skip to Main Content
Helft van het Spaanse pretpark PortAventura in Salou staat te koop voor 500 miljoen euro *UPDATE*

Helft van het Spaanse pretpark PortAventura in Salou staat te koop voor 500 miljoen euro *UPDATE*

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

TARRAGONA – Voor diegene die graag een pretpark wil hebben op een zonnige plaats langs de Middellandse Zee, dit is nu jouw kans. Een van de aandeelhouders van het populaire en goedlopende pretpark PortAventura nabij de badplaats Salou aan de Costa Dorada, heeft hun aandeel te koop gezet voor een half miljard euro. De andere helft van het park is in handen van de Italiaanse familie Bonomi die voorlopig hun deel nog niet te koop heeft gezet.

UPDATE: Volgens KKR staat hun aandeel in het PortAventura park helemaal niet te koop, zo valt te lezen in El Economista. De krant schrijft echter dat er wel sprake is van een verkoop omdat er meerdere bronnen zijn die dit bevestigen.

Terwijl men in PortAventura druk bezig is om voorbereidingen te treffen voor het nieuwe seizoen waarbij ook het net nieuw gebouwde Ferrari Land open moet gaan voor het publiek, wordt er in de krant El Economista geschreven dat het Amerikaanse KKR hun aandeel in het park te koop hebben gezet voor 500 miljoen euro. Om de verkoop te regelen heeft het Amerikaanse investeringsfonds JP Morgan aangenomen. Het bedrag wat KKR wil hebben voor 49,9% van het pretpark is negen keer meer dan de winst die behaald werd in 2015 van 85,6 miljoen euro terwijl dat jaar de omzet 193,9 miljoen euro was.

KKR is slechts voor de helft eigenaar van PortAventura terwijl de andere helft (om precies te zijn 50,1%) van de Italiaanse familie Bonomi is. Zij hebben aangegeven dat ze hun deel (nog) niet te koop hebben gezet maar dat ze ook nog niet met banken hebben gesproken om het Amerikaanse aandeel van 49,9% over te nemen. De kans dat zij de andere helft overnemen is dus vrij klein maar wie weet gebeurt er achter gesloten deuren al heel veel.

Eigenaren

Sinds de opening van PortAventura is het populairste en grootste pretpark van Spanje meerdere keren van eigenaar verandert. In de negentiger jaren was het de Generalitat de Catalunya die de economie een nieuwe impuls wilde geven door de creatie van een pretpark. Het was de Amerikaan Anheuser Busch die het park opzette maar niet veel later nam de Spaanse zakenman Javier de la Rosa het park voor 80% over terwijl de Amerikanen 20% bezaten. Daarna werd het park ook nog eigendom van het Britse Pearson en het bekende Universal Studios waarna de Catalaanse bank La Caixa in 2009 het grootste deel van het park overnam.

Eind 2012 verkocht La Caixa hun aandeel van het park aan de Italiaanse familie Bonomi voor zo’n 100 miljoen euro. Nog geen jaar later nam het Amerikaanse KKR 49,9% van de aandelen over omdat men een internationaler beleid wilde gaan voeren. Deze strategie bleek te werken aangezien de omzetten sindsdien elk jaar stegen en de winst ook meer werd waardoor men meer kon investeren.

Pretpark en meer

PortAventura is nu onderverdeeld in verschillende delen, te weten PortAventura Park waar 40 attracties, 41 shows, 51 winkels en 47 restaurants en bars liggen en waar elk jaar meer dan 4 miljoen mensen naar toe gaan. Daarnaast is er het waterpark PortAventura Caribe Aquatic Park en het golfresort Mediterránea Beach&Golf. Ook zijn er vijf hotels en een conferentiecentrum.

Op dit moment is men met de laatste werkzaamheden bezig van het nieuwe pretpark Ferrari Land welke in april open moet gaan. Daarnaast heeft men opnieuw het Cirque du Soleil aangenomen om tot 2022 hun shows uit te voeren in hun speciale tent die naast het pretpark te vinden is gedurende de zomermaanden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. We zijn er afgelopen zomer twee dagen geweest. Leuk park maar qua service moeten ze nog veel leren van de amerikaanse parken zoals Disney. Vooral het gebrek aan verschillende talen valt op. Ook gaan de restaurants belachelijk laat open. Maar al met al een leuk park. Kan aan de efteling tippen maar nog niet aan Disneyland. Nu is het wachten op Paramount Europe in Murcia. Daar is het tenminste het beste weer alleen hoop ik dat er een Amerikaanse leiding komt want als de Spanjaarden het gaan doen dan….
    Het is met kleine en grotere kinderen een bezoek zeker waard.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken