Het goede nieuws van de noodtoestand in Spanje: minder luchtvervuiling

Het goede nieuws van de noodtoestand in Spanje: minder luchtvervuiling
Beeld: Málaga / Europa Press

MADRID – Spanje bevindt zich sinds 15 maart in een noodtoestand (lockdown zoals veel mensen het willen noemen) die nog gehandhaafd blijft tot tenminste 11 april, in totaal bijna 4 weken. Dat betekent dat mensen hun woning alleen voor bepaalde toegestane redenen mogen verlaten en dat houdt dus ook in dat de wegen er verlaten bij liggen, er geen cruiseschepen zijn, er amper vliegverkeer is en over het algemeen de straten leeg zijn. Het goed nieuws is dat daardoor de luchtvervuiling enorm is afgenomen.

De niveaus van stikstofdioxide concentratie, een van de belangrijkste verantwoordelijke voor de luchtverontreiniging, zijn in de Spaanse steden met gemiddeld 64% afgenomen na de afkondiging van de noodtoestand en de daarbij horende maatregelen. Zo blijkt uit een onderzoek van de Polytechnische Universiteit van Valencia (UPV).

Tijdens dit onderzoek heeft het UPV-team satellietbeelden van de Sentinel 5P missie van het Copernicus-programma van de European Space Agency (ESA) geanalyseerd. Daarna zijn periodes vergeleken zoals 10 tot 14 maart en 15 tot 20 maart. Aan de hand van die gegevens heeft men kaarten gemaakt met de concentraties stikstofdioxide in enkele van de belangrijkste Spaanse steden.

Steden

De grootste daling werd geregistreerd in Barcelona waar de stikstofdioxide concentratie met 83% daalde. De Catalaanse hoofdstad wordt gevolgd door Castellón met 76% en Madrid met 73% minder stikstofdioxide concentratie.

Ook in andere grote provinciale hoofdsteden daalde de stikstofdioxide concentratie aanzienlijk zoals Alicante (-68%), Bilbao (-66%), Gijón (-65%), Valencia (-64%), Málaga (-55%), Zaragoza (-52%) en Sevilla (-36%). 

Verkeer

Een ander positief bericht is dat het verkeer op de grootste Spaanse wegen gemiddeld met 87,5% daalde maar in sommige steden zelfs meer zoals in Málaga (-91,5%), Madrid (-90%), Sevilla (-89%), Valencia (-87,5%), Zaragoza (-85,5%) en Valladolid (-82%). Dit blijkt uit de gegevens van de Spaanse verkeersdienst DGT en de Guardia Civil verkeerspolitie.

Het andere voordeel van de noodtoestand is de daling in aantal verkeersdoden. Tot 22 maart zijn er op de Spaanse wegen 210 mensen overleden maar als de gegevens vergeleken worden op 15 maart toen er 205 verkeersdoden waren en acht dagen later op 22 maart 210 is dat aantal dus slechts met 5 doden gestegen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

6
Reageer op dit artikel

1 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Roel

Gaan we zo dan toch onze klimaatdoelen bereiken…?

Ronald

Wat is dit nu weer voor opmerking? Wat een onzinnig stom ‘groen’ geleuter. Word eens volwassen!

Freddy

Volmondig met u eens.

Debbie

Beste Ronald,
Weet natuurlijk niet hoe Roel deze opmerking bedoelde letterlijk of cynisch maar uw korte krachtige reactie maakt deze discussie direct mond dood.
Mvg

Debbie

Ik persoonlijk vond het een grappige opmerking en ging ervan uit dat u dit ook zo bedoelde in de vorm van humor.
Wat het in ieder geval wel laat zien is dat het hele klimaatbeleid en de daaraan gestelde doelen niet zo onzinnig is als sommige denken en zaken anders moeten.
Maar ondertussen maakt dit virus slachtoffers, ontwricht hele landen en economiën. De wereld is misschien nu ff schoner en frisser maar wat een hoge prijs wordt daar voor betaald zeg.
Mvg

Roel

Bedankt! In ieder geval nog iemand met gevoel voor humor 🙂

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.