skip to Main Content

Hooggerechtshof weert nieuwe Baskische partij Sortu

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BILBAO – (Else Beekman) Het Spaanse hooggerechtshof weert de nieuwe Baskische partij ‘Sortu’ uit gemeenteraadsverkiezingen op 22 mei. De Spaanse overheid diende de zaak tegen de nieuwe onafhankelijkheidspartij in omdat de Sortu connecties zou hebben met Batasuna. Batasuna is de politieke tak van de ETA en werd als gewapende, separatistische groepering in 2003 illegaal verklaard.

Volgens het hooggerechtshof volgen donderdag meer details over de uitspraak. Sortu werd in februari opgericht. Voornaamste programmapunt is een onafhankelijk Baskenland.

Onderhandelingen

De partij zegt alle vormen van geweld af te wijzen bij het bereiken van zijn doel. Dit om te voldoen aan de Spaanse wet die alle politieke bewegingen die terrorisme ondersteunen, uitsluit. Sortu wil middels onderhandelen een einde aan het Baskische conflict bereiken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend