skip to Main Content
Spaanse trainer Pep Guardiola heeft een klacht ontvangen vanwege politieke boodschap met zijn gele lintje

Spaanse trainer Pep Guardiola heeft een klacht ontvangen vanwege politieke boodschap met zijn gele lintje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

VOETBAL – Sinds dat de Catalaanse “Los Jordi’s” vast zitten in de gevangenis dragen duizenden mensen een gele ribbon (lintje) vanwege de solidariteit met de twee mannen die volgens hen als politieke gevangenen vast zitten. De ex-trainer van FC Barcelona en Bayern München en huidige coach van Manchester City Pep Guardiola draagt dat gele lintje ook en is nu door de tuchtcommissie van de Engelse Voetbalbond (FA) aangeklaagd vanwege de “politieke boodschap” die hij daarmee uitstraalt.

Volgens de federale regels over uniformen en reclame overtreedt Pep Guardiola deze door het dragen van het gele Catalaanse lintje of ribbon (lazo amarillo) door daarmee een politieke boodschap af te geven, iets wat dus niet is toegestaan. Guardiola heeft het lintje al maanden op zijn trui of jasje voor, tijdens en na de wedstrijden, ook als hij voor de pers verschijnt. Hij heeft daar ook al regelmatig vragen over moeten beantwoorden waarbij hij aangeeft het lintje pas te verwijderen als de “Los Jordi’s” vrij komen.

Tot nu toe heeft de Engelse voetbalclub Manchester City een oogje dichtgeknepen maar de Engelse Voetbalbond wil dat de Catalaanse/Spaanse trainer ophoudt met deze politieke boodschap die niets met het Engelse voetbal te maken heeft. De kans is ook aanwezig dat de voetbalclub een boete kan ontvangen.

Guardiola heeft tot maandag 5 maart de tijd om een klacht tegen de genomen maatregel van de tuchtcommissie van de Voetbalbond in te dienen maar de vraag is of hij dat zal doen. Het is niet bekend of Guardiola geschorst kan worden of dat hij slechts van repliek gediend wordt en verzocht wordt het gele lintje te verwijderen.

Deze week werd ook bekend dat het privévliegtuig van Pep Guardiola, waarmee hij samen met zijn familie twee keer naar Barcelona was gevlogen, tot twee keer toe door agenten van de Guardia Civil onderzocht werd. Uiteraard schreef de Spaanse en Catalaanse pers meteen over een mogelijke zoektocht naar Carles Puigdemont, de naar België gevluchte ex-regiopremier. De Guardia Civil zegt echter dat het om routinecontroles gaat en er verder niets achter gezocht dient te worden.

Foto: Marca.es

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 22 reacties
 1. TeamIndeps die de mond vol hebben van mensenrechten, parlementaire immuniteit en meer van die schwalbe-uitspraken, worden keer op keer afgefloten door de aangewezen instanties/bewegingen (Human Rights Watch & amnesty international), die classificeert het voorarrest van de opruiers als NIET politiek gevangenen.

  Peppi weet dat het nu menens is, na 2 eerdere waarschuwingen van de FA, is het lintje (nu deels) uit het zicht.

  “Este domingo, el Comité de Defensa de la República Catalana (CDR) en Londres repartió en las inmediaciones del estadio de Wembley lazos amarillos antes de la final de la Copa de la Liga entre el City y el Arsenal (3-0).

  Alrededor de 10 personas del CDR, cargados con bolsas de plástico, armaron 6.000 lazos para regalar entre los aficionados interesados.”

  Kortsamengevat:

  Een militanten groep van TeamIndeps (vergelijkbaar met Vlaamse Militanten Orde) heeft lintjes uitgedeeld aan de MC-supporters.

  http://www.lavanguardia.com/deportes/futbol/20180225/441086639304/guardiola-lazo-amarillo-manchester-city-carabao-cup.html

  1. Leo de NSB-er ook.
   Je bent een rechtse rakker, en zal dat altijd blijven Leo.
   Niemand hier neemt jou serieus behalve de alter ego´s die je zelf aanmaakt!
   Net zo kansloos als je alter ego Peter, Luc en Miel!

 2. Kijk vandaag naar de Finale: Arsenal – Manchester City en zie hoe de supporters (van MC) het gele lintje dragen uit solariditeit met de trainer.
  De conclusie is dat iedereen in Engeland nu weet wat het gele lintje betekend en dat de pers hier over schrijft. Met andere woorden: flinke reclame voor de die Catalanen die tegen de “politieke gevangenen zijn” en anti-reclame voor de Spaanse regering/rechters.
  En voordat Juan74 weer aanvalt of verteld wat iedereen moet doen. Ik citeer alleen de pers, dit is geen persoonlijke mening.

  1. Engeland is wel iets groter dan alleen Manchester City hoor. Gelukkig wel, tis toch maar een ploeg die bij elkaar gekocht is met dubieus geld heh.

   De Engelse pers kan het echt niet zo heel veel schelen heb ik wel gezien.

   Die maakten zich over de Poppy´s wel druk, vanwege waar die voor staan, maar niemand vind dat we over politieke gevangen hoeven te spreken, zelfs Amnesty niet in hun rapport deze week.

   Dus get over it Peter, want of je nu de pers aanhaalt of niet, iedereen weet wel hoe je erover denkt. En dat je op voorhand al denkt mij de mond te moeten snoeren, is echt je Separatisten kant jongen….de kant die geen tegenspraak duld en niet naar een kritisch geluid wil luisteren. Beetje triest.

   1. Ik zal hetzelfde antwoord geven wat jij me gaf: heb je je medicijnen wel ingenomen?
    Nee, ik probeer je mond niet te snoeren, is niet nodig.. iedereen in dit forum weet dat je een beterweter bent.

    1. Ik heb geen medicijnen nodig, ik leef namelijk niet zoals jou, als een geboren zuurpruim, maar zie elke dag de zon en geniet daar van!

     En het woord dat je zocht, is betweter. Kennelijk werkt die talen verdeling voor jou brein toch niet zo goed als dat je anderen wilde laten geloven hier. En beetje jammer dat je mijn antwoorden moet gebruiken om je punt te maken, wat overigens totaal niet gelukt is.

     Have a nice day!

 3. Met het dragen van dat lintje handelt Guardiola in strijd met de regels van de FA, maar in overeenstemming met zijn persoonlijke overtuiging. Eventueel kan hij daarvoor een sanctie oplopen. Het is aan hem om te beslissen of hij het zover laat komen en aan de rest van de wereld om die beslissing te respecteren. Dat noemt men verdraagzaamheid. Sommige fanatiekelingen op dit forum schijnen het daar vrij moeilijk mee te hebben.

  1. Hij zal zeker niet wakker liggen van de eventuele boete.
   Wat betreft de fanatiekelingen op dit forum: die zijn er in alle maten. IEDEREEN moet maar eens eerst in de eigen spiegel kijken

  2. Ach Miel, ben jij niet de persoon die zelf hier altijd je als een malle loopt te gedragen en mensen persoonlijke verwensingen toegooide nog niet zo lang geleden?
   En dan nu over verdraagzaamheid preken….?
   Je geeft mensen te weinig krediet hier, ze doorzien je wel hoor.

 4. Waarom mag een trainer niet zijn persoonlijke mening uiten? Dat recht moet mijns inziens iedereen behouden, ongeacht beroep.

  1. Hij heeft dat recht wel en gebruikt dat ook.
   Maar hij mag dat van de FA niet doen tijdens wedstrijden en persmomenten die onder hun verantwoording vallen. Dat staat in hun regels en in alle contracten, een contract dat Pep ook heeft ondertekent.
   Maar ja, dat sommige mensen waar hij het nu voor opneemt zich ook niet aan de regels en wetten houden dat weten we onderhand wel.
   Goed eehh slecht voorbeeld, doet zo volgen heh.
   Oh sorry dat mag ik van Peter niet zeggen hahahaha.

