skip to Main Content
Wat is de beste en gezondste temperatuur voor een airconditioning in Spanje

Wat is de beste en gezondste temperatuur voor een airconditioning in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Wat is de beste en gezondste temperatuur voor een airconditioning in Spanje

Freepik

MADRID – Gedurende de zomermaanden zijn er miljoenen Spanjaarden die erg blij zijn dat ze een airconditioning hebben in huis waar ze dan ook veel gebruik van zullen maken. Toch is ook niet iedereen blij met de koude temperatuur wat in veel gevallen een groot contrast is met de buitentemperatuur waardoor ziek worden niet erg moeilijk is. Maar wat is dan de beste temperatuur?

In auto’s wordt er veel gebruik van gemaakt en ook in de woningen zijn er steeds meer huishoudens die de zomermaanden binnenshuis doorbrengen met de airconditioning aan. Helaas zijn er velen die de temperatuur veel te laag zetten, net zoals in de wintermaanden de verwarming veel te hoog staat (iets wat veel voorkomt in Spanje).

Beste temperatuur

Volgens experts is de beste temperatuur om de airconditioning in te stellen tussen de 24 en 26 graden. De regel zegt dat het verschil tussen de warme buitenlucht en de koele binnenlucht niet meer mag zijn dan 12 graden. Dit is echter niet altijd te doen, zeker niet als er buitentemperaturen zijn van 42 graden of meer.

Een temperatuur van 25 graden is wellicht het beste om de “hitte” en luchtvochtigheid weg te nemen terwijl de installatie niet teveel stroom verbruikt waardoor dus ook de kosten acceptabel blijven. Gemiddeld geeft men in Spanje bij regelmatig gebruik van een airconditioning tientallen tot honderden euro’s extra uit per jaar aan elektriciteitskosten maar dat is vaak de moeite waard.

Er zijn echter veel factoren die meespelen zoals de isolatie van ramen, deuren en muren en het feit of er ramen/deuren open staan of niet. Ook de oppervlakte van de ruimte die gekoeld moet worden speelt natuurlijk een belangrijke rol bij de mogelijke extra kosten.

Helaas zijn er in Spanje ook veel winkels waar het soms ijskoud is in de zomer (en in de winter vaak bloedheet). Denk aan supermarkten, kledingzaken, restaurants en bars etc. Er zit echter ook meer achter een te koude of warme temperatuur in een zaak, iets wat te maken heeft met de bestedingen van de klanten 😉

Slapen met de airco

In de zomer komen er vaak nachten voor die omschreven kunnen worden als “tropennachten” (noches tropicales) waarbij de temperatuur ook tijdens de nacht nog steeds 20 graden of meer is. Met die temperatuur is het lastig slapen omdat het gewoon te warm is. Veel mensen kiezen er dan ook voor om een airconditioning te installeren in de slaapkamer en die ook ‘s-nachts aan te zetten.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het slapen met een airco aan op zich niet slecht voor de gezondheid mits je niet overdrijft. Dat wil zeggen, net zoals bij het gebruik van de airconditioning overdag wordt ook voor de nacht een temperatuur aangeraden tussen de 24 en 26 graden. Let daarbij op dat het lichaam ‘s-nachts ook af koelt dus zet de airco niet te koud. Alleen al het feit dat de vochtigheid uit de lucht gehaald wordt is vaak al genoeg om een aangename temperatuur te krijgen in de slaapkamer.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Airco aan voor je gaat slapen, dan uit
  Cool gel pillow onder je hoofd of onder je voeten of waterkruiken uit de vriezer onder je voeten, plafondventilater aan en lekker slapen

 2. Geen airco, gewoon een fan. Als je in de nacht je ramen open zet en op de dag sluit kun je de temperatuur redelijk laag houden in huis. In de nacht haal je de koele lucht binnen en op de dag hou je het buiten, is een stuk goedkoper dan een dure airco. Met een airco zet je meestal de temperatuur op 26 graden in de zomer anders is het echt niet goed voor je lichaam. Met bovenstaande wordt het 28 graden in huis op de dag en zakt dit naar 26 graden in de nacht. Dus de mensen met een airco betalen zich eigenlijk blauw aan een verschil van 2 graden 🙂

  1. Kan goed zijn dat uw binnentemperatuur daalt MAAR uw vochtigheidsgehalte stijgt enorm, 70-80% vochtigheid ‘s nachts is geen aardigheid.
   Wij zetten de airco’s aan in de daluren op de laagste stand op 21°C en als we gaan slapen zetten we deze af. Op de piekuren is de airco uit. Zo behouden we toch een koele temperatuur en een laag vochtigheidsgehalte aan een aanvaardbare prijs.

 3. Van het temperatuur verschil tussen een (te-) koude gekoelde ruimte en de buitenlucht wordt je op zich niet ziek. Dat is een onzin verhaal. Wat wel waar is dat de meeste mensen hun airco zelden of nooit schoonmaken. Het is gewoon een luchtpomp die continue (gekoelde danwel verwarmde) lucht rond pompt die vol met stof en bacterien en als er iemand in huis ziek is ook met ziektekiemen zit.
  Bij normale droging en beluchting van een huis wordt de lucht vaak genoeg vervangen en is er geen lucht die alsmaar over het zelfde vieze oppervlak wordt rond gepompt.
  Bij aircos is dat wel het geval. De aanzuig filter zitten al na een paar dagen vol met stof en ook bacterien en eventuele ziektekiemen tieren daar welig en worden door de uitgeblazen lucht weer lekker de ruimte in geblazen.
  Als er niet regelmatig (een paar keer per dag) verse lucht in huis komt of de filter niet regelmatig (wekelijks) worden schoongemaakt dan krijg je dus een ‘ziek’ binnen klimaat met alle verhoogde risicos op het oplopen van een griepje of verkoudheid of erger.

  In gebouwen en industriele instalaties is het in de meeste landen verplicht dat lucht behandelings installaties regelmatig worden schoongemaakt en dat de lucht binnen ook regelmatig ververst wordt. Helaas bestaan daar in de meeste lander voor privé gebruik geen regels voor.

  Temperatuur schommelingen op zich daar kan een normaal gezond mens prima tegen.

  1. Inderdaad, zo ook met de airco vd auto. Deze moet soms eens gereinigd worden. Hiervoor zijn speciale spuitbussen verkrijgbaar. Zo dood men ook de bacteriën in de ventilatiekanalen e.d.

 4. Let vooral op met een airconditioning die op een te lage temperatuur wordt gezet:
  wanneer de volgende dag de warme lucht binnenkomt krijg je gegarandeerd condens en schimmel op de muren!

 5. Mijne staat meestal op ontvochtigen en is best te doen het water dat eruit komt vang ik op voor de ruitensproeier in de auto is zelfde als gedistilleerd water prima

 6. Ja goed artikel, temperatuur nooit te laag instellen.
  Mijn airco loopt ‘s nachts langzaam in temperatuur omhoog, zodat je ‘s morgens niet met een kouwe derrière wakker wordt, als je dus zonder pyama slaapt….

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken