skip to Main Content
Puigdemont heeft de Catalaanse Republiek niet verkondigd om “bloedbad” te vermijden

Puigdemont heeft de Catalaanse Republiek niet verkondigd om “bloedbad” te vermijden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De inmiddels afgezette en voor de Spaanse justitie gevluchte Catalaanse regiopremier Carles Puigdemont heeft door het niet doorzetten met de verkondiging van de Catalaanse Republiek een bloedbad op de straten van Barcelona voorkomen. Een van de advocaten van Puigdemont bevestigt dit in een interview voor de Catalaanse televisiezender 8TV.

Volgens advocaat Jaume Alonso Cuevillas van Puigdemont waren er duidelijke bewijzen en was er nieuws uit betrouwbare bronnen dat de Spaanse staat alles op alles zou zetten om een Catalaanse Republiek te voorkomen. Puigdemont wilde voorkomen dat er honderden gewonden en eventueel doden op de straten van Barcelona zouden vallen op het moment dat de passief protesterende Catalanen, die het regionale parlementsgebouw zouden omsingelen om de aanhouding van Puigdemont te voorkomen, door de politie op harde hand verwijderd zouden worden, zo schrijft de krant 20 Minutos.

Mede vanwege deze reden wilde Puigdemont zelf regionale verkiezingen aankondigen om de uitvoering van artikel 155, waarmee de Spaanse regering zou kunnen doen wat ze willen, te voorkomen. Dat deed hij echter op het laatste moment niet door onder druk van zijn partijgenoten en ministers een vorm van zelfstandige Catalaanse Republiek te verkondigen en twee dagen later te vluchten naar Brussel. Het werd na de verkondiging en het feest op de straten van de kant van de separatisten dan ook akelig stil waarbij de afgezette Catalaanse regioregering niets meer van zich heeft laten horen omtrent deze nieuwe Republiek. Sterker nog, het wordt nu omschreven als “symbolisch” door de gevangen gezette leden van de afgezette regioregering en de ex voorzitster van het Catalaanse Parlement.

Puigdemont schaart zich zo in hetzelfde rijtje als de ERC partij waarbij de nummer twee op de lijst Marta Rovira al eerder aankondigde dat er doden zouden vallen op de straten van Barcelona en de CUP partij die deze theorie bevestigde en zelfs sprak van een aanslag op de Catalanen om deze in de schoenen van de partij te schuiven. Zij hebben echter geen bewijzen van deze bedreigingen waardoor het een zware aantijging wordt aan het adres van de Spaanse regering en meer gezien kan worden als een onderdeel van de verkiezingscampagne door Spanje in diskrediet te brengen, aldus diverse media in Spanje.

Daar deden leden van de PDeCAT partij maandag nog een schepje bovenop door de Spaanse autoriteiten min of meer te beschuldigen van de terroristische aanslag op 17 en 18 augustus dit jaar in Barcelona en Cambrils. Het werd namelijk bekend dat de Imam die gezien wordt als het brein achter die aanslagen als informant voor de Spaanse inlichtingendienst heeft gewerkt. Dat feit alleen is natuurlijk niet genoeg om de Spaanse regering van een terroristische aanslag te beschuldigen maar het werd wel geopperd door de PDeCAT partij.

Puigdemont heeft dus, volgens zijn advocaat, een bloedbad in Barcelona voorkomen door artikel 155 te accepteren en niet verder te gaan met de Catalaanse Republiek. Een eventuele arrestatie van Puigdemont had kunnen leiden naar een gewelddadige confrontatie op straat waarbij er vele gewonden en mogelijk doden te betreuren zouden zijn. Kijk maar naar wat er gebeurde op 1 oktober bij het referendum toen er ruim 900 mensen gewond raakten, aldus de advocaat.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 37 reacties
 1. Beste mensen ik zie veel reacties op mijn bericht.
  Was ik maar een troll..helaas ben ik geen troll..
  Als je in Catalonie woont zie je “het” van dichtbij …
  Ik hoop werkelijk “Europa” zijn ogen open doet en kleur bekent !

  Op You Tube is een korte video deze kan ik jullie aanbevelen !
  zie : You Tube Help Catalonia. Save Europe

  1. Eliza, dat is het filmpje waar over wereldwijd en dus ook in Europa is vastgesteld dat het onzin is.
   Ik ken zat mensen in jouw regio, die geven stuk voor stuk aan dat het wel een beetje meevalt. Dat ze zich absoluut niet herkennen in dit filmpje.
   Ik begrijp ook werkelijk niet dat mensen naar dit filmpje verwijzen om de Catalaanse zaak onder de aandacht te brengen.
   Je doet er meer fout mee dan goed in mijn ogen.

   Zaken die namelijk spelen en waarom een deel onafhankelijk zou willen worden hebben NIETS met de inhoud van dit filmpje te maken. Dit is pure nep-propaganda die niet zou misstaan bij een dictator die wil uitleggen waarom hij of zij de boel komt redden.

   Dus AUB, je mag je eigen mening hebben uiteraard, maar doe je zelf en je mede Catalanen een groot plezier en verwijs naar feiten en waarheden en niet naar dit soort zaken. Niemand kan dat serieus nemen, echt niet.

  2. Het Catalaanse PROMOfilmpje waar u naar refereert zit vol met halve waarheden en verdraaide én gemanipuleerde beelden. Maar ja daarom is het een promofilmpje he. Ik woon sinds 1967 in de regio en ook ik ken weinig Catalanen die zich hieraan/in kunnen spiegelen/herkennen. De combinatie van uw tekst hieronder (tanks) + uw referte naar bovenvernoemd youtube filmpje geeft aan dat u zich gewoon laat manipuleren… indien dit niet zo is: wél dan lokt u DOELBEWUST zulke reacties gewoon uit en ben ik geneigd te zeggen: schaam u!

  3. Beste Elvira,
   U hoeft zich echt niet te schamen voor uw mening, in tegendeel u bent één van de enigen die een mening uit in de richting van een onafhankelijk Catalonië. Ik ben al een tijdje aanwezig op dit forum en normaal gesproken houden de voorstanders het maar kort uit door de “argresieve” houding van de tegenstanders.
   Is te vergelijken met de houding van de Spaanse overheid.
   Nog een paar weken volhouden en na de verkiezingen dit forum bezoeken. Je zal zien dat iedereen anders praat.
   Je moet in Catalonië wonen en zelf meemaken om te weten hoe de situatie is, dit is onmogelijk vanuit een andere comunidad en nog veel minder vanuit Nederland.
   Ik heb geprobeerd om uit te leggen hoe de burgemeesters in heel Catalonië verdeeld zijn. (Heel Catalonië, alle gemeentes, alle politieke partijen, tot 2x toe) en nog “duizelen de cijfers”.
   Dan heb je gewoon geen interesse in de feiten, spreek je geen Catalaans, geen Spaans, of ben je niet genoeg ingeburgerd om op Google te kijken hoe de politieke verdeling is van ALLE gemeentes in Catalonië.

   1. Een mening plaatsen op dit forum is iets anders dan flagrante leugens plaatsen. Als men dit kan bewijzen zal ik de eerste zijn om in hoofdletters mijn verontschuldiging aan te bieden en me zelf te schamen. Als men niet komt met bewijzen ivm tanks…enz. bewijst dit mijn gelijk. Ik wacht erop!
    Als u, Peter, zo lang al op dit forum actief bent dan moet u toch eens dringend ALLE reacties vanaf medio september herlezen en zal het u opvallen dat die ‘agressieve’ houding zeer zeker ook van de voorstanders komt. Voor mij persoonlijk is het eender wat er met de regio Catalonië gebeurd, toekomstgericht. Na 51j in Catalonië gewoond te hebben vertrekken wij medio 2018 (o.a. wegens medische redenen). Direct gevolg: 9 directe ontslagen + indirect ongeveer x factor 5. Vele Catalanen zijn écht goede vrienden geworden en we houden er een goed gevoel aan over maar het is wel een stug- en een (té) trots volk. Wat niet meteen wil zeggen dat dit negatief is.

    Tov. de voorstanders snap ik het niet goed: Catalonië heeft een zéér verregaande autonomie, o.a. in de scholen (dat bestaat bijna niet in andere landen!). Men spreekt steeds (en over bijna niets anders) over de corruptie van Madrid of over Franco. Corruptie zit nu eenmaal overal, ook in Catalonië. We zullen het weten als het eenmaal uitgeklaard is vanwaar de fondsen vandaan kwamen om bvb dat illegale referendum te houden.
    Catalonië is zo wat de beste regio van Spanje op alle gebied doch solidair zijn tov de mindere regios dát staat dan weer niet in het boekje van de voorstanders of maw: ‘alles voor ons en niets voor een ander’! … maar wél aldoor klagen over de corrupte regering.

    En o ja Peter: men heeft u toch wel een ondebouwd antwoord gegeven van o.a. Cooper en Juan74 , waar u nog niet op gereageerd heeft hieronder.

 2. Aangezien er in dit forum een buitengewone kennis is over Catalonië, politiek en democratie, heb ik een vraag: Hoe kan het dat er van de 948 gemeentes in Catalonië er: 429 PdeCat, 259 ERC, 122 PSC, 18 ICV, 16 CUP, 1 PP en 0 C’s burgemeesters zijn??
  Ik ben benieuwd of jullie hier een beter onderbouwd antwoord op hebben dan het aanvallen van Elvira die haar mening uit??

  1. Je bent vergeten te noteren om welke gemeentes het gaat, het aantal inwoners, de etnische en sociale samenstelling, gesloten gemeenschap of niet, om enkele factoren te benoemen die van invloed zijn. Tevens welke van de bovenvermelde partijen zijn hardcore-separatistisch ingesteld, want nu lijkt het er op dat je wil aangeven dat de PP de enige partij is die anti-separatie is.

   1. Bedankt voor je reactie, Cooper. Maar het geeft aan dat je mijn vraag helemaal niet gelezen hebt en dat je geen bal verstand hebt van de politieke situatie.
    Maar ik zal het je nogmaals uitleggen: ik ben niets vergeten te noteren, want heb ALLE burgemeesters vermeld (948 stuks). Van ALLE gemeentes van Catalonië.
    “Het lijkt er niet op dat de PP …… ” Nee, de PP heeft slechts 1 burgemeester van de totaal 948. En de C’s hebben geen enkele burgemeester in héél Catalonië. (Lees nog maar eens terug: PP 1 en C’s 0, zelfs de radicale CUP 16 of Juntsxsi 681!! – totaal: 697 burgemeesters VOOR en 1 burgemeester TEGEN…)
    Je vraagt om factoren die op invloed zijn: ik heb geen factoren nodig, dit zijn harde feiten en deze feiten komen voort uit de democratie.

    En wil je nog een feit: Rajoy heeft in Catalonië de regering afgezet (sept 2015 democratisch gekozen), met slechts 8% van de stemmen in Catalonië. Lang leve de democratie!!!

    1. Oh, het gaat je om cijfertjes, juist ja.
     Al die cijfertjes duizelen voor mijn ogen, maar hoe hard ik om mijn best doe, lukt het mij niet op die totalen uit te komen. Tevens slinger je met partijnamen, coalities en wat nog meer (CiU, PdeCat, JuntsxSi, JuntsxCat)

     Gewoon negeren en stellig volhouden dat er geen verschil zit in een gekozen burgemeester van een aldea met 20~30 ingezetenen met die van een stad met tien-/honderdduizenden en meer ingezetenen. Tevens suggereren dat de 100% van de stemgerechtigden op één dezelfden kandidaat hebben gestemd binnen een gemeente.

  2. Peter,

   Je stelt eerst een vraag en in een latere reactie geef je zelf al een deel van het antwoord.
   Eliza mag posten op internet wat ze wil, maar AUB laten we ons wel even bij de feiten houden, de tanks stonden klaar. Weet je waar dat vandaan komt? Die mafkees van een Assange die al jaren in de ambassade van Equador zit omdat die in het Zweeds niet begreep dat ook daar NEE echt NEE is als een vrouw niet wil dat je aan haar zit! Die zelfde mafkees die foto´s plaats op internet, van tanks op het Plein van de Hemelse Vrede in China, daar waar vele doden vielen.
   Dat neemt men op internet nu over en gaat zijn eigen leven leiden. Walgelijk om zoiets te gebruiken, daar waar mensen het leven hebben gelaten in een land waar je echt kan klagen dat je geen vrijheid hebt, te gaan vergelijken met Spanje, daar waar men enorm veel vrijheid heeft en democratie meer punten scoort dan in Belgie!

   Okey, terug naar je vraag.
   Waarom er zoveel burgemeesters zijn van die partijen?
   Omdat ze gekozen zijn, 1 van de vele vrijheden die men ook in Catalonie heeft gekregen van de Spaanse centrale overheid. Men vergeet geloof ik even 1 ding, hoe zijn deze verworven vrijheden ontstaan? Goh, ja joh ook door de door jouw genoemde DEMOCRATIE. Namelijk afspraken die men met elkaar heeft gemaakt ongeveer 40 jaar terug, daarna zijn er nog vele nieuwe afspraken gemaakt en heeft het ervoor gezorgd dat Catalonie 1 van de regio´s met de meeste autonomie. Nu zijn er een paar mensen die gekozen zijn door het volk daar, die misbruik maken van hun positie, overigens is de ex-president helemaal niet gekozen maar gewoon aangewezen door zijn voorganger, als we dan spreken over democratie, leg me die dan ff uit AUB??

   Jij vergeet alleen 1 groot kernpunt van de democratie, dat wat je ook ermee wil bereiken, je je nog altijd aan de wet moet houden. Oh ja, de rechters in Spanje, worden ook gekozen! Niet aangewezen, maar gekozen.

   Nu komt het, dit is een definitie van Democratie
   Democratie is een bestuursvorm waarbij het volk zelf stemt over de wetten, of de vertegenwoordigers kiest die de wetten maken. Hierbij is het volk dus baas in eigen gebied, en kunnen er geen maatregelen en wetten opgelegd worden als de meerderheid van de bevolking het er niet mee eens is!

   DUS de bevolking kiest de vertegenwoordigers die de wet maken. Kunnen diezelfde vertegenwoordigers dan ineens zeggen, rot op met je wet, wij willen het graag anders, we roepen even een referendum uit tussendoor om onze zin te krijgen want dat gaat ons lukken??
   Ik denk het toch niet.

   Dat er een heleboel andere sentimenten spelen en het Catalaanse volk zich voor een deel niet serieus genomen voelt door ¨Madrid¨ dat is een gegeven en daar zal men wat aan moeten doen. Maar om te stellen dat er zoveel burgemeesters zijn van kleur A en niet van kleur B (de PP) en dus Rajoy een niet democratisch besluit heeft genomen is natuurlijk pure onzin. En dat weet je diep van binnen zelf ook wel.
   Overigens is de C´s een vrij nieuwe partij, die het bij de landelijke verkiezingen heel goed heeft gedaan en zoals het nu lijkt ook op de 21ste goed gaat doen.
   Tegen de tijd dat er overal nieuwe burgemeesters mogen komen, zal het plaatje er dan dus ook weer heel anders uit zien.

   Helaas voor een deel van de Catalanen, oh ja, overigens NIET de meerderheid is voor een afscheiding, zijn ze deel van Spanje, hebben ook zij in de landelijke verkiezingen gestemd en zitten ze met een landelijke regering die niet alleen ervoor hen zit, maar voor heel Spanje.

   EN God zijn dank is ook in Spanje de wet en de staat gescheiden, dus niet de Staat heeft de controle op de wetten, maar de rechterlijke macht. En voor men gaat roepen dat de PP en de zijnen de rechters onder druk zet, dan zou het in vrijwel heel Europa dus zo zijn dat de politiek invloed heeft op de rechterlijke macht, want in vele landen worden rechters op dezelfde wijze gekozen als in Spanje.

   Goed, ik ga ff aan het werk, in het zonnige Andalusie, daar waar we ook trots zijn op ons deel van Spanje, maar wel inzien dat we onderdeel zijn van Spanje!
   Groeten allemaal en hou het netjes heh! h

 3. Zat vandaag met een (bewoner van CAT) in de trein naar (ergens in CAT) en liet hem een foto zien die ik (ergens in CAT) had gemaakt van een sticker op een publieke plaats: een oproep om de Russische revolutie van 100 jaar geleden te herdenken. Met een kop van Lenin. Ik vroeg hem: wie zijn dit soort mensen? en hebben ze het Gulag museum in Moskou al bezocht? Verkeerde vraag denk ik. Antwoord: de facisten en conquistadors in Madrid herdenken nog steeds Generaal F bij zijn mausoleum. Ik snap niets van het antwoord maar dat zal wel aan mij liggen. Conclusie: dat wordt helemaal niets hier.

 4. Wat mij verbaast is dat Eliza niet gezien heeft dat er ook gevechtsvliegtuigen klaarstonden om eventueel een atoombom op Barcelona te gooien, als de aanval van de eenheid parachutisten mislukt was.
  Basis vooe een volgende Opera Buffo.

  1. De raketten op de maan die sinds kort gericht staan op Catalonië heeft Eliza ook over het hoofd gezien. Maar… sssst! niet vertellen!

 5. ze moesten puigdemont aan de hoogste boom hangen
  cataluña is Spanje en dat moet zo blijven
  ik vind de catalaanse taal afschuwelijk en lelijk
  ik vind dat ze die taal publiekelijk zouden moeten verbieden
  en het alleen maar in huiselijke kringen mogen gebruiken
  en verder weg met de separatisten
  hier zijn geen politieke gevangenen maar kriminelen
  estos son prisioneros rebeldes

 6. Ik woon in Catalonie en MrCarles Puigdemont heeft door “te vluchten” een bloedbad voorkomen ! De tanks stonden hier klaar ! Een meesterzet te gaan juist naar Brussel waar het “Europees” parlement vergadert.
  Mr Carles Puigdemont heeft een waardige houding die hem eert en moet nadenken over veel van ons beleid … Hij is de legitieme president van Catalonië, democratisch gekozen. En hij wordt in ballingschap gedreven door het autoritaire en repressieve beleid van een corrupte Spaanse regering, gesteund door Europese staten die niet langer naar hun volkeren luisteren en een Europese Unie steeds verder van de burgers af. Europa durft geen kleur te bekennen …… Waar is de democratie ? Waar is Europa ?

  1. Beste Troll,

   Waarschijnlijk heeft u die tanks gezien in de speelgoed schappen …, dacht u nu echt dat we hierin trappen, nota bene de Indeps zijn de groots in het manipuleren van de (social)media en tot op heden geen enkel plaatje met de Spaanse infanterie en artillerie invasie in Cat.

  2. Ehh Puigdemont is helemaal NIET gekozen. Goede Catalaanse burger.
   Zijn voorganger is uit zijn ambt gezet doordat ie zich “netjes” gedragen had…ahum.
   Daarna is uw gevluchte EX-PRESIDENT aangewezen NIET gekozen!
   En tanks…ja joh, rijen dik iedereen zag ze.
   U heeft het over de gekozen regering…die nu een nieuwe foto op hun website zet, waarop het hoofd van de gekozen Villa eruit geknipt is. Zijn benen staan er wel op nog. Dus spaar ons deze nep informatie zoals de seperatisen steeds naar buiten brengen.
   Nergens is bewijs voor, alleen dat ze de wet hebben overtreden. Dat staat vast!

  3. Woon ook in Catalunya maar waarschijnlijk in het ‘veilige’ gedeelte dus geen tank gezien 😉
   Die hele poppenkast moet maar eens afgelopen zijn, betogingen, stakingen. De ‘gewone’ man is er de dupe van.
   Spreek je uit op 21 december.

  4. Beste Eliza.
   Van welke planeet kom jij plotseling neerdalen ?
   1e. Puigdemont is nooit gekozen; hij is geruisloos in de stoel geschoven van de eerder gekozen regiopresident.
   2e. Puigdemont en soortgenoten hebben al geruime tijd grove leugens rondgestrooid om de Catalanen wat wijs te maken in de hoop om op die manier een meerderheid te krijgen.(wat niet is gelukt).
   3e. Het illegale referendum met een opkomst van nog geen 50% was een regelrechte aanfluiting met vervalsingen op grote schaal van zelf aangemaakte stembiljetten.
   4e. Puigdemont is een laffe hond door als een haas te vluchten naar Belgie, terwijl de meeste van zijn “”medestrijders”” weden opgepakt zoals was aangekondigd.

 7. Politieke gevaarlijke figuren zijn het. Gelukkig gaat men vele ambassades sluiten en komt er weer geld vrij voor de arme bevolking daar in Catalonië. Moet ook wel, want nu leeft alleen 10% goed en dat is toch niet de echte democratie die zij elke dag verkondigen.

 8. “nu komt de aap uit de mouw”…, Marta Rovira die naar de media trad met de bewering dat de Centrale regering gewelddadig zou optreden bij een onafhankelijkheidsverklaring is een verzinsel. Het doel was om de Centrale regering te dwingen met een verklaring, die is nu afgegeven en ERC gaat dit nu aanwenden dat de Centrale regering – Marta Rovira doelt ERC – openstaat voor de dialoog.
  http://www.lavanguardia.com/politica/20171123/433098630571/erc-bilateralidad-negociacion-elecciones-catalanas-21d.html

 9. Dat deze man nog een podium krijgt is onbegrijpelijk.
  Maar er staat voor hem nog 80% van zijn riante salaris op het spel. Die wil hij wel hebben natuurlijk. Hij hangt de martelaar uit, maar buiten een paar Catalanen neemt niemand hem hier in Spanje serieus. Playmobiel kapsel is het, meer niet.
  Amnesty Internacional heeft zelfs gezegd dat de seperatisen overdrijven en zelf bewust strafbare feiten hebben gepleegd.
  Nu hen dat niet uitkomt, lees je er niets over.
  Klagen over betalen aan Madrid maar wel handen vol ontvangen van de EU.
  Hypocriet is het. Niets anders.
  Laat ze 1 weekje onafhankelijk zijn. Grenzen dicht. Paspoorten niet meer geldig. Denk dat de lol snel eraf is.
  Viva España

  1. Precies, 100% mee eens. Het ergste wat ze kunnen doen is Catalunya hun zgn. democratisch gestemde onafhankelijkheid te geven. Groot hek er omheen 6 meter hoog, net als in Melilla. Ze hebben geen flauw idee hoe ze hun problemen moeten oplossen en leven kennelijk in een Universo Paralelo. Wat een poppenkast Puigdemont en de zijnen. Het gaat ze uiteindelijk er alleen maar om om zelf lekker corrupt te kunnen zijn (blijven) en geld te vangen. Ze geven geen ene moer om hun burgers.

 10. Heel geloofwaardig dat de CUP Puigdemont tegenhield vanwege mogelijk geweld. Ze zijn zelf heel vreedzaam, nou ja, hun jongerenafdeling Arran grenst aan straatterrorisme maar wel vredig hoor, en hun banden met de ETA zijn uiteraard vreedzaam bedoeld. In 2015 zeiden ze dat de ANC met hun vreedzame opstelling de plannen van de CUP dwars lag, waarschijnlijk omdat de CUP nóg vreedzamer is, ze maken video’s die aanzetten tot “revolutionair geweld”, maar alleen in vredige zin natuurlijk. En toen de CUP eerder dit jaar vroeg om Rajoy en de koning weg te vagen was het uiteraard alleen bedoeld om een vredige dialoog in gang te brengen. Het zijn ook engeltjes.

 11. En ondanks, of dankzij?, dit soort idiote uitspraken stemt bijna(?) 50% van de Catalanen op een onafhankelijkheidspartij en is zijn partij flink gegroeid ten koste van de partij van zijn partner in crime Junqueras.

 12. Dat Puigdemont niet goed snik is was al duidelijk, maar klaarblijkelijk lijden zijn advocaten aan dezelfde hersenaandoening. Beschamend theatraal gedrag van deze gevluchte lafaard.

 13. Vreemd, eerst beweren om verkiezingen uit te roepen om een bloedbad te voorkomen, vervolgens toch de onafhankelijkheid verkondigingen onder druk van separatisten, 2 dagen in Spanje rondhangen, de benen nemen, geen bloedbad vanuit Madrid en nu zich als een held (op sokken) presenteren.

  Het is gewoonweg gênant en triest.

   1. Een week na die nep-referendum heeft hij de onafhankelijkheid uitgeroepen, stap 2- het voorleggen aan het parlement heeft hij ( tot 27-O) opgeschort.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken