skip to Main Content
Gemeente Barcelona gaat toch betonblokken plaatsen en aantal politieagenten verhogen

Gemeente Barcelona gaat toch betonblokken plaatsen en aantal politieagenten verhogen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Na hetgeen wat er gebeurd is op de Ramblas van Barcelona heeft de gemeente van Barcelona diverse maatregelen aangekondigd om de veiligheid van iedereen die in Barcelona is te waarborgen. Zo komen er, net zoals in andere steden in Spanje, betonblokken te staan bij voetgangerszones en komen er mobiele afscheidingen die tijdelijk van aard zijn. Ook zal er meer politie komen waarbij er meer agenten van de Mossos d’Esquadra en Guardia Urbana te zien zullen zijn op alle belangrijke en toeristische plaatsen in de stad.

Nadat een bestelbus de Ramblas opreed en 14 personen doodreed en 120 mensen gewond achterliet tijdens de rit van 600 meter lang, vroeg iedereen zich af hoe het mogelijk was dat er geen wegafscheiding stond op Spanje’s beroemdste wandelboulevard. Volgens diverse kranten lag de schuld daarvan bij de Catalaanse politie die geen fysieke afscheidingen wilde hebben maar de veiligheid op een andere manier wilde waarborgen. Daarnaast kreeg ook de gemeente ervan langs omdat deze niet geluisterd had naar de aanbevelingen van het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Uiteindelijk is gebleken dat er geen permanente of tijdelijke afscheidingen werden geplaatst omdat de Spaanse autoriteiten daar niet om vroegen en omdat de Catalaanse autoriteiten er ook geen trek in hadden. Daar kunnen vele redenen voor zijn maar of betonblokken daadwerkelijk de recente aanslag hadden kunnen voorkomen is nog maar de vraag aangezien men van alle kanten de Ramblas op kan rijden als men echt wil.

Nu de ramp gebeurd is heeft de gemeente Barcelona besloten toch maatregelen te gaan nemen en om net zoals bij de Sagrada Familia, waar wel afscheidingen werden geplaatst, mobiele – dus niet permanente – afscheidingen te gaan plaatsen die het straatbeeld en de stroom van mensen zo min mogelijk zullen moeten beïnvloeden. In steden als Madrid en Alicante of Valencia heeft men dat opgelost door grote betonnen bloembakken te plaatsen wat er mooi uitziet en niet zo heel veel stoort. De Ramblas is echter een zeer drukke plaats en daar waar de bestelbus de Ramblas opreed ligt ook nog eens een zebrapad.

Mer details zijn vanwege de veiligheid niet gegeven maar men zal dus de komende dagen en weken veel veranderingen gaan zien in het straatbeeld van de Catalaanse hoofdstad.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Wat gebeurt is, is gebeurt en elkaar wat verwijten helpt absoluut niet.
  Zoals men in België zegt ” Eendracht maakt macht ” en we moeten lessen trekken uit wat er gebeurt en allen samen naar oplossingen zoeken.
  P.S Allen samen = alle Europeanen, want we zijn toch Europa, niet ?

  1. Mooie gedachte, op zich ben ik daar ook voorstander van, maar vanwege de steeds weer hatelijke uitlatingen over en tegen de Nederlanders van diverse personen op deze website geloof ik er niet in. Jammer…..

   1. zal je later eens uitleggen wat jammer betekent, als je groot bent……

 2. Alles voor de veiligheid van de mensen, alleen is het heel jammer dat het op die manier moet gebeuren.
  Moeten we nu echt overal van die betonblokken plaatsen?
  Heb wel begrip voor hun keuze maar of je die smeerlappen ermee doet stoppen is een andere vraag.
  Denk het niet, ze proberen dan wel iets anders….ze zijn moeilijk te stoppen.
  Meer politie is ook heel goed, hoe meer hoe beter ook al is dat soms geen fraai gezicht en moeten de mensen tussen politie door iets bezichtigen of aankopen doen.
  Het zal alvast een veiliger gevoel geven aan de mensen.
  Iedereen doet zijn best en verwijten slingeren naar elkaar is hier eigenlijk niet van toepassing, samen werken aan de veiligheid, op een andere manier is het alleen maar moeilijker.

  1. och , het valt wel mee, er zijn plekken waar men die betonblokken wat aangekleed heeft en het eigenlijk nauwelijks opvalt. lijkt alsof het zo hoort te zijn… Alleen jammer dat in Barcelona men die blokken nu pas geplaatst heeft terwijl men al maanden eerder van de nationale regering het advies gekregen had. Iets wat buiten Catalonië ook gebeurd is. Men zou bijna denken dat door de nationalistische strijd onderling nu de doden en gewonden daar de dupe van zijn geworden… heel jammer 🙁

   1. De Belgische politie naar nu blijkt vroeg al in maart 2016 info over de imam die in catalonie de aanslag beraamde. Dit na een melding van de moslim gemeenschap in Vilvoorde dat er iets niet pluis was met hem. de Catalaanse politie heeft nooit geantwoord want elk contact met hun dient te gebeuren via de regering en niet direct…… #bureaucratie #waaaaaaaah…. steeds meer komt nu naar buiten over de gemaakte fouten…. makkelijk natuurlijk achteraf wijzen maar blijkt weer dat er nog veel te verbeteren valt in de bestrijding van een paar gekken…..

   2. Day geldt niet alleen voor Barcelona maar voor zo’n beetje heel spanje waar je nu plotseling overal wegversperringen, blokken, bakken etc. ziet verschijnen.

    1. nee, niet helemaal mee eens. Het feit dat heel Spanje nu aan de slag gaat is een gevolg van de aanslagen en schokgolf die dit veroorzaakt heeft in het land. Hierdoor is men zelfs op de kleinere plekken bezig met het plaatsen van maatregelen. Niets mis mee maar toch.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken