menu: rubrieken, zoeken & meer

Mondkapjes blijven voorlopig nog verplicht in Spanje

Mondkapjes blijven voorlopig nog verplicht in Spanje
Beeld: Europa Press

Mondkapjes blijven voorlopig nog verplicht in Spanje

MADRID – Zoals bekend geldt op dit moment geen algemeen mondkapjesplicht meer in Spanje behalve op bepaalde plaatsen en in bepaalde situaties. Daarbij moet je denken aan het openbaar vervoer, ziekenhuizen en apotheken. De minister van Volksgezondheid heeft deze week nogmaals bevestigd dat zolang de experts niet aanraden om het gebruik van het mondkapje op bepaalde plaatsen te versoepelen, er geen verandering komt.

Minister Carolina Darias zei deze week nog ‘Estamos a lo que nos digan los expertos’ met andere woorden wij doen wat de experts ons vertellen. Daarbij gaf ze antwoord op een vraag over het gebruik van de ‘mascarillas’ of wel de mondkapjes die op sommige plaatsen in Spanje nog steeds verplicht zijn.

Op straat en in winkels zijn nog steeds mensen te zien die uit voorzorg een mondkapje dragen en je doet er verstandig aan om ook altijd een mondkapje bij je te hebben. Veel buitenlandse toeristen weten namelijk niet dat het mondkapje dus nog steeds verplicht is in de bus, trein, tram, transferbus, taxi en in het vliegtuig maar ook bij de apotheek of medische centra en artsen. Dat zorgt er soms voor dat er lange rijen wachtende mensen zonder mondkapje bij een apotheek staan omdat ze geen mondkapje hebben. In sommige gevallen mag je niet aan boord van een bus of taxi als je geen mondkapje hebt al wordt daar in het laatste geval niet zo veel meer op gecontroleerd en wordt er meer toegestaan.

Op 20 april kwam er na 700 dagen een einde aan het verplicht dragen van een mondkapje in de binnenruimtes. Op 10 februari 2022 kwam er al een einde aan de mondkapjesplicht in de buitenruimtes en op 20 april 2022 is het einde van de mondkapjesplicht voltooid met het einde van de plicht tot het dragen van een ‘mascarilla’ in de binnenruimtes. Maar dat geldt nog niet overal en voor iedereen.

Verplicht

Zoals de officiële staatscourant BOE meldt is het dragen van een mondkapje nog steeds verplicht in de volgende situaties en locaties:

‘Centros, servicios y establecimientos sanitarios’: dat zijn ziekenhuizen en medische centra waar het personeel, de bezoekers en patiënten (buiten hun eigen kamer) een mondkapje moeten dragen.

‘Centros sociosanitarios’: dat zijn onder andere apotheken, fysiotherapeuten, tandartsen, seniorencentra, bejaardenhuizen etc. Werknemers en bezoekers moeten mondkapje dragen in openbare ruimtes. Bewoners in bejaardenhuizen hoeven geen mondkapje te dragen.

‘Medios de transporte público’: dat zijn onder andere de trein, metro, tram, bus, transferbus, taxi, boot, cruise en in het vliegtuig. Bij de stations en in het vliegveld hoef je geen mondkapje meer te dragen maar het wordt nog steeds aangeraden om dat wel te doen.