skip to Main Content

Partido Popular (PP) vraagt om vervroegde verkiezingen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) De donkere wolken boven de socialistische PSOE partij van premier Zapatero worden steeds dikker na het verpletterende verlies tijdens de gemeente en regionale verkiezingen van afgelopen zondag. De ruk op de premier om vervroegde verkiezingen af te kondigen wordt steeds groter, zeker nu de PP leider en topman Mariano Rajoy openlijk pleit voor deze vervroeging. “Spanje kan het zich niet permitteren om nog eens 10 maanden te wachten tot aan de volgende verkiezingen”, aldus Rajoy. In maart 2012 zullen er algemene verkiezingen worden gevierd in Spanje waarvoor deze regionale en lokale verkiezingen een goede leidraad is wat betreft wat de PSOE staat te wachten volgend jaar.

Zapatero zelf wil echter (nog) niets weten van vervroegde verkiezingen en is van plan zijn mandaat gewoon af te maken. Wel heeft de PSOE aangekondigd aanstaande zaterdag 28 mei een nieuwe voorman voor de PSOE partij te gaan zoeken, dit omdat Zapatero al maanden geleden heeft aangekondigd dat hij zichzelf niet meer zal presenteren. Wie die opvolger zal worden is nog niet belend maar er wordt steeds meer gesproken over Alfredo Pérez Rubalcaba, de huidige minister van Binnenlandse zaken. Carme Chacon, de Defensie minister, wordt ook vaak genoemd als mogelijke kandidaat maar Rubalcaba schijnt de betere persoon te zijn om de PSOE weer op de rails te krijgen.

Ondertussen vieren de PP aanhangers en partijleden nog steeds feest na de beste uitslag ooit tijdens regionale en gemeente verkiezingen. In praktisch alle deelstaten zal de PP de macht overnemen van de PSOE, iets wat ook geldt voor veel gemeentes in het land.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend