skip to Main Content
MENING: Is warm weer beter te verdragen in Spanje dan in Nederland/België?
123rf

MENING: Is warm weer beter te verdragen in Spanje dan in Nederland/België?

MADRID – Het gaat extreem warm worden in Nederland en België waarbij men nu al schrijft dat het weer record uit 1944 van 38,6 graden in Nederland en 38,8 graden in 1947 in België verbroken gaan worden. Men heeft rode weeralarmen uitgegeven en men verwacht problemen op de weg en het spoor. Maar wij vragen ons af waar de hitte beter te verdragen is.

De temperaturen die de komende dagen gehaald gaan worden in Nederland en België kunnen de 75-jaar oud weerrecords gaan verbreken in beide landen. Eenieder die SpanjeVandaag leest heeft al gezien dat temperaturen van 38 graden of meer in sommige delen van het land wel vaker voorkomen.

Maar wij vragen ons af waar deze hoge temperaturen beter te verdragen zijn. Is Spanje beter voorbereid dan Nederland en België? Kunnen de Spanjaarden de hitte beter verdragen dan Europeanen die in het noorden wonen?

Geef ons jouw mening. Denk jij dat men in Spanje beter omgaat met de hitte? En heb je nog tips voor de lezers wat betreft het omgaan met hoge temperaturen?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 44 reacties
 1. Inderdaad in Spanje in San pedro del pinatar zijn de temperaturen beter te verdragen omdat het een droge warmte is en we hebben regelmatig wind op hete dagen. In België is het een vochtige warmte en te veel ozon.

  1. Zeker beter te verdragen in Spanje. Veel gebouwen hebben goede airco, maar ook het tempo van het leven is hier aangepast. Ik heb nergens last van, gewoon veel drinken en rustig aan!

 2. En mensen ,die net zoals ik last hebben van astma en copd en door die hitte meer benauwd zijn ,kan ik i.p.v. een airco, een “aircooler” aanraden
  Kende het bestaan ook niet ,maar is voor mensen met die klachten zelfs beter dan een airco.
  Bovendien geen gedoe met afvoer slangen naar buiten en goedkoper.
  Tenslotte zijn we een zuunig volkje!

 3. Zeker te verdragen ik ben nu in Spanje torrevieja waar temperatuur die hier al geweest zijn boven de 40 graden ik ben hier al twee weken en ik heb er geen probleem mee

   1. Dat vind ik zeker!
    In Spanje gaan de mensen er heel anders nee om!
    Luiken en deuren dicht.
    Pas ‘s avonds als de meeste hitte voorbij is de ramen tegen elkaar open zetten!
    Men eet gazpacho ! Erg verkoelend! We eten dat met deze temperaturen elke dag!
    Verder zitten de Spanjaarden op het heetst van de dag binnen!
    En ze doen het kalm aan tussen 13.00 en 16.00 uur.
    Nog een belangrijk aspect: over het algemeen is de luchtvochtigheidsgraad lager dan in Nederland!

    1. Ja Anoniem dat de Spanjaarden het rustig aan doen tussen 13.00 en 16.00 uur dat komt omdat de meeste winkels in de dorpen gesloten zijn en dat die ik niet gebeuren in Nederland of belgie

     1. Das omgekeerd denken ..de winkels zijn dicht omdat ze rustig aan doen maw wat eten en effe siesta houden
      Klein verschil in nuance 😉

     2. Ik denk dat de winkels ea

      gesloten zijn omdat tijdens de siësta iedereen binnen zit te eten en te rusten

 4. Geachte mevrouw/heer, gezien de traditie en de wijze waarop de Spaanse en overige warme veelal tropische landen ermee omgaan kunnen de bewoners ervan gewoon beter met warm/heet weer omgaan. Alles is erop geënt om de warmte te trotseren en er ook van te genieten. In Nederland moppert men alleen wat voor weer het ook is. Zelden is het goed en wordt nauwelijks geaccepteerd dat je daar als mens niets aan kunt veranderen maar gewoon genieten van het moment warm of koud!

  1. als ik in spanje ben hoe warm ook, kan ik beter tegen de warmte in spanje dan in nederland. in nederland is het altijd te vochtig kan ik ook merken met mijn astma en s o p d.

  2. Minder drukkend weer,bij de zee is er altijd een bries,dus beter te verdragen!In het binnenland is het wel moeielijker,heel warm op sommige plaatsen.

 5. Elke mens kan wennen aan een bepaalde hitte als je maar lang genoeg kunt aclimatiseren. Ben al verschillende malen op curacao geweest en daar is de lucht vochtigheid veel hoger dan hier in Nederland. Ook daar wen je aan als je maar lang genoeg blijft. Vorige week nog op Mallorca geweest het was er dik 36 graden en er was geen airco op de hotelkamer. Maar ook daar wen je aan als je maar lang genoeg blijft. Elk klimaat wen je aan als je er maar lang genoeg ik verblijft. Per slot van rekening de huidige bewoners weten ook niet ook niet beter en lopen gewoon met een lange broek en shirt met lange mouwen rond.

 6. In Spanje is de hitte veel beter verdraagbaar en dat ligt aan de luchtvochtigheid. Vandaag bij ons in Calasparra 37 graden Celsius met een luchtvochtigheid van 17% en in Nederland 34 graden Celsius met een luchtvochtigheid van 60%. In Nederland zweet je je uit elkaar en hier is het gewoon erg warm.

  1. Je verhaal klopt niet helemaal Jaap. Vandaag was het in Nl, omgeving van Breda, 34,5 graden met een luchtvochtigheid van 30%. Ondanks dat was het peultjes zweten geblazen en dat heb ik in Spanje, met een hogere luchtvochtigheid in de omgeving van Denia nog niet zo meegemaakt. Er is dus meer waardoor je er in Spanje beter tegen kan. Het vakantiegevoel misschien?? Ik weet het niet, maar het zou evt. ook met de droogte van de grond e.d. verband kunnen houden.

   1. Ed
    De informatie van Nederland (Drachten) kwam vanaf internet middels 2 verschillende weer-operators, daarnaast ligt Denia aan de kust en heeft dus een hogere luchtvochtigheid. Calasparra ligt 1,5 uur landinwaarts …. maar, alles is betrekkelijk.

    1. Jaap, de luchtvochtigheid is op het officiële meetpunt Gilze-Rijen zelfs gedaald tot 18% bij een temp. van 34,5 graad! Ondanks dat liep het water van ons lijf. Overigens was het omgeving Denia, om precies te zijn Pedreguer en dat ligt zo’n 10 km. landinwaarts.

   2. Wat ik denk, dat we vergeten, de luchtkwaliteit in Spanje is vele malen beter. De fijnstof en andere vervuilende stoffen veroorzaken mede het benauwde gevoel in Nederland

 7. Dat klopt Charlie.
  In NL/BE zijn de huizen van veel houten elementen voorzien, om maar niet te spreken van die dikke tapijten vloerbedekkingen.
  Dan nog de zg “doorzon-woningen”, met die grote vensters en schuifpuien op het zuiden, dat maakt je verblijf in je huis in NL/BE ondraaglijk bij grote hitte.

 8. Ik lees regelmatig in de berichten dat de siësta bijna verleden tijd is . Maar als ik hier in zuid west Andalucia kijk is de siësta nog spring levend. Oké de grote winkel centra´s is wat anders . Maar de winkels in de stad sluiten om 2 uur in de middag en openen dan weer om 6 uur. Veel kantoren en bedrijven sluiten om 15.00 uur en gaan niet meer open in de maanden jullie en augustus Staat op veel bedrijven aan gegeven dat ze de zomer maanden van 08.00 tot 15.00 open zijn.

 9. Ik zie dat er vaak gezegd wordt dat ze in Spanje siësta houden. Nou dat is ook niet meer van deze tijd, ook in Spanje gaan ze tegenwoordig gewoon door en wordt net als in Nederland een 24 uurs maatschappij.

  En wat het zwaar maakt is idd de luchtvochtigheid .

  1. Mijn mening is toch dat de warmte in Spanje draaglijker is dan hier in Belgie,dat komt waarschijnlijk door de luchtvochtigheid.
   Natuurlijk zijn we daar meestal op vakantie en worden er anders geen inspanningen gedaan (werken).
   In het zuiden van Spanje is het wel zo dat er nog rekening gehouden wordt met siesta,dus alle actviteiten worden gestopt ( bouw,winkels …)
   Vroeger gingen we in de zomer,nu twee maanden in het voorjaar en twee maanden in het najaar.
   Ook in het najaar zijn er nog lekkere temperaturen.

  2. Hallo dave,
   Ik weet niet of je in Spanje woont, maar ik ben het niet met je eens.
   De siësta is nog springlevend en gezien de temperaturen terecht. Ook ik hou nu na 5 jaar spanje de siësta.
   Tja en alles went. Wanneer het hier 20 graden is vinden wij het fris. Desalniettemin is het nu niet te harden.

 10. en zo heb je de liefhebbers van de combinatie waarbij ze willen zwemmen in de hitte. Het water dat verdampt koelt je af en dat helpt, zij het tijdelijk. Als je zweet dan voelt het ook frisser. De koelte wordt groter naarmate je omgeving droger is. In steden werken huizen als warmtebatterijen en vind ik persoonlijk dat een wandeling in open gebied lekkerder aanvoelt wanneer het vocht condenseert en neerslaat tot nevel en mist. Als ik verhuis naar Spanje zoek ik zeker een plek met ietwat continentaal klimaat, dus lichtjes inlands en hoger gelegen omdat de avonden er koeler zijn. De omgeving ten NW van Ronda zou erg vochtig zijn en heeft de hoogste regenval/jaar van heel Europa maar is er het omliggende en zonniger klimaat om alles snel te laten verdampen.

 11. Het heeft alles met gewoonten, gewenning en luchtvochtigheid te maken. Ik heb zelf in de tropen gewerkt en daar is 30 graden amper te doen vanwege de hoge luchtvochtigheid. Ook wij stoere blanke kaaskoppen lieten het werken al snel op het heetst van de dag achterwege als het niet echt moest.
  Ook diverse jaren in de woestijn van Kazakhstan gewerkt waar 40 graden niets bijzonders is. Maar wel droge lucht. Veel beter mee om te gaan dan de tropen. Maar ja, ook hier uit de zon blijven en niet onnodig jezelf belasten.

  Nederlanders zijn gewend om stug door te werken van 8 tot 5, ook als ze in de tropen of de Sahara zijn. Mafkezen. Gewoon je aanpassen aan de locals en op het heetst van de dag zorgen dat je lichaam uit de zon blijft en liefst niet te veel doet.

  En inderdaad, in vele ‘hete’ landen is airco gemeengoed waar dat in Nederland nog lang niet is. Als ik zoals hier een uurtje binnen heb gewerkt in de airco kan ik makkelijk buiten bij 37 graden ff een klus doen. Maar na een uurtje gewoon weer naar binnen om af te koelen. En ‘s nachts slapen in een koele ruimte.
  Iedereen die het stoer vindt om te zeggen dat ie geen problemen heeft met slapen bij 22+ graden….. het lichaam heeft rust nodig en daar is afkoeling ook bij nodig.
  Ooit in the tropen gewerkt zonder airco als jonge vent maar het sloopt gewoon.
  We hebben niet voor niets in Nederland het gezegde; “Tropenjaren”. Dat komt van vroeger. Toen de Nederlandse overheidsdienaar naar ‘den oost’ ging in Indonesië en daar een paar jaar verbleef. Tropische hitte zonder airco (die bestond toen nog niet) was normaal en ons ‘withouden’ konden daar gewoon niet zo goed tegen als de lokalen. Stoerdoenerij of niet…..
  Het is niet voor niets dat de meest productieve samenlevingen op gematigde breedten bij gematigde klimaten floreren. Mensen, ook die het gewend zijn, functioneren gewoon slechter bij te hoge temperaturen..
  Dus Nederland; massaal aan de airco! En zo jagen we met zijn allen onze energie honger nog verder omhoog en daarmee versnellen we nog verder de klimaat opwarming…. Lekker bezig zo.

  1. Ik woon in het zuiden van Spanje en de maanden juli en augustus zijn heel heet. Op 8 u s’morgens al 34 graden. Zonder airco niet leefbaar. Zelfs het bestek in de schuif is warm.

 12. In mijn ogen heeft het goed of slecht verdragen van de hitte alles te maken met de luchtvochtigheid. Waar ik woon, in Jávea, aan de Costa Blanca, kan die in de zomer zeer hoog zijn, waardoor het erg benauwd aanvoelt, wat je in Nederland ook vaak hebt.
  Gelukkig is er ‘s middags meestal een briesje, waardoor het goed uit te houden is.
  In het binnenland van Spanje zijn de temperaturen hoger, maar is de luchtvochtigheid minder hoog.

 13. In Spanje zijn de huizen op de hitte gebouwd door dikkere muren en kleine raampjes met dubbelglas dringt de warmte moeilijker door naar binnen.
  Ook de daken zijn vaak van beton met daar over heen de dakpannen. Voeg daarbij een huis op heuvel of berg, aan de kust zwembad en airco en wie doet je wat.
  Als er maar water is.

 14. In bijvoorbeeld Madrid is de warmte meestal beter te verdragen ivm de droge hotte en airco in huizen en winkels. Zelf heb ik meer last van het warme benauwde weer in Nederland. Maar boven de 40°C maakt het eigenlijk weinig uit. Schaduw, zee/meer of zwembad, waaier (abanico) mee en insmeren / luchtig kleden met een hoed oid.

 15. Heb geen airco en het is 30 graden in huis. Nederland voelt heter aan bij dezelfde temperaturen maar ik ben al zo gewend zonder airco dat ik daar zonder moeite doorheen kom. Hier staan ze buiten in 38 graden gewoon de hele dag te verven. Zonder airco kun je na een tijdje goed tegen de warmte. In de auto heb ik de airco wel aan omdat het daar nog warmer is en ik altijd mijn honden bij me heb.

 16. In alledrie de landen zijn de kuststroken steeds beter vol te houden dan het binnenland. In de winter dikwijls andersom. Spanje heeft een traditie van airco en warmtepompen staan bij ons in de kinderschoenen. Maar het is waar dat de luchtvochtigheid een serieuze rol speelt al dan niet onder invloed van de luchtpollutie. Maar moest het regenen ging iedereen daar over zagen. Dus gelukkig niks nieuws onder de zon 🙂

 17. In Nederland is de luchtvochtigheid meestal hoog en dat maakt warmte zwaar. Maar werken bij temperaturen in Spanje boven de 38 gr zonder siesta, is
  pittig, zeker omdat de zomers ook in Spanje steeds langer en heter worden.
  Que te vayas por la sombra/ je moet in de schaduw lopen, is dan ook geen overbodige luxe.
  Maak je eten s,avonds vast klaar voor de
  volgende dag, in beide landen houdt je het het beste vol als je je aanpast aan de temperatuur, Doen de Spanjaarden
  ook, puur uit noodzaak anders houdt je het niet vol.

 18. Wij zijn het niet gewend in Nederland en er niet op ingericht.
  Ook onze levensstijl is anders dan in de Zuidelijke landen .
  Siesta,rustig aan en de schaduw opzoeken.

  1. In bijvoorbeeld Madrid is de warmte meestal beter te verdragen ivm de droge hitte en airco in huizen en winkels. Zelf heb ik meer last van het warme benauwde weer in Nederland. Maar boven de 40°C maakt het eigenlijk weinig uit. Schaduw, zee/meer of zwembad, waaier (abanico) mee en insmeren / luchtig kleden met een hoed oid.

 19. Wonen en vakantie is sowieso een groot verschil. Ik denk dat ik aardig kan vergelijken, we hebben een huis in Nederland, maar wonen het grootste deel van het jaar in Spanje. Koken, poetsen en wassen moet ik op beide plekken. Vorig jaar zaten we in deze periode met 37 graden in Nederland. De luchtvochtigheid maakt het grote verschil, het is plakkerig en het zweet loopt je de hele dag in stralen langs het gezicht als je wat moet doen. Wij hebben trouwens in ons appartement in Nederland nu ook airco, dat scheelt echt stukken. Hier in Spanje is het nu ook heet, maar door de lage luchtvochtigheid (wij zitten een heel stuk van de kust in de regio Murcia) voelt het lang niet zo benauwd en plakkerig aan. En niemand kijkt hier raar op als je een lekker siësta houdt op het heetst van de dag, je bent wel gek als je het niet doet 🙂 Vaak slapen we niet, maar kijken we rustig een paar uurtjes televisie bij de airco of ik lees een boek. Lang leve de Tour de France.

 20. Wonende in Spanje moet er ook gewerkt, gekookt en het huishouden gedaan worden máár veel woningen zijn uitgerust met airco en dus is de warmte beter te verdragen.

 21. In Spanje is het beter uit te houden. Hier in Nederland moet je gewoon werken, het huishouden doen plus koken bij 30+graden en op vakantie moet niks mag alles.

  1. Wij wonen zelf in het midden van Nederland, dus erg plakkerig/zweterig als het boven de 27 C komt en je niet de hele dag kunt zwemmen en luieren. Volgens mij is het dan aan de kust met meer (zee-)wind beter uit te houden en datzelfde geldt volgens mij ook voor Spanje!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken