Grenzen Spanje tot het einde van de noodtoestand (7 juni) gesloten

Grenzen Spanje tot het einde van de noodtoestand gesloten
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Op zaterdag 23 mei heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken een nieuw besluit in de Staatscourant BOE geplaatst over de verlenging van de grenscontroles in Spanje. Deze zouden op 24 mei moeten eindigen maar deze zijn nu verlengd tot het einde van de noodtoestand met mogelijke verlengingen. Op dit moment eindigt de huidige noodtoestand op 7 juni. UPDATE: Inmiddels is bekend dat het vanaf juli weer mogelijk is om naar Spanje te reizen!

Het gaat om de BOE SND/439/2020 waarin staat ‘restablecimiento temporal de controles en fronteras interiores aéreas, marítimas y fronteras interiores terrestres’ ofwel tijdelijk herstel van de controles aan de lucht-, zee- en landsgrenzen. Wat betreft ‘interiores’ bedoelt men de grenzen binnen de Europese Unie en het Schengengrens gebied. 

De grenscontroles worden vanaf zondag 24 mei middernacht verlengd tot het einde van de noodtoestand wat op dit moment 7 juni is maar nog een keer verlengd kan worden tot het einde van het de-escalatieproces met een zesde noodtoestand verlenging of wanneer er om een andere reden een wijziging komt. Alleen de volgende personen mogen via de vliegvelden, havens en over de weg Spanje binnenkomen:

  • Spaanse staatsburgers
  • Inwoners van Spanje die hun vaste woonadres (hoofdwoning of ‘lugar de residencia’) moeten bewijzen door middel van het Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión, ook wel Tarjeta Residencia genoemd en wat het groene kaartje of A4 document is. Meer informatie daarover lees je HIER. (alleen een NIE-nummer is niet genoeg).
  • Grensoverschrijdende werknemers
  • NIEUW: Degenen die op Spaans grondgebied zullen blijven exclusief voor werk, inclusief seizoenarbeiders op voorwaarde dat dit bewezen kan worden met officiële documenten (we weten nog niet hoe we dit moeten interpreteren)
  • Zorgpersoneel
  • Degenen die redenen van overmacht of een noodsituatie kunnen aantonen
  • Diplomaten, militairen en personeel van internationale en humanitaire organisaties

Om de continuïteit van de economische activiteit te waarborgen en de bevoorradingsketen in stand te houden zijn deze maatregelen niet van toepassing op het transport van goederen en ander transport personeel zoals dat van schepen om de zeevaart diensten te verzekeren. Deze maatregelen gelden ook niet voor visserijactiviteiten en het luchtvaartpersoneel dat nodig is om commerciële vluchten uit te voeren.

LEESTIP: Wat is de verklaring van inschrijving als EU-inwoner in Spanje

Alleen hoofdwoning

In de tekst op de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken stond bij de vorige verlenging expliciet geschreven: ‘el mero hecho de poseer una vivienda no acredita la residencia en España’ wat zoveel betekent als ‘het hebben van een woning houdt niet in dat men een residentie heeft in Spanje’, met andere woorden alleen die buitenlandse huizenbezitters die kunnen aantonen dat ze naar hun hoofdwoning reizen mogen voorlopig tot 7 juni (met mogelijke verlenging) Spanje binnenkomen.

De verlenging van deze grenscontroles gaan in op zondag 24 mei middernacht en zullen voorlopig eindigen op zondag 7 juni middernacht, de dag dat ook de huidige noodtoestand zal eindigen. Mocht er een verlenging komen van de huidige noodtoestand dan is de kans groot dat ook de grenscontroles voor 15 dagen verlengd zullen worden. 

UPDATE: De Spaanse premier heeft op zaterdag 23 mei bevestigd dat het vanaf juli weer mogelijk is om naar Spanje te reizen voor o.a. vakanties of om naar de vakantiewoning te gaan. De grenscontroles worden in juli opgeheven en zowel de inwoners van Spanje als de buitenlanders kunnen dan weer binnen en naar Spanje reizen.

22 juni of eind juni?

Die mogelijke verlenging zou dan gelden tot 22 juni wanneer het de-escalatieproces in Spanje moet eindigen en wanneer ook de inwoners van Spanje weer buiten de provincies en autonome regio’s mogen reizen. Het doel van de Spaanse regering is om het hele land voor zowel de inwoners van het land als de buitenlanders weer open te stellen begin juli, zoals diverse ministers eerder al niet officieel hebben aangegeven.

Meer interessante artikelen:
Buitenlands toerisme waarschijnlijk vanaf juli op gang in Spanje
Heropleving internationaal toerisme mogelijk vanaf eind juni in Spanje
Italië opent grenzen voor EU-burgers maar Spanje voorlopig nog niet
Spanje verlengt tot 15 juni grenssluiting voor reizigers van buiten de EU
Meer vliegvelden open tijdens de de-escalatiefase in Spanje

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.