skip to Main Content

Spaanse deelname aan Libië missie kost het land tenminste 25 miljoen euro

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Terwijl de bombardementen op Libische steden en doelwitten zijn losgebarsten en de Spaanse militairen met 5 vliegtuigen, een fregat en onderzeeër hebben deelgenomen aan de “oorlog” of “bevrijding van het Libische volk”, heeft het Spaanse parlement na inzet van de militairen op drie stemmen na ingestemd met de missie in Libië. Deze missie zal Spanje echter zo’n 25 miljoen euro gaan kosten, een bedrag wat kan oplopen indien de missie verlengt dient te worden.

Het laten opstijgen van de vijf vliegtuigen, waaronder F-18 straaljagers, kost de overheid zo’n 10 miljoen euro per maand. Aangezien de missie in eerste instantie een tot drie maanden kan gaan duren, is de rekensom zo gemaakt. Echter, het maritieme embargo, waarbij Spanje actief betrokken is met een fregat en een onderzeeër, zal Spanje per maand 5 miljoen euro opleveren.

Het is voor het eerst dat de regering de kosten openbaar maakt in de Spaanse media maar ziet dit wel als noodzakelijk aangezien het hier om een vredesmissie gaat die wordt uitgevoerd in opdracht van de Verenigde Naties, iets wat bijvoorbeeld bij de oorlog in Irak, waarbij ook Spanje betrokken was, niet het geval was.

Toch wordt er flink gediscussieerd over de “guerra” zoals de PP leider Mariano Rajoy dit tientallen keren overal roept. De vraag is, is dit geweld allemaal nodig? Hoe lang gaat het duren? En wat als Gadafi niet verdwijnt? Al met al veel vragen waar voorlopig nog geen antwoorden op zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend