skip to Main Content
De Portugese oorlogsschepen kwallen nu ook gesignaleerd in Murcia
La Verdad

De Portugese oorlogsschepen kwallen nu ook gesignaleerd in Murcia

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

La Verdad

MURCIA – Het lijkt erop dat het deze zomer de periode van de Portugese oorlogsschepen kwallen gaat worden langs de Spaanse kust. In het zuiden van Spanje, met name in de provincie Cádiz, Huelva en Málaga maar ook langs de kust van Granada en Almería is men al gewend aan de aanwezigheid van deze potentieel gevaarlijke kwallen maar langs de kust van Murcia, Alicante en de Balearen komen deze bijtende groep van poliepen, want eigenlijk zijn het geen kwallen, tot voor kort niet voor.

De “carabela portuguesa” ofwel het Portugees oorlogsschip is niet iets waar je mee in aanraking wilt komen als je aan het zwemmen bent in de Middellandse Zee. Een beet van de transparante met blauw/paars gekleurde kwallen, wat eigenlijk geen kwallen zijn maar gemakshalve wel zo genoemd worden, is zeer pijnlijk en kan in sommige gevallen de dood tot gevolg hebben.

Zwemmers en strandgangers hebben op de stranden van o.a. Águilas, Cabo de Palos, La Manga en Mazarrón exemplaren gevonden van de carabela portuguesa. Sommigen zwommen in zee terwijl anderen reeds op de stranden aangespoeld waren. Het zijn beesten die je liever niet wilt aanraken dus het beste is om er iemand bij te halen om de kwal weg te halen.

Ook al schrijven we over een kwal, het Portugees oorlogsschip is geen echte kwal maar een complexe kolonie van honderden poliepen van vier typen. De naam is afkomstig van de ontdekkingsreizigers uit de 16e eeuw, toen Portugal op zee machtiger was dan Engeland en Spanje en de Portugese oorlogsschepen iedereen angst inboezemden, net als dit “dier”.

Het Portugees oorlogsschip wordt vaak ten onrechte als kwal aangeduid. Dit kan tot een verkeerde behandeling van de beten leiden, aangezien het gif van poliepen van een andere samenstelling is dan dat van een kwal. Het gif doodt meestal niet, maar veroorzaakt wel veel pijn, en eventueel koorts, een shock, en ademhalingsproblemen. Toch overleven sommige mensen een ontmoeting met het Portugees oorlogsschip niet, niet in de laatste plaats door het gevaar in het water in de tentakels die tot wel 30 meter lang kunnen worden verstrikt te raken, verlamd te raken en te verdrinken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken