skip to Main Content
Lionel Messi hoeft niet de Spaanse gevangenis in vanwege belastingfraude

Lionel Messi hoeft niet de Spaanse gevangenis in vanwege belastingfraude

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Lionel Messi is weliswaar veroordeeld tot 21 maanden celstraf maar zal niet achter de tralies hoeven te zitten of voetbal spelen op de binnenplaats van de gevangenis. De rechtbank in Barcelona heeft geoordeeld dat Messi en zijn vader wel schuldig zijn aan belastingfraude maar dat de Argentijnse voetballer slechts voorwaardelijk gevangenisstraf zal krijgen van 21 maanden omdat het de eerste keer is dat hij een overtreding begaat, de straf minder is dan 24 maanden en hij de schulden reeds betaald heeft.

Goed nieuws voor de FC Barcelona voetbalfans, Messi zal niet achter de tralies verschijnen voor zijn belastingfraude. Ondanks het feit dat zowel Messi zelf alsook zijn vader schuldig zijn voor belastingfraude en de celstraffen in principe blijven staan, wil dat in Spanje niet automatisch zeggen dat je ook de gevangenis in gaat. Bij een straf van minder dan 24 maanden (2 jaar dus) dient men te beslissen of de verdachte wel of niet de cel in hoeft te gaan. Hierbij wordt vaak gekeken naar eventueel eerdere vergrijpen en problemen met de wet en de ernst van de zaak. In dit geval zijn de straffen omgezet naar voorwaardelijke straffen omdat de Messi’s nooit eerder met justitie in aanraking zijn gekomen, de straffen minder zijn dan 24 maanden en al het geld en boetes reeds betaald zijn aan de Spaanse belastingdienst.

Lionel Messi kreeg een jaar en negen maanden celstraf terwijl zijn vader Jorge Messi een jaar en drie maanden celstraf kreeg. Beide mannen kregen deze straffen opgelegd omdat een rechter in juli 2016 vond dat er genoeg bewijs was dat zowel de voetballer alsook zijn vader, een van de zaakwaarnemers van Messi, de Spaanse belastingdienst heeft opgelicht voor een totaalbedrag van 4,1 miljoen euro. Dat kon gebeuren omdat ze inkomsten uit bepaalde imago rechten niet hadden opgegeven. Het Spaanse Hooggerechtshof heeft in mei van dit jaar uitspraak bevestigd waarbij alleen de vader van Messi minder celstraf kreeg omdat hij het geld al aan de Spaanse staat heeft terugbetaald, net zoals Messi overigens.

Het gaat om de jaren 2007, 2008 en 2009 waarin de vijfvoudige Gouden Bal voetballer van FC Barcelona furore maakte bij de Catalaanse voetbalclub. Messi zelf heeft altijd volgehouden dat hij totaal geen verstand heeft van de financiële afwikkeling rondom zijn inkomsten, iets wat aan de ene kant ook wel logisch is met zoveel miljoenen die jaarlijks binnenkomen. Volgens Messi ondertekende hij elk papier wat zijn vader hem onder zijn neus schoof, zonder daarbij na te denken. De rechter geloofde dat verhaal echter niet en meent bewezen dat Messi wel degelijk wist wat er aan de hand was, iets wat nu ook het Hooggerechtshof heeft bevestigd.

Naast de gevangenisstraf van drie keer zeven maanden, heeft Messi ook een geldboete ontvangen van 2 miljoen euro. Messi’s vader heeft tevens 15 maanden celstraf gekregen en moet bijna 1,4 miljoen euro aan de belastingdienst als boete betalen. Deze bedragen komen bovenop de vijf miljoen die Messi al voor het proces op de rekening stortte van de belastingdienst.

Naast het feit of Messi wel of niet van de fraude afwist, menen veel mensen dat de straf voor de wereldberoemde en beste voetballer ter wereld meer gezien kan worden als een soort van waarschuwing en wellicht een voorbeeldstraf. De laatste jaren is de belastingdienst wel vaker bezig met onderzoeken naar topsporters en recent werd ook Cristiano Ronaldo beschuldigd van het ontduiken van de Spaanse belastingdienst. Ronaldo moet 31 juli voor de rechter verschijnen en kan ook celstraf en hoge boetes krijgen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Ja ja…de grootste boeven hebben het grootste geld en pissen zich overal onderuit. Of je nu in Nederland bent of in Spanje.
  Dat zijn de echte helden!!!!!
  De echte volkshelden.
  Bah bah

 2. als die rechter toch lef had was ie nu geen rechter meer maar pispaal of wat dacht je??? en het beetje kleingeld dat nog in recht-er zak zat van de Leo, waar zou dat nou zijn? en ons Christianootje en Mourinhootje volgen ook nog en de uitspraak is…..idem dito en
  het is wat he om deze komedie vast te stellen in je eigen land, krijg er de klere van

 3. Haha, om je rot te lachen. Wat een komedie. Geen rechter die het lef had om Messi en Ronaldo een paar maanden meer te geven. Beiden achter de tralies? Dan hadden de gevolgen niet te overzien geweest: een burgeroorlog in de voetbalwereld! Beide sterren hebben die te weinig betaalde miljoentjes los in hun achterzak en betalen alsnog.

 4. ja corruptie is van alle tijden, zie de schandalen in Spanje, Belgie, Frankrijk en zo kan ik nog een tijdje doorgaan en ja voor de Leo en Christiano is de wet anders zeker???? maar wij, gewone stervelingen met dt fouten kunnen daar niets aan veranderen toch???? en een strafblad….nee, die mannen zullen nooit in de gevangenis belanden tenzij bij moord en dan nog

 5. Messi hoeft dan niet achter tralies, maar heeft hij nu wel een strafblad in Spanje?
  En in hoeverre kan dat nog tegen hem werken?

 6. Je kon er op wachten him word verafgod in Spanje . En daarbij hoeft hij niet te zoeken naar een advocaat die wordt wel geleverd door Barcelona er is te veel belang bij voor de voetbalclub het is niet te GELOGEN is er geen wet in zijn voordeel Dan maken ze hem . Dit is dus klasse Justitie
  ALS wij gewoon hard werken de mensen die een recht zaak winner en dus de tegen partij de kosten moet betalen en ze doen dit niet doet Justitie hier niets aan en is corrupt bij het leven zwart op wit dat er iemand gestolen heeft en deze persoon zegt dat hij niets wist dat hij niet meer mocht handelen in de naam van een client gaat vrij uit en de client is huis en grondstukken kwijt en de desbetreffende persoon wordt nog niet eens berispt en loop vrij uit.
  De corruptie staat hoog in het vandal in Spanje

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken