Het goede nieuws van de noodtoestand in Spanje: minder luchtvervuiling

Het goede nieuws van de noodtoestand in Spanje: minder luchtvervuiling
Beeld: Málaga / Europa Press

Het goede nieuws van de noodtoestand in Spanje: minder luchtvervuiling

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje bevindt zich sinds 15 maart in een noodtoestand (lockdown zoals veel mensen het willen noemen) die nog gehandhaafd blijft tot tenminste 11 april, in totaal bijna 4 weken. Dat betekent dat mensen hun woning alleen voor bepaalde toegestane redenen mogen verlaten en dat houdt dus ook in dat de wegen er verlaten bij liggen, er geen cruiseschepen zijn, er amper vliegverkeer is en over het algemeen de straten leeg zijn. Het goed nieuws is dat daardoor de luchtvervuiling enorm is afgenomen.

De niveaus van stikstofdioxide concentratie, een van de belangrijkste verantwoordelijke voor de luchtverontreiniging, zijn in de Spaanse steden met gemiddeld 64% afgenomen na de afkondiging van de noodtoestand en de daarbij horende maatregelen. Zo blijkt uit een onderzoek van de Polytechnische Universiteit van Valencia (UPV).

Tijdens dit onderzoek heeft het UPV-team satellietbeelden van de Sentinel 5P missie van het Copernicus-programma van de European Space Agency (ESA) geanalyseerd. Daarna zijn periodes vergeleken zoals 10 tot 14 maart en 15 tot 20 maart. Aan de hand van die gegevens heeft men kaarten gemaakt met de concentraties stikstofdioxide in enkele van de belangrijkste Spaanse steden.

Steden

De grootste daling werd geregistreerd in Barcelona waar de stikstofdioxide concentratie met 83% daalde. De Catalaanse hoofdstad wordt gevolgd door Castellón met 76% en Madrid met 73% minder stikstofdioxide concentratie.

Ook in andere grote provinciale hoofdsteden daalde de stikstofdioxide concentratie aanzienlijk zoals Alicante (-68%), Bilbao (-66%), Gijón (-65%), Valencia (-64%), Málaga (-55%), Zaragoza (-52%) en Sevilla (-36%). 

Verkeer

Een ander positief bericht is dat het verkeer op de grootste Spaanse wegen gemiddeld met 87,5% daalde maar in sommige steden zelfs meer zoals in Málaga (-91,5%), Madrid (-90%), Sevilla (-89%), Valencia (-87,5%), Zaragoza (-85,5%) en Valladolid (-82%). Dit blijkt uit de gegevens van de Spaanse verkeersdienst DGT en de Guardia Civil verkeerspolitie.

Het andere voordeel van de noodtoestand is de daling in aantal verkeersdoden. Tot 22 maart zijn er op de Spaanse wegen 210 mensen overleden maar als de gegevens vergeleken worden op 15 maart toen er 205 verkeersdoden waren en acht dagen later op 22 maart 210 is dat aantal dus slechts met 5 doden gestegen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.