 5. Gerrit, je hebt gelijk dat de FA en ook de FIFA die niet accepteren.
  En ik vind the Poppy wel even iets meer zeggen dan wat hij nu draagt….
  Alle Engelse soldaten die zijn gesneuveld, ook voor onze vrijheid in Nederland en de rest van Europa, dat dan gaan vergelijken met de Catalaanse zaak, gaat mij veel te ver. Maar Puigdemont en zijn makkers, zijn dan wel weer te vergelijken met de Nazi´s al geeft dat Pep nog altijd niet het recht om het iets te dragen dat niets maar dan ook niets met de Premier League te maken heeft.

  Pep weet ook wel beter, maar doet dit expres want die boete of schorsing kost hem geen reet.
  Vond Pep als voetballer een genie, als trainer al iets minder, want hij koopt vooral teams, zelfs bij Barcelona. Maar nu hij zijn ware gezicht toont, is hij een loser voor me.

  Maar hij moet gewoon dit niet doen, de hele discussie over dit onderwerp moet hij niet voeren in de Engelse competitie.

 6. Voor alle duidelijkheid beste lezers, de aanklacht die nu loopt is uitsluitend een actie van de FA, de Britse voetbalbond en heeft helemaal niets met aansturing vanuit Madrid te maken. Het is in Engeland nou eenmaal regel dat men geen enkele, maar dan ook geen enkele uiting mag geven aan zaken zoals dit.
  Vorig jaar draafde dat helemaal tot het uiterste door toen spelers en trainers die een zogenaamde “poppy” (Klaproos) droegen op hun kleding, ook aangeklaagd werden. Dat dragen van de klaproos doet men massaal in geheel Engeland en ver daarbuiten, normaal gesproken in september. Het dragen van een “poppy” is een eerbetoon aan alle gesneuvelde Britse militairen tijdens alle oorlogen, en met de verkoop van deze “poppies” worden veel goede doelen en Veteranen beleid in de UK bekostigd. Maar daar had de Football Association (FA) geen enkele boodschap aan. Regels zijn regels…. en dus is nu ook Pep G. de klos…. Maar tenslotte is hij wel een Catalaan en deze actie zal hem veel goodwill en populariteit opleveren. De eventuele boete zal hij lachend betalen, of het zal door de club worden gedaan. Gr. Gerrit.

 7. Ik loop met een oranje petje in Spanje omdat ik Nederlander ben.
  Waarschijnlijk wordt ik nu ook opgepakt als politiek activist en in de boeien geslagen, met die bijna 1.000 anderen die in een volksraadpleging het waagden om te gaan stemmen. Foei, de elite bepaalt en het volk moet zwijgen want het krijgt toch brood en spelen.

  1. nou nou,een oranje petje heeft niets met politiek te maken natuurlijk, sterk overdreven. Guardiola staat erom bekend dat hij zo separatistisch is als ik weet niet wat en hij heeft zelfs toespraken gehouden. Hij is voetbaltrainer in Engeland en moet zich niet met dit soort Catalaans politiek gaan bemoeien en Engelsen daarmee lastig vallen. Hij kan altijd terugkeren naar Barcelona om daar weer te gaan trainen als hij zoveel houdt van die autonome deelstaat.

 8. Pep is een reuze goeie trainer en wat hij steeds met zijn ploegen doet, dwingt respect af. Hij moet echter zijn status NIET misbruiken voor persoonlijke voorkeuren. Want waar zou dat ophouden als iedere speler en trainer dit gaat beginnen doen. Dat de Engelse voetbalbond daar iets aan gaat doen is dan ook niet meer dan normaal.
  Al betalen financiële groepen rond Barcelona FC de huur van P. dan nog moet voetbal en politiek gescheiden blijven.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken