te beboeten. Dat mag in Spanje, terwijl Nederland een van de lakste privacybeschermingen heeft van de wereld (daarom werd El Chapo vanuit Nederland in México afgeluisterd), dus stel je voor wat daar wordt gedaan met je gegevens.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken