Zes van de tien intensive care Covid-patiënten zijn niet-gevaccineerden in Spanje

Zes van de tien intensive care Covid-patiënten zij niet-gevaccineerden in Spanje
Beeld: 123rf

Zes van de tien intensive care Covid-patiënten zijn niet-gevaccineerden in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Spanje krijgt nu ook steeds meer te maken met de nieuwe en alweer negende corona-golf nu het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames begint te stijgen en de corona-incidentie in een week tijd verdrievoudigd is van 40 naar 132 op 100.000 inwoners in 14 dagen tijd. Ook het aantal intensive care Covid-patiënten begint te stijgen en er liggen inmiddels 522 patiënten op de UCI afdeling, het merendeel van hen niet-gevaccineerden.

Op maandag heeft het Ministerie van Volksgezondheid de nieuwe corona-cijfers van de afgelopen 72 uur (vrijdag, zaterdag en zondag) bekend gemaakt. Daaruit is op te maken dat het aantal nieuwe besmettingen begint te stijgen en de corona-incidentie ook hoger is geworden, van 40 naar 132 in een week tijd. Maar het aantal Covid-patiënten in de reguliere ziekenhuisbedden en op de intensive care afdelingen begint ook te stijgen.

Op maandag wordt melding gedaan van 2.880 Covid-patiënten in de ziekenhuizen, dat is 2,33% van de capaciteit in heel Spanje wat op zich nog niet zoveel is. Onder die Covid-patiënten bevinden zich ook 522 patiënten die op de intensive care afdelingen liggen wat 5,70% van de totale IC-capaciteit in Spanje is.

De minister van Volksgezondheid, Carolina Darias, meldde afgelopen vrijdag al dat zes van de tien ic-patiënten ofwel 60% van alle Covid-patiënten die een intensive care behandeling nodig hebben niet-gevaccineerden zijn. In Spanje wordt gesproken over ongeveer 10% van de bevolking boven de 12 jaar die niet gevaccineerd is, dat zou ongeveer 4,2 miljoen mensen zijn.

Landelijk gezien zijn er geen concrete cijfers bekend over hoeveel niet-gevaccineerden er zijn omdat het Ministerie van Volksgezondheid dat niet openbaar wil maken, maar het lijkt dus om 10% te gaan van de inwoners van 12 jaar en ouder.

Er zouden dus ongeveer 4,2 miljoen inwoners zijn die zich niet willen laten vaccineren of dat nog niet gedaan hebben. Maar er zijn in Spanje op dit moment 37,5 miljoen mensen die zich wel volledig hebben laten vaccineren terwijl er ook al 3,6 miljoen mensen een derde corona ‘boosterprik’ hebben ontvangen. De bereidheid om een corona-prik te laten zetten is hoog in Spanje en inmiddels is bijna 90% van de bevolking boven 12 jaar volledig gevaccineerd.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.