menu: rubrieken, zoeken & meer

Toespraak premier Sánchez over de ernst van de corona-situatie in Spanje

Toespraak premier Sánchez over de ernst van de corona-situatie in Spanje
Beeld: Palacio La Moncloa

Toespraak premier Sánchez over de ernst van de corona-situatie in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft vrijdagmiddag in een toespraak (declaración institucional) gesproken over de huidige situatie wat betreft de pandemie in Spanje. Dat doet de premier nadat hij een dag eerder de motie van wantrouwen overleefd heeft en het Ministerie van Volksgezondheid samen met de autonome regio’s een bijeenkomst had over de te nemen corona-maatregelen.

Naast dat premier Sánchez in het kort de situatie uitlegde over de huidige crisis in Spanje en de bevolking wilde waarschuwen voor de ernst van de situatie, deed hij ook een beroep op de individuele verantwoordelijkheid om mobiliteit en sociale bijeenkomsten te beperken om zo een nieuwe noodtoestand of ‘estado de alarma’ te voorkomen.

Zoals bekend wordt er in Spanje gesproken over een nieuwe afkondiging van een noodtoestand. In eerste instantie is dat niet om iedereen weer in een thuisisolement te plaatsen maar wel om juridisch de mogelijkheid te hebben voor een eventuele avondklok in heel Spanje.

Volgens premier Sanchez is het werkelijke aantal geïnfecteerden in Spanje meer dan 3 miljoen mensen in plaats van de officiele meer dan 1 miljoen geïnfecteerden aangezien het in het laatste geval alleen gaat over de via een PCR-test bevestigde positieve gevallen.

Sánchez benadrukte dat de huidige situatie niet te vergelijken is met die van 14 maart toen de noodtoestand werd afgekondigd. Weliswaar is het aantal positieve tests verdrievoudigd in 4 maanden tijd, het aantal overledenen en ziekenhuisopnames is vele malen lager dan in maart. Een van de redenen daarvoor is de enorme toename van het aantal PCR-tests want nu wordt 70% van de besmette personen ontdekt terwijl dat in maart slechts 10% was.

Premier Pedro Sánchez heeft echter wel gewaarschuwd voor de winter die eraan zit te komen omdat het coronavirus en covid-19 samen zullen komen met het traditionele griepvirus. Dit kan leiden tot een toename van infecties en hogere druk voor het gezondheidssysteem.

Sánchez roept op tot samenwerking, bewustwording en burgerdiscipline om een nieuwe noodtoestand te voorkomen al verzekert hij dat zijn regering bereid is om de besluiten te nemen die nodig zijn. De komende maanden zullen extra zwaar worden, aldus de Spaanse premier die verder geen belangrijke corona-maatregelen aankondigde.